| |     latinica | english  
Насловна
ОБЕЛЕЖЕН 11. НОВЕМБАР, ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, 11. новембра у 11.00 сати на градском гробљу Помениреа у Араду, положен је венац на спомен костурницу српским интернирцима страдалим у току Првог светског рата у Арадској тврђави.
Венац са лентом на којој је исписан текст „Славом овенчаним прецима – Генерални конзулат Р. Србије Темишвар“ положио је генерални конзул Владан Тадић у пратњи потпредседника Савеза Срба у Румунији Дарка Воштинара и представника Месне организације ССР Арад Драгана Воштинара.МИНИСТАР КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА Р. СРБИЈЕ ПОСЕТИО ГИМНАЗИЈУ ДОСИТЕЈ ОБРАДОВИЋ У ТЕМИШВАРУ

Министар културе и информисања Р. Србије Владан Вукосављевић посетио је Српску теоретску гимназију Доситеј Обрадовић у Темишвару 05. новембра 2019. године. Током обиласка школе и разговора са наставницима и ученицима, као и на састанку са директором школе Јадраном Кланицом, коме су присуствовали: помоћник министра за савремено стваралаштво и креативне индустрије Ивана Дедић, генерални конзул Владан Тадић, председник Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић и шеф кабинета министра Бранислав Маричић, министру Вукосављевићу је представљен рад једине образовне установе на српском језику у Румунији у којој се настава одвија за предшколски, основно школски и средњошколски узраст. Том приликом министар Вукосављевић је директору гимназије уручио комплет књига едиције „Први светски рат у српској књижевности“ и пратеће материјале акције министарства „Негујмо српски језик“ и обећао нове књиге српских класика за попуну и обнову фонда школске библиотеке.ОТВОРЕНИ 14. ДАНИ СРПСКЕ КУЛТУРЕ У ТЕМИШВАРУ

Пројекцијом филма „Краљ Петар I“ у сали Банатске филхармоније у Темишвару, 04.11.2019. године отпочели су четрнаести „Дани српске културе у Темишвару“, који ће трајати до 30. новембра. Манифестацију je отвориo министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић, a бројној присутној публици обратили су се: амбасадор Републике Србије у Букурешту Бранко Бранковић, градоначелника Темишвара Николае Робу, потпредседник Жупанијског савета жупаније Тимиш Валентин Тудорика, саветник префекта жупаније Тимиш Хазем Абу Авад и председник Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић.
Након поздравних речи званичника приказан је филм „Краљ Петар I“ редитеља Петра Ристовског, који је наишао на добре реакције публике, у којој су, поред званица и представника конзуларног кора, највећим делом били припадници српске заједнице, ђаци, студенти из Србије који студирају у Румунији, али и други заинтересовани грађани.

 Одлука о укидању виза за улазак у Р.Србију за држављане Р.Јерменије, носиоце обичних пасоша

Влада Р.Србије донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Јерменије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије најдуже до 90 дана од датума уласка у Р.Србију, у периоду од 180 дана. Одлука ступа на снагу 02.новембра 2019.године.ПРЕДСТАВЉАЊЕ НОВОГ ПРОЈЕКТА ИЗ ПРОГРАМА ПРЕКОГРАНИЧНЕ САРАДЊЕ РУМУНИЈА-СРБИЈА

У Темишвару је 17.10. одржана конференција на којој је представљен нови пројекат из области здравства под називом „Заједнички приступ поједностављивању ране дијагнозе и лечења рака штитне жлезде код популације у партнерском подручју“, који ће у наредне 2 године бити реализован у оквиру ИНТЕРРЕГ ИПА програма прекограничне сарадње Румунија-Србија 2014-2020 у сарадњи Градске болнице Темишвар и Дома здравља Велико Градиште.
Укупна вредност пројекта је 1.038.305,80 евра, од чега су бесповратна средства ЕУ 882.559,93 евра.
Општи циљ пројекта је да се заједницама са обе стране границе кроз повећан приступ ефикасним медицинским услугама уз рану, модерну дијагностику и тренутно лечење рака штитне жлезде побољша квалитет живота. Кроз активну прекограничну сарадњу очекује се да резултати пројекта, куповином и уградњом висококвалитетне медицинске опреме и обуком оговарајућег кадра, доведу до модернизације регионалних медицинских центара који су укључени у дијагнозу и лечење патологије штитне жлезде.
На конференцији су о пројекту говорили префект жупаније Тимиш Ева Андреаш, генерални конзул Владан Тадић, председник општине Велико Градиште Драган Милић, директор регионалне канцеларије за прекограничну сарадњу Анка Лолеску, директор Градске болнице Темишвар др Мариа Опреа и директор Дома здравља Велико Градиште др Љиљана Стевановић.

 ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА СТРАДАЊА СРПСКИХ ИНТЕРНИРАЦА У ЛОГОРУ У АРАДУ

У складу са Државним програмом обележавања годишњице историјских догађаја ослободилачких ратова Србије, 16. октобра 2019. године, на спомен обележјима страдалим интернирцима у Арадској тврђави и градском гробљу Помениреа, полагањем венаца уз војне почасти обележена је годишњица страдања Срба интернираних у логор у Арадској тврђави у периоду 1914 - 1918. године.
Централна церемонија одавања почасти страдалим интернирцима у Првом светском рату одржана је на улазу у Арадску тврђаву уз учешће почасне гарде и војног оркестра Арадског гарнизона. Након интонирања српске и румунске химне, верског обреда и говора Светозара Алексова државног секретара Министрства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Флавијуса Мораруа саветника префекта жупаније Арад и Јонела Булбуке заменика градоначелника града Арада, у име Владе Р. Србије венац је положио државни секретар Светозар Алексов у пратњи генералног конзула Владана Тадића, а у име: Префектуре жупаније Арад Ф. Морар; Жупанијског савета Арада – Георге Стојан; градоначелника Арада – Јонел Булбук; Савеза Срба у Румунији потпредседници Борко Јоргован и Дарко Воштинар; Представици удружења потомака ратника и друштава за неговање традиција ослободилачких ратова Србије из Пожаревца, Жабара, Смедерева и Ниша. Церемонија полагања венаца одржана је у присуству представника Министарства одбране Републике Србије, студената Полицијске и Војне академије из Београда и великог броја представника више удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.
Након одржане церемоније на улазу у Арадску тврђаву, у складу са дозволом коју је дало Румунско министарство одбране, сви присутни (око 160 особа) на челу са државном делегацијом Србије, прошли су кроз тврђаву и први пут уз верски обред одали почаст и положили венце на новопостављено спомен обележје страдалим српским интернирцима који су сахрањени на обали реке Мориш. Истога дана венци су положени и на споменик страдалим српским интернирцима који се налази на арадском градском гробљу Помениреа, као и на споменик страдалим југословенским пилотима у априлском рату 1941. године на гробљу хероја у Темишвару.Међународна конференција: „Безбедносни изазови у балканском региону“, Темишвар, 15. октобар 2019. године

У организацији Новог стратешког центра из Букурешта и Западног универзитета у Темишвару и под покровитељством МИП Румуније, у Темишвару је 15. октобра 2019. године одржана међународна конференција под називом „Безбедносни изазови у балканском региону“, која је окупила високе државне званичнике и војне представнике Румуније, стране дипломате, представнике академских и стручних институција које се баве питањима спољних послова и безбедности, као и бројне представнике медија.
На Kонференцији су уз респектабилне предаваче из САД, Велике Британије, Србије, Хрватске, Италије, Израела и С. Македоније разматране теме у вези са стратешким проценама у региону, безбедносним изазовима на Балкану и европском стабилношћу, ширењем лажних вести у јавности, као и старим и новим изазовима у балканском региону.
На Конференцији су узели учешће амбасадор Р. Србије у Букурешту Бранко Бранковић и конзул Марија Шошић.ПРЕДСТАВЉЕН НОВИ ПРОЈЕКАТ ИЗ ПРОГРАМА ПРЕКОГРАНИЧНЕ САРАДЊЕ РУМУНИЈА-СРБИЈА

На Универзитету за медицину и фармацију „Виктор Бабеш“ у Темишвару (УМФВБТ) 07.10. одржана је конференција на којој је представљен пројекат под називом „Медицинска инфраструктура за развој врхунске хируршке услуге у прекограничном региону“, који ће у наредне 2 године бити реализован у оквиру ИНТЕРРЕГ ИПА програма прекограничне сарадње Румунија-Србија 2014-2020 у сарадњи УМФВБТ и опште болнице „Свети Лука“ у Смедереву.
Укупна вредност пројекта је 1.173.194,62 евра, од чега су бесповратна средства ЕУ 997.215,42 евра.
Наведена средства ће бити искоришћена за изградњу још два нивоа зграде Центра за лапароскопску хирургију и микрохирургију у Темишвару, који ће бити опремљен и оспособљен за припрему, обуку и усавршавање медицинских стручњака из жупанија Тимиш, Караш-Северин и Мехединци у Румунији и Подунавског округа у Србији. Истовремено су предвиђени бесплатни скрининг прегледи рака простате, рака материце, рака желуца и дијабетеса за становништво у наведеним подручјима.
На конференцији су о пројекту говорили ректор УМФВБТ проф. др Мариус Раика, генерални менаџер пројекта др Александру Нистор и менаџер пројекта др Ненад Ђорђевић. О значају програма прекограничне сарадње Румунија Србија за развој прекограничних области и унапређење односа две земље говорили су Анка Лолеску, директор регионалне канцеларије за прекограничну сарадњу и генерални конзул Владан Тадић.СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ТЕМИШВАРСКА ОБЕЛЕЖИЛА 800 ГОДИНА АУТОКЕФАЛНОСТИ И ЕПАРХИЈСКУ СЛАВУ СВ. ЈОСИФА МИТРОПОЛИТА ТЕМИШВАРСКОГ

У Темишвару су 27. и 28. септембра одржане свечаности којима је Српска православна епархија темишварска обележила 800 година аутокефалности Српске православне цркве и славу свог заштитника Св. Јосифа митрополита темишварског. Прослава празника започела је у вечерњим сатима 27. септембра, када је након празничног бденија у Епископском двору одржана промоција албума Sârbii din România: istorie, spiritualitate, cultură (Срби у Румунији: историја, духовност, култура) и новог броја Гласника, часописа Епархије темишварске.
Наредног дана у Саборној цркви Вазнесења Господњег у Темишвару архијерејску литургију служили су: епископ банатски г. Никанор, епископ мохачки г. Исихије и епископ будимски и администратор темишварски г. Лукијан. Свечаној литургији, на позив владике Лукијана, присуствовали су директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама Министарства правде др Милета Радојевић са сарадницима, председник Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић, народни посланик у румунском парламенту Славољуб Аднађ и генерални конзул Владан Тадић.
У препуном храму Саборне цркве испуњеном верним народом из Темишвара и околине и свештенством и монаштвом епархије Темишварске и Будимске, на крају свете Литургије епископ Лукијан је, поводом епархијске славе и обележавања 800 година аутокефалности СПЦ, одликовао орденима Епархије темишварске О. Крстића, С. Аднађа и генералног конзула. Литијом на централном градском тргу Уједињења, коју су предводиле владике у пратњи званица, целокупног свештенства и монаштва епархија темишварске и будимске као и многобројних верника, настављена је свечаност обележавања епархијске славе, која је завршена смотром свих црквених хорова Епархије и гостију из Србије.

 ПРЕДСТАВЉЕН НОВИ ПРОЈЕКАТ ИЗ ПРОГРАМА ПРЕКОГРАНИЧНЕ САРАДЊЕ РУМУНИЈА-СРБИЈА

У Привредној комори жупаније Тимиш, 27.09. одржана конференција на којој представљен пројекат под називом „Оснаживање Баната кроз реалну потражњу“ (Empowering Banat through Realistic Demand - EBRD), који ће у року од 12 месеца бити реализован у оквиру ИНТЕРРЕГ ИПА програма прекограничне сарадње Румунија-Србија 2014-2020 у сарадњи Привредне коморе Србије, Привредне коморе Тимиш и Регионалног центра за друштвено- економски развој – Банат (РЦР) из Зрењанина као водећег партнера. Укупна вредност пројекта је 233.975,07 евра.
На конференцији за медије говорили су: Октавиан Кулда, директор одсека за развојне програме Привредне коморе Тимиш, Адриан Алмаш, пројект менаџер Привредне коморе Тимиш, Радомир Топалов, пројект менаџер РЦР и генерални конзул Владан Тадић.Споразум о ослобађању обавеза прибављања виза између Владе р.Србије и Владе Р.Суринам

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Суринам о ослобађању од обавезе прибављања виза за носиоце обичних, дипломатских, службених и специјалних пасоша, који је сачињен у Парамарибу, 10. фебруара 2018.године, ступио је на снагу 16.септембра 2019.године.
У складу са чланом 1.Споразума, држављанину било које уговорне стране, носиоцу неког од наведених врста пасоша, дозвољава се боравак на територији друге уговорне стране, без виза, у трајању од 30 дана.ОТВОРЕНИ 20. ДАНИ СРПСКЕ КУЛТУРЕ У АРАДУ

У Араду је 16. септембра одржана свечаност поводом отварања двадесетог издања Дана српске културе у Араду. Манифестацију су, својим обраћањем присутнима у свечаној сали Жупанијског савета, која је била испуњена до последњег места, отворили председник Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић, потпредседник Жупанијског савета Арада Овидиу Блчеа, потпредседник Савеза Срба у Румунији и председник месне организације Арад Дарко Воштинар и генерални конзул Владан Тадић.
У говорима је истакнут значај манифестације „Дана српске културе у Араду“ за српску заједницу у Румунији, која се у континуитету одржава двадесет година у организацији Савеза Срба, а под покровитељством Департмана за међуетничке односе Министарства културе Румуније и финансијску подршку Жупанијског савета Арад. У говору званичника Жупанијског савета посебно је наглашен допринос српске мањине у културном животу жупаније Арад која је мултинационална и мултикултурална средина и пример суживота, сарадње и поштовања међу мањинама.
Дани српске културе у Араду трају до 28. септембра када ће бити затворени великим годишњим концертом КУД „Коло“ из Арада. У међувремену ће у Араду, Пећки и Фелнаку бити организовано више различитих манифестација, од књижевних вечери и симпозијума, до пријатељских спортских сусрета и наступа других српских културно-уметничких друштава.ПРОМОЦИЈА ТУРИСТИЧКЕ ПОНУДЕ ГРАДА КИКИНДА И МАНИФЕСТАЦИЈЕ „ДАНИ ЛУДАЈЕ 2019“

У Темишвару је 16.09.2019.г. одржана конференција за СЈИ на којој је промовисана најпознатија кикиндска привредно–туристичка манифестација „Дани лудаје”, која ће се ове године одржати од 19. до 22. септембра.
На представљању су, пред великим бројем представника локалних и регионалних медија, Префектуре жупаније Тимиш, Привредне коморе Тимиш и туристичких агенција говорили: председник Савеза Срба у Румунији, Огњан Крстић, градски секретар за локални економски развој Кикинде Саша Танацков и генерални конзул Владан Тадић. Догађај у Кикинди је најављен као специфична културно-туристичка манифестацији са акцентом на етно садржајима, очувању културног наслеђа и традиције житеља северног Баната. Дани Лудаје су 2017. године добитници награде „Туристички цвет“ коју Туристичка организација Србије додељује за најбољу манифестацију, а с обзиром да је посети преко 10.000 грађана Румуније значајна је и за развој и јачање међусобних веза између становника пограничних делова Србије и Румуније. Представници града и туристичке организације детаљно су представили програм четвородневне манифестације и позвали грађане Темишвара да од 19. до 22.09. посете Кикинду и Р. Србију.
Након одржане конференције за медије, на централном градском тргу заинтересованим грађанима је, уз дегустацију специјалитета од бундеве и музику тамбурашког оркестра, дељен рекламни материјал, а највећу пажњу је привукао дефиле костимираних малишана из кикиндских предшколских установа.Конференција за медије поводом манифестације „Дани бербе грожђа“

У Темишвару је 11. септембра на цетралном тргу и ресторану Лојд одржана конференција за медије поводом манифестације „Дани бербе грожђа“ која се 62. пут, од 19. до 22. септембра о.г, одржава у Вршцу. На промоцији су се окупљеним гостима и представницима румунских и српских средства јавног информисања обратили директор Туристичке организације Вршац Татјана Палковач, председник Банатског винског реда „Свети Теодор“ Никола Цуцуљ, председник Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић и конзул Марија Шошић. И овогодишњу манифестацију прате бројни културно-уметнички садржаји попут изложбе вина и грожђа, поворке витезова, карневала, концерата и спортских такмичења. По завршетку званичног дела промоције организована је дегустација српских јела и наступ фолклорног ансабла. Зинтересованим грађанима који из године у годину у све већем броју посећују овај туристичко-привредни скуп, подељен је рекламни материјал.Стипендија Владе Републике Србије у оквиру Пројекта ,,Србија за Србе из региона" за школску 2019/2020. годину

Обавештавамо да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије расписало конкурс за доделу стипендија у оквиру Пројекта ,,Србија за Србе у региону" за школску 2019/2020. годину.
Крајњи рок за доставу документације свих пријављених кандидата је 6. септембар 2019. Године.


Текст конкурса са пријавним формуларом можете погледати овде.

Пријавни формулар можете преузети овде.ПРОМОЦИЈА ТУРИСТИЧКЕ ПОНУДЕ ГРАДА ЗРЕЊАНИНА У ТЕМИШВАРУ

У Темишвару је 19. августа, у оквиру активности Генералног конзулата на промоцији туристичке понуде Србије, у ресторану „Лојд“ и на тргу Победе у центру Темишвара 19.08.2019. године, у сарадњи са туристичком организацијом и управом града Зрењанина, одржана промоција туристичке понуде овог града са посебним нагласком на предстојећој манифестацији „Дани пива“, која сваке године привуче велики број посетилаца из Румуније.
Присутним представницима медија из Румуније и Србије, туристичких агенција и заинтересованим грађанима о туристичкој размени две земље, понуди града Зрењанина и програму предстојећих „Дана пива“ говорили су: генерални конзул Владан Тадић, државни секретар Министарства за државну управу и локалну самоуправу и некадашњи градоначелник Зрењанина Иван Бошњак, помоћник градоначелника Зрењанина Симо Салапура, директор ТО Зрењанин Зоран Љуботина и секретар скупштине града Зрењанина Милан Мркшић.
Након конференције за медије посетиоци су имали прилику да дегустирају ново Зрењанинско пиво и оригиналне гастрономске специјалитете. Истовремено на тргу Победе одвијао се пригодан културно-уметничко-забавни програм за који су били задужени КУД „Пионир“ из Зрењанина и интернационално магично позориште „Магнус“ са својим сценско-мађионичарским перформансом „Магични Зрењанин“ у оквиру којег је окупљеним грађанима дељен промотивни материјал на румунском језику са програмом предстојећег фестивала.


 У ГЕНЕРАЛНОМ КОНЗУЛАТУ СВЕЧАНО ОТВОРЕНИ 26. „ДАНИ ПРЕОБРАЖЕЊА СРБА У РУМУНИЈИ“

У Генералном конзулату Републике Србије у Темишвару 17. августа свечано је отворена јубиларна 26. по реду књижевно-духовна манифестација „Дани преображења Срба у Румунији“. Том приликом је присутне госте, учеснике манифестације и представнике медија прво поздравио генерални конзул, а потом су се присутнима обратили: његово преосвештенство Епископ будимски и администратор темишварски владика Лукијан, почасни председник Савеза Срба у Румунији Славомир Гвозденовић, потпредседник Темишварске подружнице Удружења књижевника Румуније Роберт Шербан, председник Матице српске Драган Станић, помоћник директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Николина Милатовић Поповић и овогодишњи лауреат „Велике базјашке повеље“ српски песник Стеван Тонтић.
Поред писаца из Србије и Румуније, на овогодишњој манифестацији учествују и писци из БиХ, Словеније, Француске, Мађарске и Немачке.
Манифестација је по свом значају јединствена у дијаспори и региону чији превасходни циљ је неговање српског језик и очување савременог српског књижевног израза у расејању. Из тог разлога, по традицији манифестација окупља многобројне књижевне ствараоце на српском језику, а тродневним програмом су предвиђене књижевне вечери, међународни симпозијум посвећен капиталним књигама српске дијаспоре, као и неколико културних приредби. Програмом је и ове године обухваћено неколико места у Жупанијама Тимиш и Караш-Северин, Дунавској клисури и Пољадији, у којима живи српско становништво, од Темишвара, Белобрешке, Старе Молдаве, Базјаша, Златице, Кусића и Соколовца, а централно место је манастир Базјаш, један од извора српске духовности, који је пре осам векова, према народном предању основао Свети Сава, где је предвиђено уручење награде овогодишњем славодобитнику.
„Дани преображења Срба у Румунији“ је најзначајнија књижевна манифестација целокупног српског расејања коју Савез Срба у Румунији традиционално организује у сарадњи са Генералним конзулатом и Департманом за међуетничке односе Владе Румуније и уз подршку Града Вршца који обезбеђује новчани део награде.

 ПОСЕТА ГЕНЕРАЛНОГ КОНЗУЛА ГРАДУ ЛУГОЖ

05. августа 2019. године, генерални конзул посетио град Лугож у жупанији Тимиш где је био примљен од стране градоначелника др Франциска Болде. Поред градоначелника, на састанку је присуствовао шеф бироа за међународну сарадњу и управљање пројектима из програма ЕУ Ливиу Савеску са сарадницима.
На уводном делу састанка коме су присуствовали и представници локалних и регионалних медија, градоначелник Франциск Болдеа је пожелео добродошлицу генералном конзулу и захвалио се на његовој иницијативи за посету граду Лугож. Изнео је основне податке о самом граду са посебним нагласком на његовом мултинационалном карактеру. Напоменуо дугогодишњу добру сарадњу града Лугож са Вршцем, Панчевом и Великим Градиштем, посебно у области заједничке реализације пројеката финансираних средствима ЕУ.
Захваљујући се на добродошлици и топлом пријему генерални конзул је навео дугогодишње добре односе између Републике Србије и Румуније који представљају одличну полазну основу и добар потенцијал за развој и продубљивање сарадње на свим нивоима. Навео да Генерални конзулат интензивно ради на развоју и унапређењу сарадње на нивоу жупанија, градова и општина ради повезивања и реализације разних пројеката из области, привреде, туризма, културе, младих и друго. Изразио задовољство постојећим добрим везама са појединим градовима и општинама у Србији и исказао спремност за посредовање и помоћ у успостављања веза са општинама и градовима и у другим деловима Србије, будући да је садашња сарадња фокусирана на градове у Републици Србији који су пограничном подручју са Румунијом.ПОТПИСИВАЊЕ НОВОГ УГОВОРА ИЗ ПРОГРАМА ПРЕКОГРАНИЛНЕ САРАДЊЕ РУМУНИЈА – СРБИЈА

У Жупанијском савету Тимиш, 30.07. потписан уговор о реализацији пројекта под називом „Коришћење потенцијала археолошких налазишта Парц и Мајдан за подстицање туризма у прекограничном подручју Баната“, који ће у року од 24 месеца бити реализован у оквиру ИНТЕРРЕГ ИПА програма прекограничне сарадње Румунија-Србија 2014-2020 у сарадњи Жупанијског савета Тимиш, Музеја Баната из Темишвара и општине Нови Кнежевац.
Уговором, који су потписали председник Жупанијског савета Тимиш Калин Добра и заменик председника општине Нови Кнежевац Орош Урбан Чила, у Новом Кнежевцу је предвиђена обнова археолошког налазишта Мајдан, обнова и изградња темеља цркве Светог Герхарда (XIII век) и изградња додатних објеката којим би се омогућила посета туриста наведеним археолошким локалитетима. У жупанији Тимиш, у месту Парц би био изграђен музеј у коме би били изложени експонати са оближњег археолошког локалитета из доба неолита.
Укупна вредност пројекта је 665.303,61 евра, од чега Жупанијском савету Тимиш припада 15.200, Музеју Баната 402.660,61, а општини Нови Кнежевац 247.443 евра.ПОСЕТА ПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ АП ВОЈВОДИНЕ ИГОРА МИРОВИЋА ЖУПАНИЈИ ТИМИШ

Поводом обележавања 100-годишњице од оснивања жупаније Тимиш, на позив председника Жупанијског савета Тимиш Калина Добре, делегација Покрајинске владе на челу са председником владе Игором Мировићем, боравила је у Темишвару 27. и 28. јула 2019. године.
У оквиру дводневног програма, првог дана боравка, одржан је састанак делегација Покрајинске владе и Жупанијског савета Тимиш на коме је анализирана досадашња сарадња и разматране могућности за њено проширење и унапређење у оквирима надлежности једне и друге стране. Заједнички су констатовани изузетно добри односи и потврђен висок ниво сарадње две стране. Договорено је да се у другој половини септембра у Новом Саду одржи састанак на коме би се конкретније размотриле могућности за реализацију више питања која су покренута у међусобним разговорима током ове посете (Унапређење економске сарадње; Заједнички пројекти и коришћење фондова ЕУ; Успостављање чвршће и конкретније сарадње између организација задужених за реализације пројеката европских престоница културе „Нови Сад 2021“ и „Темишвар 2021“; Подршка мањинским заједницама, посебно изналажење могућности за ревитализацију објекта у којем функционише српска теоретска гимназија „Доситеј Обрадовић“ у Темишвару и др.)
Након састанка у поподневним сатима за све званице организована је посета месту Марђина, у коме је средствима ЕУ реализован пројекат развоја туризма у руралним и аутентичним подручјима, заснован на традицији и производњи органске хране, као и посета музеју грнчарије и музеју ваздухопловства, такође изграђених пројектима које је финансирала ЕУ.
Другог дана посете у оквиру свечане седнице Жупанијског савета Тимиш потписана је Декларација о намерама о успостављању сарадње и развоја пријатељских односа између жупаније Тимиш и Аутономне покрајине Војводине.Република Србија - кандидат за Извршни савет УНЕСКА 2019- 2023

REPUBLIC-OF-SERBIA-CANDIDATE-FOR-THE-UNESCO-EXECUTIVE-BOARD-2019-2023КОНФЕРЕНЦИЈА О ПРЕКОГРАНИЧНОЈ САРАДЊИ У ДРОБЕТА ТУРН СРВЕРИНУ

У граду Дробета Турн Северин, седишту жупаније Мехединци, 16. јула је одржана конференција на којој су представљена четири нова пројекта из Програма прекограничне сарадње Румунија-Србија 2014-2020, од којих ће три у наредном периоду бити реализована у партнерству са општином Кладово и један са ТО Кладово.
Конференцији су присуствовали: префект жупаније Мехединци Николае Драгиеа, председник Савета жупаније Мехединци Аладин Георгиеску, градоначелник Дробете Турну Северин Мариус Скрећиу, директорка Регионалне канцеларије за прекограничну сарадњу Анка Лолеску, председник општине Кладово Саша Николић, генерални конзул Румуније у Зајечару Мариус Дилоф и генерални конзул.
Укупна вредност представљених пројеката је око 2,5 милиона евра и биће реализовани у наредна 24 месеца.

 ПРЕОБРАЖЕЊСКА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА У ТЕМИШВАРУ

У Темишвару је 07. јула, у Српском културном центру Савеза Срба у Румунији отворена 11. ликовна колонија која окупља ликовне уметнике из више земаља.
На пригодној свечаности поводом отварања колоније, присутне уметнике, представнике медија и љубитеље уметности, поздравили су генерални конзул, председник ССР Огњан Крстић и председник Матице исељеника и Срба у региону Миодраг Јакшић,  песник, сликар и један од сталних селектора и учесника ове колоније.
Под покровитељством ССР сваке године у ово време у Темишвару ствара двадесетак ликовних уметника из више земаља, чија дела се потом представљају на ликовној изложби у оквиру Дана српске културе у Темишвару средином новембра. Према избору Дане Петков, познате сликарке српског порекла из Темишвара и Миодрага Јакшића, ове године су у Темишвар допутовали уметници из Израела, Словеније, Хрватске, БиХ, Бугарске и Србије. Уз домаће уметнике из Румуније, гости из наведених земаља ће до 10. јула о/г. имати прилику да свој уметнички израз оставе у трајно власништво ССР. И ове године ће сва уметничка дела, као и претходних 10 година, након представљања на новембарској изложби, украшавати просторије Српског културног центра у Темишвару али и седишта ССР и осталих српских институција у другим градовима у Румунији.ПОСЕТА ЛЕТЊЕМ КАМПУ СРПСКОГ ЈЕЗИКА У МАНАСТИРУ СВ. ЂОРЂА

Генерални конзул на позив архијерејског заменика Епархије темишварске протојереја ставрофора др Маринка Маркова 05. јула посетио летњи камп српског језика у манастиру Св. Ђорђе, који се налази 60-так километара од Темишвара.
Камп који је и ове године организован у три једнонедељне смене, окупиће око стотину деце из Темишвара, Дунавске клисуре и Арада. Намењен је млађој школској деци из мешовитих бракова, који не похађају редовну наставу у српским школама и недовољно добро или уопште не говоре српски језик. Циљ оваквих кампова је да се деца што више интегришу у српску заједницу, науче основе српског језика и ћириличног писма.
Тренутно у кампу борави 20 деце из Дунавске клисуре, различитог узраста, којима наставу држи професорка српског језика у пензији, а наставу из веронауке свршени богослови из Епархије темишварске. Поред њих бригу о деци у кампу воде и игуман и монахиња који живе у манастиру. Камп је и ове године помогао Савез Срба у Румунији средствима неопходним за превоз и исхрану деце, а приликом обиласка деци су од стране генералног конзула уручени пакети са слатким производима из Србије.

 МАНИФЕСТАЦИЈА „ДАНИ ВОЈВОДИНЕ У ТЕМИШВАРУ“

У Темишвару је 02. и 03. јула одржана манифестација „Дани Војводине у Темишвару“ са циљем промоције туристичке понуде АП Војводине, намењена потенцијалним посетиоцима из овог града, али и ширег пограничног дела Румуније са Србијом.
Првог дана манифестације одржана је конференција за медије и презентација туристичке понуде у ресторану „Лојд“ уз могућност дегустације вина из вршачког и фрушкогорског виногорја и оригиналних гастрономских специјалитета.
Присутним представницима медија, туристичких агенција и заинтересованим грађанима о значају повећања обима туристичке размене и организовању оваквих манифестација за унапређење односа говорио је генерални конзул Владан Тадић, а о туристичкој понуди Војводине говорили су директорка ТО Војводине Наташа Павловић и директорка ТО Вршац Тања Палковач. Своје ТО и оштине представили су и Бачки Петровац, Зрењанин, Пландиште. На крају конференције Наташа Павловић је представила књигу „Салаши за Вас“ аутора Миодрага Божина, која је туристички и гастрономски водич за један од најважнијих сегмената војвођанског туризма са детаљно описаном позицијом и понудом 65 салаша и записаних више од 100 оригиналних салашарских јела.
Другог дана манифестације на тргу Победе од 16 до 20 сати на више инфо-пултова своју понуду са типичним војвођанским производима, сувенирима, народном радиношћу, брошурама и другим промотивним материјалима представило је десетак локалних ТО. Истовремено на самом тргу одвијао се пригодан културно-уметнички програм за који су били задужени КУД „Лаза Нанчић“ из Вршца, тамбурашки оркестар из Жабља и мажореткиње из Беле Цркве.ВИДОВДАНСКА АКАДЕМИЈА

У Сали Културног центра Савеза Срба у Темишвару, 27. јуна, одржана је свечана Видовданска академија на којој су, уз пригодан културно-уметнички програм, додељене видовданске повеље и захвалнице заслужним појединцима и организацијама.
Савез Срба у Румунији од 1993. године, за изузетан дугогодишњи допринос и резултате у области промовисања српске заједнице, развијању културних, просветних, духовних и привредних делатности, као и за сарадњу и јачање веза матичне државе са Србима из Румуније, додељује Видовданске повеље и захвалнице, заслужним појединцима или институцијама. Овогодишњи добитници највиших признања ССР, су заслужни дугогодишњи радници из Темишвара и околине из области образовања, културе, новинарства и духовности. Присутнима су се пригодним речима о обележавању Видовдана и симболике коју овај празник има у српском народу, обратили председник ССР О. Крстић и генерални конзул.ПРОМОЦИЈА ТУРИСТИЧКЕ ПОНУДЕ ОПШТИНЕ ЖАБАЉ

У оквиру активности Генералног конзулата на промоцији туристичких потенцијала Србије, у сарадњи са Савезом Срба у Румунији, градом Темишвар, рестораном „Лојд“, општином и туристичком организацијом Жабаљ, 27. јуна 2019. године, на тргу Победе и у ресторану „Лојд“,  одржана је промоција туристичке понуде ове општине и околине.
На конференцији за штампу пред већим бројем медија, детаљно су представљене могућности за одмор, боравак и рекреацију у овој општини са нагласком на спортском туризму и теренима за голф које ова општина има као једина у Војводини. Представницима медија и заинтересованим грађанима о туристичкој размени две земље и понуди општине Жабаљ говорили су: генерални конзул Владан Тадић, председник Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић, председник општине Жабаљ Чедомир Божић, директор ТО Жабаљ Марија Чупић и председник голф клуба Жабаљ Милица Ошап.
Истовремено на тргу је био постављен импровизовани голф терен са информативним пултом на коме су заинтересовани грађани могли да се информишу о туристичкој понуди општине и голф клубу Жабаљ.Одлука о суфинасирању пројеката

Одлуке можете преузети на следећим линковима:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs./wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019-1.pdfОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ХЕРОЈА У ТЕМИШВАРУ

Поводом Дана хероја, који се у складу са румунским законом о државним празницима сваке године обележава на православни верски празник Вазнесења господњег, 06. јуна 2019. године у центру Темишвара испред Споменика распећа, у присуству највиших верских, војних, полицијских, регионалних и локалних званичника обележен je државни празник Дан хероја. Свечаност је обележена церемонијом полагања венаца уз дефиле гарде и служење парастоса страдалим херојима. Венце су у име својих институција положили: заменик префекта жупаније Тимиш, председник жупанијског савета жупаније Тимиш, градоначелник Темишвара и командант гарнизона Темишвар. У име Конзуларног кора венац је положио генерални конзул Владан Тадић у својству председавајућег у пратњи конзула Немачке и почасног конзула Северне Македоније.
Пре централног догађаја обележавања празника у центру града, од стране префектуре и темишварског гарнизона уприличена је традиционална церемонија на Гробљу хероја где су уз војне почасти положени венци на Споменик румунским херојима револуције из 1989., као и на споменике румунским, српским, совјетским, немачким и француским војницима из Првог и Другог светског рата. Венце на спомен-обележје погинулим југословенским пилотима у априлском рату 1941., положили су: заменик префекта жупаније Тимиш, потпредседник Жупанијског савета жупаније Тимиш, саветник градоначелника Темишвара, командант темишварског гарнизона и генерални конзул Владан Тадић.МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ „КАПИЈЕ ПОЕЗИЈЕ“

У Решици је од 23. до 26. маја, у организацији Министарства културе и националног идентитета – Жупанијске дирекције за културу Караш-Северин, одржано девето издање међународног фестивала „Капије поезије“, на коме је учествовало 40 песника и писаца из Аустралије, Јапана, Француске, Италије, Русије, Мађарске, Бугарске, Хрватске, Црне Горе, Северне Македоније, Србије и Румуније.
На свечаном отварању фестивала присутне су поздравили Матеу Лупу, префект жупаније Караш-Северин, Силвиу Хурдузеу председник Жупанијског савета Караш-Северин, представник Министарства културе Ј. Ковач, председник Удружења писаца Румуније Корнел Унгуреану и генерални конзул.
Србију је представљало девет писаца од којих су неки са вишеструким учешћем на наведеном фестивалу и дугогодишњим радом у култури посебно у дијаспори, као што су Миодраг Јакшић, Александар Чотрић и др.ПРИВРЕМЕНО ОТВАРАЊЕ ГРАНИЧНОГ ПРЕЛАЗА НА ТРОМЕЂИ СРБИЈЕ, МАЂАРСКЕ И РУМУНИЈЕ

У оквиру регионалне сарадње Дунав-Криш-Мориш-Тиса (ДКМТ), 18.05. свечано је отворена граница на тромеђи Србије, Мађарске и Румуније, код насељених места Рабе (Србија), Кибекхаза (Мађарска) и Беба Веке (Румунија). Свечаности, која је и ове године тим поводом уприличена, присуствовали су председавајући Регионалне сарадње ДКМТ председник Жупанијског савета Тимиш Калин Добра, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самопуправу Огњен Бјелић, председник жупаније Бач-Кишкун Ласло Ридег, председник жупаније Чонград Бела Какаш, генерални конзул Румуније у Сегедину Даниел Бану, конзул Румуније у Вршцу Николае Константин, генерални конзул Владан Тадић, српски посланик у румунском парламенту Славољуб Аднађ и други локални званичници три земље, медији и грађани.
На Генералној скупштини ДКМТ која је потом одржана у месту Беба Веке, Имре. Керн државни секретар Министарства гражевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије представио је споразум у вези са развојем железнице који је усвојен на заједничкој седници влада Р. Србије и Мађарске. Уручене су и награде „Истакнути у ДКМТ-у“, којима се, од 2012. године, награђују најбољи пројекти ове еврорегије, а председавајући ДКМТ Калин Добра, по принципу једногодишње ротације предао је председавање у наредних годину дана потпредседнику Генералне Скупштине Бач-Кишкун Шандору Раушу.ПОСЕТА МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ МЛАДЕНА ШАРЧЕВИЋА ТЕМИШВАРУ

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић са државним секретарима, проф. др Аном Ланговић Милићевић и проф.др Владимиром Поповићем, учествовао је на Седмом састанку дијалога о образовној политици Кине и земаља централне и источне Европе у Темишвару 17. маја. У организацији Генералног конзулата боравак министра у Темишвару је искоришћен за посету образовним институцијама на српском језику, Српској теоретској гимназији „Доситеј Обрадовић“, Студијском програму за српски језик на Филолошком, историјском и теолошком факултету Западног универзитета у Темишвару и Савезу Срба у Румунији.
У Српској теоретској гимназији „Доситеј Обрадовић“ у Темишвару, јединој образовној институцији у којој се образовни процес од предшколског, основно-школског и гимназијског узраста у потпуности одвија на српском језику, министра М. Шарчевића и сараднике дочекао је директор гимназије Јадран Кланица и већи део колектива. Разговарало се о условима у којима данас ради гимназија и начинима за помоћ матице у решавању постојећих проблема. Министар је најавио билатералне разговоре са румунским министарством образовања ради закључивања новог међудржавног споразума, којим би били створени услови за решавање значајног броја проблема у овој области.
Током посете Студијском програму за српски језик на Филолошком, историјском и теолошком факултету Западног универзитета у Темишвару, министар је имао сусрете и разговорее сусрео са деканом факултета проф. др Даном Перчек, замеником шефа Одсека проф. др Мацом Царан Андрејић, лектором за српски језик Димитријем Савићем и студентима све три године основних студија. У обраћању професорима и студентима министар је изразио задовољство због постојања и успешног рада овог одсека и истог одсека на универзитету у Букурешту, и позивајући се на вишедеценијске добре односе две државе изразио наду за његовом сигурном будућношћу, као и одсека за румунски језик на универзитетима у Београду и Новом Саду. Упознао је присутне са стварањем бољих услова образовања у Србији и предочио могућности њиховог коришћења путем размене, студијских посета и организованог боравка, пре свега у новоотвореном образовном центру у Тршићу, који је наставна база за филолошке факултете.
У седишту Савеза Срба у Румунији министра и делегацију дочекао је председник ССР О. Крстић са сарадницима и упознао министра са стањем и положајем Срба у Румунији, статусом и активностима ССР као кровне организације српске мањине.

 

 Протокол између Владе Републике Србије и Владе Уједињених Арапских Емирата о укидању виза

Протокол између Владе Републике Србије и Владе Уједињених Арапских Емирата о изменама и допунама Споразума између Владе Републике Србије и Владе Уједињених Арапских Емирата о укидању виза за носиоце дипломатских, службених и специјалних пасоша, који је сачињен у Њујорку 26.септембра 2018. године, ступио је на снагу 12.маја 2019.године.
Протоколом је проширен безвизни режим између Србије и УАЕ и на носиоце обичних пасоша. У складу са чланом 1.став 2(б) Протокола, држављани обе државе имају право на улазак, излазак, транзит и боравак на територији друге стране уговорнице дио деведесет (90) дана.ОДРЖАНА ГОДИШЊА СКУПШТИНА САВЕЗА СРБА У РУМУНИЈИ

У седишту Савеза Срба у Румунији (ССР), 11.05.2019. године одржана је Годишња скупштина ССР, на којој су поред руководства и представника месних организација ССР, као гости на свечаном делу Скупштине присуствовали протојереј др Саша Јашин испред Српске православне епархије Темишварске и генерални конзул.
У раду Скупштине учествовало је 125 делегата из 35 месних организација ССР од укупно 179 делегата из 49 МО ССР.
На радном делу Генералне скупштине, на коме је учествовало 125 делегата из 35 месних организација, у оквиру извештаја о реализацији буџетских прихода и расхода за 2018. годину, разматрани су и усвојени Годишњи финансијски извештај и Извештаја Надзорне комисије. Извештај о реализованим активностима у 2018. години обухватио је Извештај о посланичкој активности, активности Савеза и културним активностима. Такође, размотрени су и усвојени предлози буџета за 2019. годину, програма и плана активности и инвестиционог плана.ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

У част Дана победе над фашизмом, генерални конзул је на гробљу Липовеи положио венац са натписом „Славом овенчаним прецима – Генерални конзулат Р. Србије у Темишвару“ на спомен обележје страдалим југословенским пилотима у Другом светском рату.

 ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ЕВРОПЕ

У организацији Префектуре Жупаније Тимиш и Града Темишвара, на централном тргу Слободе у Темишвару, традиционално су обележени Дан Европе, Дан независности Румуније и Дан победе над фашизмом.
Свечаности су присуствовали највиши званичници жупаније Тимиш и града Темишвара, као и представници конзуларног кора. Након интонирања химни Румуније и ЕУ, пригодним говорима присутнима су се обратили заменик префекта К. Францеску, председник жупанијског савета К. Добра, градоначелник Н. Робу, посланица у Европском парламенту М. Грапини, посланица у парламенту Румуније Б. М. Гаврилица и генерални конзул Р. Србије В. Тадић у својству председника конзуларног кора. Од стане свих присутних конзула потписан је обновљени Статут асоцијације „Конзуларни кор – Темишвар. На тргу су били постављени штандови конзуларног кора, на челу са штандом Генералног конзулата Републике Србије, а потом са штандовима конзулата Немачке и почасних конзулата Шведске, Молдавије, Перуа, Бугарске, Шпаније, Јужне Кореје, Мађарске, Француске, Италије, Македоније, као и друштва Арапско-румунског пријатељства и Европске дирекције за информисање. „Српски штанд“ је традиционално промовисао туристичке потенцијале Србије уз дегустацију пригодних специјалитета, које је за ову прилику припремила супруга генералног конзула.СРПСКА ВИНА НА САЈМУ У ТЕМИШВАРУ

У Темишвару је 19.04. свечано отворен 16. међународни сајам вина под називом „Винвест 2019“ који jе одржа од 19. до 21. априла. У изложбеној хали Привредне коморе Тимиш своје производе изложио је велики број винара из Рмуније, Србије, Молдавије, Грчке, Француске, Италије и Шпаније.
На свечаном отварању су присутне поздравили потпредседник Жупанијског савета Николае Опреа, директорка привредне коморе Тимиш Флорика Кирица, саветник градоначелника Ћипријан Трокан и генерални конзул.
На овогодишњем темишварском сајму вина у организацији ТО Вршац уз подршку Генералног конзулата румунским љубитељима вина и бројним медијима који прате сајам у тродневном програму представило се десет винарија из Вршца, Александровца и Сомбора. Наступ винара из Србије на овом сајму је наставак добре сарадње између „Винвест“-а и „Винофест“-а из Вршца и успостављене праксе сталних наступа румунских винара на сајму вина у Вршцу у последњој недељи марта.ПРОМОЦИЈА ТУРИСТИЧКЕ ПОНУДЕ ОПШТИНЕ ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ

У оквиру активности Генералног конзулата на промоцији туристичких потенцијала Србије, у ресторану „Лојд“ на тргу Викторија у центру Темишвара 17.04.2019. године, у сарадњи са општином и туристичком организацијом Велико Градиште одржана је промоција туристичке понуде ове општине и околине.
На конференцији за штампу пред већим бројем медија, на којој су детаљно представљене могућности за одмор, боравак и рекреацију у овој општини на обали Дунава и граници са Румунијом, говорили су заменик градоначелника Темишвара Дан Диакону, председник Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић, председник општине Велико Градиште Драган Милић, директор ТО Велико Градиште Данијела Стојановић и генерални конзул.
Представници Великог Градишта су детаљно представили могућности за одмор, рекреацију и упознавање са историјским наслеђем које пружају, Сребрно језеро, Виминацијум, Рамска и Голубачка тврђава и друга места у овој општини и ближој околини.ПОТПИСАН УГОВОР ЗА ПРОЈЕКТОВАЊЕ И ИЗВОЂЕЊЕ РАДОВА НА РУМУНСКОМ ДЕЛУ ПРОЈЕКТА „РЕВИТАЛИЗАЦИЈА НАВИГАЦИОНЕ ИНФРАСТРУКТУРЕ НА БЕГЕЈУ“

У Темишвару је 27. марта 2019. потписан уговор за пројектовање и извођење радова на румунском делу пројекта „Ревитализација навигационе инфраструктуре на Бегеју“, који се финансира средствима из ИНТЕРРЕГ ИПА програма прекограничне сарадње Румунија – Србија.
Уговоре за извођење радова (5,65 милиона евра) и надзор (87 хиљада евра), са компанијама које су победиле на јавном надметању потписао је директор предузећа „Воде Баната“ Титу Божин у присуству министра водопривреде и шумарства Иоана Денеша, генералног директора националног предузећа „Воде Румуније“ Виктора Сандуа, председника жупанијског савета жупаније Тимиш Калина Добре, помоћника директора ЈВП „Воде Војводине“ Стевана Илинчића, шефа Одсека за пројекте у Покрајинском секретаријату за регионални развој Роланда Кокаиа и генералног конзула.
Пловни канал Бегеј, укупне дужине од Темишвара до Зрењанина 114,50 km (44,5 km на територији Румуније и 70 km на територији Србије), биће обновљен реализацијом пројекта укупне вредности од 13,9 милиона евра (85% неповратна средства ЕУ), у партнерству „Вода Баната“ и Жупанијског савета Тимиш са румунске, и „Вода Војводине“ и Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу са српске стране.

 САНАЦИЈА РОДНЕ КУЋЕ ДОСИТЕЈА ОБРАДОВИЋА У ЧАКОВУ

У Чакову је 13. марта 2019. године одржан први састанак представника више институција ради договора о грађевинској санацији објекта и изради одговарајуће музејске поставке у родној кући Доситеја Обрадовића.
Обилазак куће и околног простора ради стицања објективне слике постојећег стања и давања предлога и пројеката за њено уређење и касније коришћење у сврху промоције српског културног наслеђа али и укључивање у активну туристичку понуду општине Чаково, обавили су представници Министарства културе и информисања на челу са помоћником министра Данијелом Ванушић, Мирјана Драгаш, директор Задужбине Доситеј Обрадовић; проф. др Милета Продановић, ректор Универзитета уметности; проф. Даниела Фулгоси, декан Факултета примењених уметности; Зоран Вапа, директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе; Бранко Борић из Управе за Сарадњу са Црквама и Верским заједницама; Огњан Крстић, председник Савеза Срба у Румунији; Саша Јашин из Епархије Темишварске и генерални конзул Републике Србије у Темишвару Владан Тадић.
Закључено је да, у односу на тренутно стање куће, прво треба предузети кораке за израду пројекта санације објекта за који је задужен Покрајински завод за заштиту споменика културе, а истовремено са израдом пројекта санације, Универзитет и факултети уметности би требало да дају предлоге пројеката за израду и уређење музејске поставке.

 Протокол између Владе Републике Србије и Владе Уједињених Арапских Емирата о укидању виза

Протокол између Владе Републике Србије и Владе Уједињених Арапских Емирата о изменама и допунама Споразума између Владе Републике Србије и Владе Уједињених Арапских Емирата о укидању виза за носиоце дипломатских, службених и специјалних пасоша, који је сачињен у Њујорку 26.септембра 2018. године, ступио је на снагу 12.маја 2019.године.

Протоколом је проширен безвизни режим између Србије и УАЕ и на носиоце обичних пасоша. У складу са чланом 1.став 2(б) Протокола, држављани обе државе имају право на улазак, излазак, транзит и боравак на територији друге стране уговорнице дио деведесет (90) дана.Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

МСП УСДСР је расписала конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијспоре. Конкурси су отворени од 13. марта о.г. до 01.априла о.г.

Све информације о конкурсу и процедури пријављивања могу се пронаћи на линку.Други дигитални самит западног Балкана у Београду

4. и 5. априла у Београду ће се одржати највећи дигитални догађај у региону. Други дигитални самит Западног Балкана окупиће више од 3.000 учесника како би регионалну дигиталну сарадњу довели на виши ниво. Виши представници влада, међународних институција, предузећа, друштвених организација, академских кругова и појединаца ће имати прилику да дискутују и предложе иновативне приступе политици, покажу најновије технологије, размијене идеје и открију најновије дигиталне трендове.

Овогодишњи Дигитал Суммит одржаће се у Палати Србије у Београду.

Више информација можете наћи на следећем линку.Посета општини Свињице, поводом обележавања Дана државности

Поводом Дана државности Републике Србије 15. фебруара о/г, на иницијативу председника општине Свињица Николе Курића, уз сагласност и присуство префекта и председника Жупанијског савета жупаније Мехединци Николае Драгее и Аладина Георгескуа и директора Националне агенције за управљање путном инфраструктуром – Регионалне дирекције Тимиш Кристиана Исправника, у Ђердапској клисури са румунске стране, непосредно поред манастира Мракоња и испод велике статуе Децебала, у 17.00 часова одржана је пригодна свечаност у оквиру које су на мосту дужине око 150 метара упаљена светла у бојама српске заставе. Свечаности су присуствовале делегације општина Кладово и Мајданпек на челу са председницима општина Сашом Николићем и Драганом Поповићем, делегација Савеза срба у румунији на челу са председником Огњаном Крстићем и генерални конзул Владан Тадић.
У обраћањима окупљеним грађанима Н. Драгеа и А. Георгеску су, поред честитки Србији и српском народу поводом Дана државности, истакли чврсту повезаност и добре „братске и пријатељске односе“ румунског и српског народа који се из године у годину и даље учвршћују. Генерални конзул је изразио захвалност иницијаторима и румунским званичницима на уприличеној свечаности у част Србије и њеног празника, као још један знак пријатељске и добросуседске сарадње и симбол заједничких активности којима се негују добри односи.Прослава Дана државности

У присуству већег броја најистакнутијих званица политичког, привредног и културног живота, највиших српских и румунских верских представника и представника Савеза Срба у Румунији, у свечаној сали и музеју Епархије темишварске у Темишвару, 14.02.2019. године, у организацији ГК, одржан је пригодан програм и свечани пријем поводом обележавања Дана државности Републике Србије.
Дан Државности је протекао на свечан и достојанствен начин, уз велике импресије гостију о амбијенту Епископске резиденције и епархијског музеја и благу који се у њему чува и похрањује. Генерални конзулат још једном захваљује свима који су својим присуством увеличали прославу државног празника Србије.

Више фотографија  са прославе можете пронаћи овдеДесета конференција српске медицинске дијаспоре, Београд 20-22 јуни 2019.године

У Београду ће се под покровитељством Њ.К.В. Принца Александра и Катарине Карађорђевић од 20 до 22.јуна 2019.године  одржати Десета конференција медицинске дијаспоре. Циљ Конференције је да се српски лекари из иностранства и међународни стручњаци окупе у мисији подршке српском  здравственом систему, промовишући солидарност, пријатељство и размену знања.Одлука о укидању виза за улазак у Р.Србију за држављане Федерације Св.Китс и Републике Палау

Влада Р.Србије, је на седници одржаној 18.јануара 2019.године, донела одлуку о укидању виза за држављане Федерације Св.Китс и Невис и Републике Палау, носиоце свих врста пасоша, према којој ови држављани могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р.Србије до 90 дана од датума уласка у Р.Србију, у периоду од 180 дана.Конкурс Министарства културе и информисања

Конкурс Министарства културе и информисања Републике Србије за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2019.години, који је отворен до 01.марта 2019. године.

Више о оовоме можете наћи на следећем линку.Конкурс Министарства културе и информисања

Министарство културе и информисања Републике Србије објавило је конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2019.години, који је отворен до 01.марта 2019.године.


Више о овоме можете наћи на следећем линку.Обавештење о ТВ каналу РТС СВЕТ

Обавештавамо да је, након писма генералног конзула извршном директору компаније RCS&RDS - DIGI (господин Valentin Popoviciu) и разговора са овлашћеним представником исте компаније за Генерални конзулат Републике Србије у Темишвару, као и више интервенција руководства Савеза Срба у Румунији, програм Радио-телевизије Србије поново доступан свим заинтересованим корисницима на мрежи овог кабловског оператера од 31. децембра 2018. године.
С обзиром да, од 13. децембра 2018. године, Радио-телевизија Србије свој програм емитује искључиво у HD формату, канал РТС СВЕТ је код кабловског оператера DIGI премештен из групе аналогних канала у групу канала са HD резолуцијом. Због наведене техничке промене, од 31. децембра, сви корисници који поседују нове ТВ пријемнике у HD резолуцији, као и они који имају старије моделе телевизора, али сигнал кабловске телевизије примају преко HD декодера компаније DIGI (decoder DIGI TV CATV HD), канал РТС СВЕТ HD могу наставити да прате без икакве промене, уз евентуално поновно скенирање канала. Међутим, корисници који поседују старе ТВ пријемнике и кабловски сигнал примају преко аналогног декодера, неопходно је да код кабловског оператера DIGI исти замене за HD декодер, чије се изнајмљивање додатно плаћа око 5 леја месечно.Седница Скупштине Еврорегионалне сарадње Дунав-Криш-Мориш-Тиса, Темишвар, 28. новембар 2018. године

У свечаној сали Жупанијског савета у Темишвару, 28. новембра 2018. одржана је седница Скупштине Еврорегионалне сарадње Дунав-Криш-Мориш-Тиса (ДКМТ), којом је председавао председник Савета Жупаније Тимиш Калин Добра. Седници је у име Покрајинске владе присуствовао помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Дракулић, који је и национални координатора ДКМТ-а за Србију.
На седници су представљени концепти пројеката „Темишвар 2021-Европска престоница културе“ и „Нови Сад 2021 - Европска престоница културе“ коју су изложили представници фондација из Темишвара и Новог Сада.
У оквиру извештаја у вези са пројектним активностима Еврорегионалне развојне агенције ДКМТ, презентован је пројекат „Разнобојна сарадња“, чији је циљ унапређење културног туризма у прекограничном подручју. Пројекат обухвата погранично подручје Мађарске и Србије, а подразумева отварање српског културног центра у Морахалому, чији су радови у завршној фази и мађарског културног центра на Палићу, где је недавно постављен камен темељац, као и креирање веб-странице ради објављивања информација и вести на мађарском и српском језику,
На седници је разматран и пројекат израде планске документације за железничку пругу Сегедин–Суботица–Бачаламаш–Баја, започет пре више година захваљујући финансијским средствима прекограничног програма сарадње IPA Мађарска–Србија. Циљ пројекта је израда неопходне пројектне документације за развој железничке пруге за деоницу Суботица–Чикерија–Бачалмаш–Баја и измена локалних урбанистичких планова појединих насеља на њеној траси.Посета представника Покрајинске владе српској гимназији у Темишвару

Током боравка у Темишвару поводом седнице Скуштине Еврорегије Дунав-Криш-Мориш-Тиса 28. новембра 2018.г, помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Дракулић, заједно са генералним конзулом Владаном Тадићем, посетио је Српску теоретску гимназију „Доситеј Обрадовић“.
У разговору са домаћинима, директором Јадраном Кланицом и професором српског језика Вером Жупански истакнуто је да српска заједница у Румунији изузетно цени подршку Покрајинске владе овој школској установи, која је током прошле године издвојила средства у вредности од око 17,5 хиљада евра за комплетно опремање кабинета информатике (26 рачунара, сервер, интерактивна табла, пројектор, штампачи, клима уређаји). Наглашено је да је сваки вид помоћи из матице Србије добро дошао и изражена нада да ће пример Покрајинске владе следити и друге установе које за то имају могућности.
Н. Дракулић се лично уверио у начин коришћења дониране опреме и изразио задовољство чињеницом да је Покрајинска влада дала свој допринос побољшању услова и подизању квалитета рада у српској гимназији. Нагласио је да су мултикултуралност и толеранција принципи које Покрајинска влада негује, због чега ће и убудуће помагати, како румунску мањину у Војводини тако и српску мањину у Румунији. Истакао је да српској деци у дијаспори, када је Покрајинска влада у питању, подршка никада неће изостати.
Н. Дракулић је подржао предлог домаћина за успостављање сарадње гимназије Доситеј Обрадовић са неком од гимназија из Новог Сада кроз реализацију заједничког пројекта у контексту европских престоница културе Темишвара и Новог Сада 2021. године.

 Програм прекограничне сарадње, конференција о отварању пројекта „Ревитализација навигационе инфраструктуре канала Бегеј“

У свечаној сали Жупанијског савета у Темишвару, 22. новембра 2018. године одржана је конференција на којој представљен стратешки пројекат из Програма прекограничне сарадње Румунија-Србија, под називом „Ревитализација навигационе инфраструктуре канала Бегеј“. Пројекат укупне вредности око 14 милиона евра, од чега је око 12 милиона бесповратних средстава из ИПА фондова ЕУ, реализује се у сарадњи Жупанијског савета Тимиш и Управе водног басена Банат са румунске стране, и Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу и ЈВПП „Воде Војводине“ са српске стране.
Представницима медија и другим присутнима обратили су се председник жупанијског савета Тимиш Калин Добра, заменик префекта жупаније Тимиш Кристијан Францеску, директор Управе водног басена Банат Титу Божин, в.д. помоћника покрајинског секретара Небојша Дракулић, помоћник директора ЈВПП „Воде Војводине“ Стеван Илинчић и генерални конзул Владан Тадић.
Радови на територији Србије подразумевају ревитализацију Канала Бегеј од границе са Румунијом до хидротехничког објекта у Клеку у дужини од 32,26 километара, санацију хидротехничких објеката у Клеку и Српском Итебеју, изградњу бициклистичке стазе од границе са Румунијом до преводнице у Клеку, изградњу плутајућег дока за привез пловних објеката, као и набавку пловног багера и пловне косачице.
Време за реализацију пројекта је 48 месеци и очекује се да до јесени 2021. године буде окончан.

 Обележавање дана српског језика у Румунији

У Културном центру Савеза Срба у Темишвару, у оквиру 13. дана српске културе које организују Савез Срба у Румунији и Генерални конзулат Републике Србије, 21. новембра 2018. године одржана је свечана академија Дана српског језика у Румунији. Дан српског језика у Румунији (21. новембар) установљен је доношењем закона у Парламенту Румуније 6. септембра 2016. године, симболизујући дан на који је 1826. године, Димитрије Пантић Тирол, темишварски писац и публициста, обавестио Вука Караџића да је новим писмом штампао први број „Банатског алманаха“, једне од првих публикација на српском језику.
Свечаној академији су, поред бројне публике, присуствовали потпредседник Матице српске и председник Скупштине „Вукове задужбине“ др Миодраг Матицки, директор „Вукове задужбине“ др Славко Вејиновић, председник управног одбора задужбине „Доситеј Обрадовић“ проф. др Душан Иванић, председник Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић, почасни председник Савеза Срба у Румунији Славомир Гвозденовић и генерални конзул Владан Тадић.
Беседу о Српском језику одржао је проф. др Душан Иванић, а након наступа хора Српске теоретске гимназије „Доситеј Обрадовић“ из Темишвара, концерт је одржао Симфонијски оркестар „Гвардија“ из Пожаревца са солисткињом Мартом Благојевић.
Истом приликом посетиоци су могли да виде изложбу буквара штампаних у Румунији, међу којима најстаријe издање датира из 1723. године.Дани српске културе у Темишвару: концерт уметничког ансамбла Министарства одбране Републике Србије „Станислав Бинички“

У дворани Банатске филхармоније „Капитол“ у Темишвару, у оквиру 13. Дана српске културе које организују Савез Срба у Румунији и Генерални конзулат у Темишвару, 19. новембра .2018. године, одржан концерт Уметничког ансамбла Министарства одбране Републике Србије „Станислав Бинички“.
На почетку двочасовног програма посвећеног 100-годишњици од завршетка Првог светског рата, публика је поздравила присуство делегације Министарства одбране Републике Србије на челу са начелником Управе за односе са јавношћу Министарства одбране капетаном бојног брода Петром Бошковићем, представнике Радио телевизије Војводине, представнике румунских институција, руководство Савеза Срба и генералног конзула.
Ансамбл је под уметничким руководством мајора Игора Митровића, заједно са сопраном Зорицом Белић, извео бројне нумере изабране у складу са темом овогодишњих Дана српске културе, које су наишле на опште одушевљење присутне публике, највећим делом састављене од припадника српске мањине у Румунији.

 Програм прекограничне сарадње Румунија-Србија, пројекат „ХерА“, Темишвар, 13. новембар 2018. године

На Западном универзитету у Темишвару, 13. новембра 2018. године одржана је завршна конференција на којој су сумирани резултати реализације пројекта под називом „Локално наслеђе за активни туризам у Банату“, који је реализован у оквиру ИНТЕРРЕГ-ИПА програма прекограничне сарадње Румунија–Србија. На почетку конференције о значају успешне реализације целокупног Програма прекограничне сарадње као и свих појединачних пројеката говорили су: директорка Регионалне канцеларије за прекограничну сарадњу Анка Лолеску, проректор Западног универзитета проф. др Отилиа Хедешан, декан Економског факултета проф.др Петру Штефеа, конзул Румуније у Вршцу Николае Дан Константин, члан Градског већа за локални економски развој града Кикинда Саша Танацков и генерални конзул Владан Тадић.
Пројекат у вредности од око 400.000 евра реализован је у сарадњи Западног универзитета из Темишвара, града Кикинда и Народног музеја из Кикинде са циљем да се заједничко културно наслеђе преточи у туристичку понуду како би се додатно поспешио развој туризма с обе стране границе. Као резултат наведеног пројекта представљена су и два штампана издања: „Банат на 10 начина“, тематски туристички водич са 10 засебних тема и „Годишњи календар етно манифестација Баната“. Пројектом је установљен заштитни знак „Храна из Баната“, који ће понети 50 српских и румунских ресторана као гаранцију квалитета гастрономске понуде аутентичне хране и пића.
Завршна промоција илустроване брошуре „Банат на 10 начина“ на српском, румунском и енглеском језику биће одржана у оквиру промоције издаваштва Западног универзитета на сајму књига у Букурешту 17. новембра 2018. године.Полагање венцa нa спомен-костурницу српским интернирцима у Араду

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, на спомен-костурницу српским интернирцима страдалим у току Првог светског рата у Арадској тврђави, положен је венац на гробљу "Помениреа" у Араду
Венац са исписаним текстом „Славом овенчаним прецима – Генерални конзулат Р. Србије Темишвар“, 11. новембра у 11.00 часова положио је генерални конзул Владан Тадић у пратњи представника месне организације Савеза Срба из Арада.1. Посета министра културе Савезу Срба у Румунији

Након отварања научног скупа „100 година крупних догађаја за Србе у Румунији“, министар културе и информисања Владан Вукосављевић је са делегацијом МКИ посетио Српски културни центар и седиште Савеза Срба у Румунији где је разговарао са председник ССР Огњаном Крстићем, послаником српске мањине у румунском парламенту Славољубом Аднађем, бившим послаником и почасним председником ССР Славомиром Гвозденовићем, професорком српског језика на Студијском програму за српски језик на Западном универзитету у Темишвару доц. др Милијаном Ускату и директором Српске теоретске гимназије „Доситеј Обрадовић“ у Темишвару Јадраном Кланицом. Министар је упознат са организацијом и активностима ССР, начинима финансирања и даљим плановима развоја али и о проблемима образовања на српском језику у Румунији.
Своју посету Темишвару министар је завршио обиласком Музеја српске православне епархије Темишварске, Српске саборне православне цркве у самом центру Темишвара, као и родне куће Доситеја Обрадовића у месту Чаково.

 1. Научни скуп „100 година крупних догађаја за Србе у Румунији“

У оквиру „Дана српске културе у Темишвару“, 02. и 03. новембра одржан је историјско научни скуп под називом „Сто година крупних догађања за Србе у Румунији“, на коме учествовало више од двадесет историчара из Србије, Румуније и Немачке. Скуп је уводним излагањем отворио МКИ В. Вукосављевић, а на отварању су говорили и амбасадор РС у Букурешту Бранко Бранковић и председник ССР Огњан Крстић.
У дводневном раду скупа презентовани су научни радови чија се тематика углавном односила на збивања у Банату у последњој години рата (проф. др Василе Дудаш, Темишвар - Сусрети између Таке Јонескуа и Николе Пашића у јесен 1918. у вези са румунско-српском границом; ма Јована Касаш, Нови Сад - Улазак војске Краљевине Србије у Темишвар; др Слободан Бјелица, Нови Сад - Питање Баната на Париској мировној конференцији 1919-1920. године……), али и теме којима су обрађиване последице Првог светског рата пре свега по српско становништво Баната, (проф. др Валтер Коншицки, Немачка - Споменици ратним жртвама широм Баната; Пуковник Ремус Маковеј, Констанца - Како се данас чествује сећање на српске ратнике погинуле за одбрану Добруџе; др Милан Мицић, Нови Сад - Оптација Срба из Румуније у Краљевину СХС (1918-1941); Дејан Попов, Темишвар - Одузимање звона из српских цркава за ратне потребе; услови и последице …..).
На завршетку научног скупа, учесници су, заједно са председником ССР О. Крстићем и генералним конзулом Владаном Тадићем, посетили Арадску тврђаву и положили венац на спомен обележје страдалим српским интернирцима у Првом светском рату.

 

 

 

 Отварање Дана српске културе у Темишвару

Пројекцијом филма „Заспанка за војнике“ у сали филхармоније у Темишвару, 01.11.2018. године отпочели су тринаести „Дани српске културе у Темишвару“, који ће трајати до 29. новембра о/г. Манифестацију je отвориo министар културе и информисања Владан Вукосављевић, a бројној присутној публици обратили су се: амбасадор РС у Букурешту Бранко Бранковић, заменик префекта жупаније Тимиш Данијел Францеску, саветник за културу председника жупанијског савета жупаније Тимиш Адријан Негоица, заменик градоначелника Темишвара Дан Диакону, српски посланик у Парламенту Румуније Славољуб Аднађ и председник ССР Огњан Крстић.
Након поздравних речи званичника приказан је филм „Заспанка за војнике“ редитеља Предрага Антонијевића, који је наишао на добре реакције публике, у којој су, поред званица и представника конзуларног кора, највећим делом били припадници српске заједнице, ђаци, студенти из Србије који студирају у Румунији, али и други заинтересовани грађани.

 

 

 Одлука о укидању виза за улазак у Р.Србију за држављане Антигва и Барбуда, Гренада, Комонвелт Доминика и Тринидад и Тобаго

Влада Р. Србије је, на  седници одржаној 25. октобра 2018. године, донела Одлуку којом се укидају визе за држављане Антигва и Барбуда, Гренада, Комонвелт Доминика и Тринидад и Тобаго, носиоци свих пасоша, према којој они од 03. новембра 2018. могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије  до 90 дана у периоду од стоосамдесет (180) дана, уколико не постоје сметње из чл.15 Закона о странцима.Одлука Владе ИР Иран о стављању ван снаге безвизног режима за држављане Р.Србије, носиоце обичних пасоша

Амбасада ИР Иран у Београду, нотом од 17.октобра 2018.године,информисала је, да је Влада ИР Иран, на основу реципроцитета, донела Одлуку о стављању ван снаге Одлуку о безвизном режиму за држављане Р.Србије, носиоце обичних пасоша. Одлука ступа на снагу 25.10.2018.године7.међународни Сајам спорта, 23-25.новембар 2018.године

Међународни Сајам спорта одржаће се у периоду од 23. до 25. новембра 2018. године, у Београду, у организацији Спортског савеза Србије, а под покровитељством Министарства омладине и спорта Републике Србије.

Програмом Сајма предвиђено је одржавање бесплатних семинара, предавања и радионица са најважнијим темама из области спорта. Поред тога, доступни су и бесплатни здравствени прегледи на штанду Завода за спорт и медицину, а посетиоцима су на располагању терени за активацију, полигон за атлетику и крос фит, трамбулина, ски скакаоница, татами за борилачке спортове. На Сајму ће се представити и излагачи спортске опреме, суплемената, исхране, опоравка и рехабилитације спортиста.

 Одлука о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Р.Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша

Влада Р. Србије је, на седници одржаној 08. октобра 2018. године, донела Одлуку о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Р.Србију за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша. Одлука ступа на снагу 17.10.2018.године.Посета МСП В.Дачића Епископском двору у Темишвару

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић је данас, у оквиру радне посете Темишвару, посетио Епископски двор Епархије темишварске у најстрожем центру старог Темишвара, где се састао са епископом будимским и администратором темишварским владиком Лукијаном и свештенством СПЦ. Владика Лукијан је упознао министра са добрим односима које Епархија темишварска има са државом Румунијом и Румунском Патријаршијом. Министар је изразио задовољство због добрих међусобних односа два народа који деле исти животни простор и повезани су истом православном вером. Министар је затим у пратњи владике Лукијана обишао Епархијски музеј, који је саставни део Епискпског двора и уједно богата ризница, духовног, културног и уметничког наслеђа, старих рукописних и штампаних књига и других вредних експоната из вековне резиденције српских епископа у овом делу Баната. На крају посете министар је обишао и Српку саборну цркву, најстарију у овом граду.Разговори МСП И.Дачића са представницима Савеза Срба у Румунији

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић је данас, у оквиру радне посете Темишвару где је учествовао на међународној конференцији „Безбедносни изазови на Балкану“ и имао одвојени састанак са министром иностраних послова Румуније Теодором Мелешкануом, на радном ручку разговарао са председником Савеза Срба у Румунији Огњаном Крстићем и српским послаником у Парламенту Румуније Славољубом Аднађом. Представници српске мањине у Румунији су упознали министра са стањем и положај Срба у Румунији. Министар је истакао узорну сарадњу са једном од најорганизованијих и најактивнијих заједница Срба у региону и нагласио бригу матице за очување националног, културног, језичког и духовног идентитета српског народа у Румунији, при чему изнео захвалност према румунским властима на бризи према овдашњим Србима.Билатерални разговори МСП И.Дачића и МСП Румуније Т.Мелешкану

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић је данас, у оквиру радне посете Темишвару где је учествовао на међународној конференцији „Безбедносни изазови на Балкану“ имао одвојени састанак са министром иностраних послова Румуније Теодором Мелешкануом, Састанак са МИП Румуније био је веома важан јер су размотрене све теме од значаја за билатералну сарадњу. Констатовано је да су односи између две земље традиционално добри и пријатељски и да представљају модел добросуседства у региону. Румунија спада међу пет чланица ЕУ, односно четири чланице НАТО које нису признале ЈПН Косова, што представља чињеницу од посебног значаја за Р. Србију. Билатерална економска сарадња између Р. Србије и Румуније je у успону, a робна размена, као најзначајнији сегмент економских односа, у континуираном je порасту.
Сусрет двојице министара био је веома добра прилика за дијалог о бројним питањима чија реализација предстоји у непосредној будућности и сасвим сигурно је дао веома значајан импулс добрим односима двеју земаља, непосредно утичући на његов успешан ток и реализацију као и конкретне договоре и потенцијалне заједничке пројекте који ће у наредном периоду произићи.Безбедносни изазови на Балкану 2018

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић је данас, као специјални гост, заједно са Министром иностраних послова Румуније Теодором Мелешкануом, отворио међународну конференцију „Безбедносни изазови на Балкану“ коју по други пут организују Нови стратегијски центар из Букурешта и Западни универзитет из Темишвара.
Министар Дачић је у свом обраћању подвукао интерес и опредељеност Србије за европски пут, јер такву одлуку Србија види као добру за њену будућност, а не као резултат нечега што јој се намеће. С наше стране чини се много, али на динамику у приближавању утичу и изазови са којима се данас суочава сама ЕУ попут питања Брегзита, миграната и тероризма. У том контексту у потпуности је одбацио могућност да Србија прихвати да се њено приступање ЕУ условљава признањем независности тзв. Косова и указао на проблем двоструких међународних стандарда ЕУ по питању независности Каталоније и тзв. Косова. Прилику је искористио да понови захвалност Румунији што није признала самопрокламовану независност Косова. У контексту условљавања Србије чланством у НАТО, министар Дачић је навео да војна неутралност Србије произилази из одговарајућих одлука Народне Скупштине и подсетио на људска страдања и материјалну штету коју је Србија претрпела током НАТО бомбардовања, као негативну перцепцију који српски народ има према НАТО.
Подвукао је да се Србија залаже за решавање свих отворених питања али очекује уважавање и веће разумевање за своје интереса од стране МЗ. Изнео је очекивање да ће Румунија током шестомесечног председавања имати више разумевања за српске ставове, те да је врло важно што се, у последње време, у МЗ отворила могућност за постизање компромиса које би договорили Београд и Приштина. Изневши податке о броју Срба који су пре 1999. године живели на КиМ и броју који данас тамо опстаје и преживљава, оценио је да се ради о етничком чишћењу на које Србија не пристаје.
На крају излагања министар Дачић је подвукао да ће Србија и убудуће наставити да на кредибилан, поуздан и отворен начин доприноси регионалној, европској и светској безбедности, и позвао међународну заједницу да са више разумевања и уважавања води безбедносну спољну политику.
Министар иностраних послова Румуније Теодор Мелешкану је, с обзиром на географску близину, непостојање конфликта из прошлости и опредељеност за преношење својих искустава и пружање помоћи у процесу приступању ЕУ, потврдио посебну заинтересованост Румуније за позитиван развој земаља Западног Балкана. Подвукао је да охрабрује напредак у односима између земаља Западног Балкана, па је тако позитивно оценио преговоре председника Србије А. Вучића са привременим институцијама самоуправе у Приштини у решавању статуса КиМ који се одвијају уз посредовање ЕУ, приступање Црне Горе НАТО и сл., али и указао на деликатне проблеме са којим се суочава регион попут проблема миграција, радикализације, популизма, тероризма, међународне интервенције и др. Заинтересованост ЕУ и НАТО за решавање ових питања је свакако условљена и решавањем сопствених проблема (како што су нпр. финансијске и економске кризе, Брегзит, питања руског и кинеског утицаја на Балкану и сл.). У том смислу, у светлу скорог преузимања Румуније председавајућег Савета ЕУ, рекао је да је приближавање земаља ЗБ ЕУ њен интерес и циљ, јер се сви њени конфликти и безбедносни проблеми преливају и на земље ЕУ. Кључ тога Т. Мелешкану види у преговорима, дипломатији и политици отворених врата, где Румунија види себе као искреног саговорника и страну која нуди активну помоћ и подршку у проналажењу правог избора за будућност. Рекао је да не види ЕУ као утврђење са зидинама у које се не може ући и да ће приоритет Румуније током председавања бити почетак преговора Македоније и Албаније о приступању, даље постављање према БиХ, итд.ПОЗИВ ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ДОДЕЛУ СТИПЕНДИЈА ЗА ШКОЛСКУ 2018/2019 ГОДИНУ У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „СРБИЈА ЗА СРБЕ У РЕГИОНУ“

Обавештавамо да је Закључком Владе Републике Србије поводом Пројекта „Србија за Србе из региона“ у школској 2018/2019. године одобрено стипендирање 18 студената из земаља из региона.
Позив је отворен за припаднике српског народа који живе у Словенији, Хрватској, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Македонији, Румунији,  Албанији и Мађарској, према условима како је наведено у позиву (који се може преузети овде)
Рок за доставу кандидатуре је 30. септембар 2018. године, а пријаве се достављају надлежним дипломатско-конзуларним представништвима (за заинтересоване који имају пребивалиште на конзуларном подручју Генералног конзулата Републике Србије у Темишвару, пријаве доставити у Генерални конзулат).

Обавештавамо све заинтересоване да је рок за пријављивање продужен до 25.10.2018.године.

Више информација као и пријаву можете преузети овде ОБАВЕШТЕЊЕ О мерама које предузимају гранични органи Републике Србије ради спречавања ширења заразне болести Афричке куге свиња

Подсећамо све грађане заинтересоване за путовање у Републику Србију да су, у складу са Наредбом министра пољопривреде, шумарства и водопривреде о предузимању мера за спречавање уношења заразне болести Афричке куге свиња, од 01. августа 2017. године, на свим граничним прелазима између Републике Србије и Румуније, на снази мере којима се спроводи забрана увоза и провоза пошиљака:
1. Живих домаћих и дивљих свиња;
2. Семена, ембриона и оплођених јајних ћелија пореклом од домаћих и дивљих свиња;
3. Меса пореклом од домаћих и дивљих свиња;
4. Производа од меса домаћих и дивљих свиња осим, термички третираног у херметички затвореној посуди (конзерви);
5. Коже пореклом од домаћих и дивљих свиња;
6. Споредних производа животињског порекла сем термички обрађених на минималној температури од +80 степени целзијуса.
На граничним прелазима приликом уласка у Републику Србију спроводи се појачана контрола путничког промета у којем није дозвољено уношење било каквих производа који су на бази свињског меса, осим конзервиране хране која је термички обрађена на температури од преко 80о С. Стриктна контрола подразумева да се не дозвољава уношење чак ни сендвича које путници носе са собом.
Молимо све грађане да приликом путовања у Републику Србију имају у виду наведене мере и са собом на пут не носе месо и производе од меса свиња.

 ПОЗИВ ЗА БЕСПЛАТНИ ТРОМЕСЕЧНИ КУРС СРПСКОГ ЈЕЗИКА ПРЕКО СКАЈПА (SKYPE)

У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „ONLINE УЧЕЊЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА КАО ЗАВИЧАЈНОГ“, удружење Академска Српска Асоцијација позива припаднике дијаспоре старости од 7 до 30 година да се пријаве на бесплатни индивидуални тромесечни курс српског језика преко Скајпа (Skype).
Под покровитељством  Министарства културе и информисања РС, наставља се са популаризацијом и даљом реализацијом он-лајн наставе. Циљ пројекта је популаризација српског језика код дијаспоре преко вршњачког образовања, односно држање индивидуалних часова српског језика преко Скајпа (Skype) омладини из дијаспоре, од стране студената са Департмана за српски језик.
Конкурс за заинтересовану децу и омладину из дијаспоре траје од  23.07.2018. до 09. 09. 2018. Године,предност ће имати они који до сада нису учествовали у пројекту. Почетак наставе планиран је за 17.09.2018, а завршетак за 9.12.2018. године.  Након завршетка курса полазници ће добити потврду о похађању курса коју издаје Филозофски факултет у Нишу .
Часови ће се одржавати два пута недељно у трајању од 45 минута, у терминима у којима се договоре наставник и ученик. Филозофски факултет у Нишу и удружења Академска Српска Асоцијација Града Ниша ће водити рачуна да се часови изводе квалитетно и предвиђеном динамиком.
Сви заинтересовани могу да попуне пријаву директно на сајту  http://asasocijacija.com/  или скину са сајта удружењу Академска Српска Асоцијација Града Ниша на и пошаљу на е-маил: asasocijacija@gmail.com са насловом Скајп (Skype) часови. На основу пријава, Академскa Српскa Асоцијацијa Града Ниша ће одабрати парове наставник - ученик.
Неопходно је да потенцијални ученик има солидан рачунар са звучницима и камером и добру интернет везу, да има основно знање српског и енглеског језика и жељу за учењем.
За више информација можете се обратити удружењу Академскa Српскa Асоцијацијa Града Ниша на   asasocijacija@gmail.com 
Радујемо се будућој сарадњи.

Пријавни формулар можете преузети овде.Међународна књижевна манифестација „25. Дани преображења Срба у Румунији“

У Генералном конзулату Републике Србије у Темишвару 17. августа свечано је отворена јубиларна 25. књижевно-духовна манифестација „Дани преображења Срба у Румунији“ са циљем неговања српског језик и очувања савременог српског књижевног израза у расејању.
На скупу су говорили Његово Преосвештенство Епископ будимски и администратор Епархије темишварске господин Лукијан, председник Савеза Срба Румуније господин Огњан Крстић, председник Темишварске подружнице Удружења књижевника Румуније господин Корнел Унгуреану, председник Удружења књижевника Србије господин Радомир Андрић, почасни председник Савеза Срба Румуније господин Славомир Гвозденовић који је уједно и главни организатор манифестације и конзул госпођа Ирена Радојичић.
Поред осталих писаца и песника из дијаспоре и региона, на манифестацији су учествовали господин Матија Бећковић, господин Гојко Ђого, господин Александар Чотрић, као и свештенство, представници ССР и угледни Срби из Румуније.
Програмом је и ове године 18. и 19. августа обухваћена посета неколико места у Жупанији Тимиш, Дунавској клисури и Пољадији у којима живи српско становништво, а централно место је манастир Базјаш, један од извора српске духовности, који је пре осам векова, према народном предању, основао Свети Сава. Овогодишња јубиларна награда „Велика базјашка повеља“ припала је Његовом Преосвештенству Епископу будимском и администратору Епархије темишварске господину Лукијану.

 БАЛКАНСКA ИНФОРМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА У ТЕМИШВАРУ

ОСВАЈАЧИ МЕДАЉА НА БАЛКАНСКОЈ ИНФОРМАТИЧКОЈ ОЛИМПИЈАДИ ГОСТИ ГЕНЕРАЛНОГ КОНЗУЛАТА У ТЕМИШВАРУ

У Темишвару од 07. до 13. јула 2018. године одржана 12. јуниорска и 26. сениорска Балканска информатичка олимпијада. Поред тимова домаћина Румуније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Словеније, Кипра, Грчке, Македоније, Молдавије, Црне Горе, Турске, Италије и Туркменистана, у обе конкуренције наступиле су и тимови из Србије.
Сениорски тим састављен од три ученика и једног ученика, предвођен професором Драганом Урошевићем из Београда, освојио је две сребрне (Алекса Милисављевић - Математичка гимназија Београд, Тадија Шебез - гимназија „Ј.Јовановић” Н. Сад) и две бронзане медаље (Момчило Топаловић и Младен Пузић - Математичка гимназија Београд).
Исти успех, две сребрне (Јован Бенгин и Матеја Вукелић - Математичка гимназија Београд) и две бронзане медаље (Вељко Тољић - ОШ “Вожд Карађорђе” Лесковац, Мирослав Грубић - Гимназија „Ј.Јовановић” Нови Сад) имао је и јуниорски тим, који је водила професор Јелена Хаџи Пурић из Београда.
Након завршеног такмичарског дела Олимпијаде, сви ученици и професори, чланови тимова из Србије, заједно са представницима организатора који су били задужени за наше представнике (највећим делом професори и ученици српске гиманзије Д. Обрадовић у Темишвару) били су гости Генералног конзулата Републике Србије у Темишвару. У разговору са професорима и ученицима генерални конзул им је честитао на освојеним медаљама и похвалио њихов однос према својој земљи коју са поносом представљају на сличним такмичењима широм света, у шта се и сам уверио на церемонији свечаног отварања Олимпијаде којој је присуствовао.


 Одлука о укидању виза за улазак у Р.Србију за држављане Р.Азарбејџан

Влада Р. Србије је, на седници одржаној 24. маја 2018. године, донела Одлуку којом се укидају визе за држављане Р. Азарбејџан, носиоце обичних пасоша, према којој они од 02. јуна 2018. могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, најдуже до 30 дана у периоду од 180 дана, уколико не постоје сметње из чл.11 Закона о странцима.Одлука о укидању виза за улазак у Р.Србију за држављане Р.Бурунди

Влада Р. Србије је, на  седници одржаној 24. маја 2018. године, донела Одлуку којом се укидају визе за држављане Р. Бурунди, носиоце свих пасоша, према којој они од 02. јуна 2018. могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, најдуже до 30 дана у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из чл.11 Закона о странцима.Регионална сарадња ДКМТ, потписисвање Културног конзорцијума „Активаријум“

1. У оквиру регионалне сарадње, а на иницијативу жупанијског савета Арад,  18. маја 2018. године у Араду, представници Еврорегиона Дунав–Криш–Мориш–Тиса (ДКМТ)  поптписали су меморандум о оснивању Културног конзорцијума „Активаријум“. Потписивањем меморандума потписници (председник жупанијског савета Арад Јустин Ћонка, председник Покрајинске Владе АП Војводине Игор Мировић, председник жупаније Чонград Какаш Бела и председник жупаније Бач Кишкун Рауши Шандор) су Регионалној сарадњи ДКМТ дали нови изазов у области повезивања еврорегиона ДКМТ у области културе са стратегијом укључивања у ову идеју и Новог Сада и Темишвара као европских престоница кулутре 2021. године. 
Председавајући Скупштине ДКМТП и председник Покрајинске Владе АП Војводине Игор Мировић је указао да потписивањем меморандума Активаријум, Регионална сарадња ДКМТ показује да има своје нове пројекте, да се развија и живи. Посебно је подвукао важност да кроз повезивање културних институција еврорегиона ДКМТ, грађани виде његову примену,  практични значај и перспективу за развој нових талената који би у будућности могли бити део европске и светске културе. .
Председник жупанијског савета Арад Јустин Ћонка је у свом говору као домаћин поздравио учеснике и истакао да је жупанија Арад приликом уобличавања идеје „Активаријума“ имала за циљ да се принципи Културног конзорцијума Активаријум на еврорегионалном нивоу а пре свега у домену културе реализују и добију конкретне резултате у пракси, а на добробит свих грађана ДКМТ.
Председник жупаније Чонград Какаш Бела се осврнуо на прошлост говорећи да је жупанија Чонград од оснивања ДКМТ пре 20 година била активан и коструктиван партнер. Истакао је спремност да и у наставку, а конкретно кроз примену меморандума „Активаријум“  ова жупанија допринесе културном повезивању и сарадњи у овом домену.
Председник жупанисјког савета Тимиш Калин Добра је Регионалну сарадњу ДКМТ, али и прекограничне пројекте које Румунија на билатералном нивоу има са Мађарском и Србијом оценио је као показатељ добре и искрене сарадње на добробит грађана ове три земље. Жупанија Тимиш је у том контексту посебно заинтересована и изражава захвалност што идеја „Активаријум“ укључује два града Темишвар и Нови Сад, као Европске престонице културе 2021. године. О озбиљности и спремности за операцоанлизацију ових идеја, говори и то да је жупанија Тимиш у свом буџету већ определила средства за ову намену.
Председник жупаније Бач Кишкун Рауши Шандор је похвалио иницијативу жупаније Арад да се кроз нов пројекат „Активаријум“ створе темељи и отовре нове перспективе за сарадњу културних институција земаља ДКМТ. Пројекат је оценио као добар са мноштво интересантних идеја, али је као и други учесници пре свега истакао значај практичне видљивости користи оваквих пројеката за грађане ДКМТ Еврорегије.
Потписивању Културног конзорцијума „Активаријум“  у Араду са српске стране такође су били присутни покрајински секретар за региоанлну сарадњу, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бијелић, Душко Радишић, помоћник градоначелника Зрењанина за област локалног друштвено-економског и гк.
Како је Арад истовремено и домаћин привредног сајма и економског форума, након потписивања Активаријума, домаћин је организовао обилазак сајма и економског форума који је за ту прилику окупио најзначајније економске партнере града Арада, са којима су гости разменили контакте и идеје о могућој економској сарадњи. Домаћини су посебну пажњу посветили обиласку павиљона у коме је своје производе изложило неколико компанија из кинеске покрајине Хајнан са којом Војводина већ има успостављену институционалну сарадњу.
2. Након седнице Скупштине ДКМТ, председник Покрајинске Владе Игор Мировић је са делегацијом у пратњи домаћина обишао Арадску тврђаву, место заточеништва и страдања неколико хиљада Срба интернираних са простора Србије и Аустро–Угарске током Првог светског рата. Представник Арадског гарнизона је у кратким цртама говорио о историјату Арадске тврђаве и делегацији представио спомен собу јединице румунске војске, где се председник Покрајинске владе уписао у књигу утисака. У разговору са генералним конзулом господин Игор Мировић је обавештен да су румунски органи издали све потребне дозволе за постављање спомен обележја страдалим интернирцима у Првом светском рату у простору арадске тврђаве (раније било отворено питање), као и да су утоку активности на избору и ангажовању овлашћене фирме из Румуније која ће у наше име вршити надзор над извођењем радова.
На крају посете, српска делегација је у пратњи домађина и председника арадске МО  Савеза Срба у Румунији Дарка Воштинара, обишла и споменик страдалим српским интернирцима у Првом светском рату које се налази на градском гробље Помениреа. Након опела, председник Покрајинске владе Игор Мировић је у пратњи Огњена Бијелића и генералног конзула одао почаст и  положио венац. Венац су положили и представници жупанијског савета Арад.
Током посете председник Покраијнске Владе Игор Мировић је искористио прилику да у краћем разговору са председником МО ССР у Араду Дарком Воштинаром размотри могуће облике помоћи Покрајинске Владе српској заједници у организацији културних догађаја, а које би се пре свега огледала кроз учешће и наступе покрајинских културних институција на данима српске културе и другим српским манифестацијама у Румунији

 

 Полагање венаца поводом обележавања Дана хероја у Темишвару

Поводом Дана хероја 17.05.2016. године у центру Темишвара испред Споменика распећа, у присуству највиших верских и локалних званичника које су предводили заменик префекта жупаније Тимиш, председник жупанијског савета и градоначелник Темишвара обележен je државни празник Дан хероја. Свечаност је, обележена церемонијом уз дефиле гарде и служење парастоса страдалим херојима.
Након церемоније у центру града, помен страдалим херојима одржан је и на Гробљу хероја у Темишвару, где су венце положили највиши локални званичници. Венци су положени и на споменике румунским, совјетским, немачким, француским и српским војницима страдалим у Првом и Другом светском рату.
На Споменику погинулим југословенским пилотима страдалим 1941. године у Темишвару уз пригодне војне почасти венце су положили генерални конзул са представницима СПЦ у Румунији и председником ССР Огњаном Крстићем, као и заменик префекта жупаније Тимиш, и председник жупанијског савета.
Дан хероја се у Темишвару традиционално обележава  пригодним церемонијама уз присуство највиших војних, полицијских званичника као и ветеранима револуције, али и чланова њихових породица и многобројним грађанима.

 Промоција Бачког Петровца и аква парка Петроланд , промоција туристичких потенцијала

У склопу промоције туристичких потенцијала Србије, на тргу Викторија у центру Темишвара и у ресторану Лојд 16.05.2018. године одржана је промоција туристичких потенцијала општине Бачки Петровац и аква парка Петроланд
Имајући у виду позитивне ефекте прошлогодишње промоције Петроланда у оквиру штанда ГК на Дану Европе у Темишвару и промоције ТОС на пораст броја туриста из Румуније, општина Бачки Петровац и аква парк Петроланд ове године су имали самосталну промоцију (попут Великог Градишта, Беле Цркве, Вршца, Златибора, Кикинде, Бање Кањижа, Врњачке Бање и др.). 
Уз подршку ГК прибављене су потребне дозволе за туристичку промоцију у центру Темишвара и организована је конференција за штампу на којој су говорили председник општине Бачки Петровац Срђан Симић, директорка Аква парка Петроланд Зузана Михаликова и генерални конзул. Генерални конзул је у свом обраћању навео да ГК придаје посебну пажњу промоцијама туристичких потенцијала Србије и ефекте које оне имају на пораст румунских туриста. Истакао је да се посебно радује када овакве промоције имају конкретан ефекат као што је то пример Бачког Петровца, који прошле године бележи посету од 6000 туриста из Румуније (протеклих година број био занемарљиво мали). Председник општине Бачки Петровац Срђан Симић је говорио о туристичким потенцијалима Бачког Петровца, који уназад неколико година бележи пораст страних туриста пре свега из Хрватске, али од прошле године бележи се долазак туриста и из Румуније. Имајући у виду наведено, Бачки Петровац, иако по величини мало место, настоји да својим садржајем привуче туристе да се овде враћају. У том контексту директорка аква парка Петроланд Зузана Михаликова је изразила задовољство доласком туриста из Румуније и искористила прилику да се захвали на подршци ГК, који је у многоме допринео да се за „Бачки Петровац чује и у Темишвару“. Говорила је о забавним садржајима аква парка и навела да политика ширења понуде подразумева да ће у наредној години бити отворен и затворени део Петроланда, чиме ће се туристичка сезона продужити и трајаће целе године.
Истовремено са одвијањем конференције за штампу на тргу су се грађанима делили промотивни флајери, за које је владало велико интересовање.
Пратећи извештавање локаних медија поводом одржане промоције, евидентирали смо позитивно извештавање о туристичким потенцијалима Бачког Петровца са акцентом на аква парк Петроланд. Такође, информације су дељене и путем друштвених мрежа, које овде представљају веома важан сегмент информисања јавности. На наведено указујемо из разлога што, попут глобалних трендова и Румуни највећим делом информације о различитим туристичким дестинацијама углавном проналазе путем друштвених мрежа, а он лајн резервације су већ одавно један од главних разлога због којих је улога туристичких агенција у Румунији превазићена. Дан Европе

У организацији Префектуре Жупаније Тимиш и Града Темишвара, на централном тргу Слободе у Темишвару, традиционално је обележен Дан Европе, као и Дан независности Румуније и Дан победе над фашизмом.
Свечаности су присуствовали највиши званичници жупаније Тимиш и града Темишвара, као и представници конзуларног кора. Након интонирања химни Румуније и ЕУ, пригодним говорима присутнима су се обратили префект Е. Андреаш, председник жупанијског савета К. Добра, градоначелник Н. Робу и генерални конзул Р. Србије В. Тадић. На тргу су били постављени штандови конзуларног кора, на челу са штандом Генералног конзулата Републике Србије, а потом са штандовима конзулата Немачке и почасних конзулата Шведске, Молдавије, Перуа, Бугарске, Шпаније, Јужне Кореје, Мађарске, Француске, Италије, Македоније, као и друштва Арапско-румунског пријатељства и Европске дирекције за информисање. „Српски штанд“ је традиционално промовисао туристичке потенцијале Србије уз дегустацију пригодних специјалитета, које су за ову прилику припремили запослени у Генералном конзулату. Свечаност је протекла у веома опуштеној и пријатној атмосфери, уз могућности да се заинтересовани грађани у директној комуникацији више информишу о Србији.Полагање венаца поводом обележавања Дана победе над фашизмом

Поводом обележавања Дана победе над фашизмом, у знак пијетета према страдалим сународницама генерални конзул је 09.05.2018. године положио венац на Споменик страдалим југословенским пилотима 1941. године у Темишвару.Промоција тематског туризма и гастрономске понуде општина Велико Градиште и Решица.

У оквиру Програма прекограничне сарадње, 25.04.2018. године у Решици означен почетак реализације друге фазе пројекта чији је циљ подршка и проширење трајне сарадње између туроператера у пограничном региону, промоција тематског туризма и гастрономске понуде општина Велико Градиште и Решица. Тим поводом је у згради општине Решица одржана је конференција за штампу на којој су, поред директних учесника у реализацији пројекта говорили и представници Жупаније Караш-Северин и града Решице, председник општине В.Градиште и генерални конзул. Одвојене изјаве за локалне медије о значају програма прекограничне сарадње за становништво ова два града дали су председник општине Велико Градиште и генерални конзул.
Туристичка промоција В.Градишта у Решици била је прилика за сусрет генералног конзула са префектом жупаније Караш-Северин М.Лупу, замеником префекта К. Хоргеа, замеником председника жупанијског савета Ј.М.Поповић и шефом кабинета градоначелника и главним менаџером града Решице П.О.Василеом.
Након разговора са префектом, на централном градском тргу отворен је сајам гастрономске понуде општине В. Градиште уз наступ КУД „В.ластимир Павловић Царевац“.Промоција туристичке понуде општине Велико Градиште.

У циљу промоције туристичких потенцијала Србије, на тргу Победе у центру Темишвара и у ресторану „Лојд“ у петак 13.04.2018. године одржана је промоција туристичке понуде општине Велико Градиште.
На конференција за штампу говорили су градоначелник Темишвара Николае Робу, генерални конзул Владан Тадић, председник Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић, председник општине Велико Градиште Драган Милић и директорка Туристичке организације Велико Градиште Данијела Стојановић.
Истовремено са одвијањем конференције за штампу на тргу су се делили промотивни флајери, припремали и делили српски кулинарски специјалитети, а након конференције за штампу на тргу је уприличен краћи културно-уметнички програм са наступом КУД „Властимир Павловић Царевац“ из Великог Градишта.Нова платформа РТС

Обавештавамо да је медијски јавни сервис Радио-телевизије Србије покренуо платформу РТС Планета  (https://rtsplaneta.rs) која је доступна свим корисницима интернета у Србији и широм света.За кориснике који се региструју ван територије Србије бесплатно праћење садржаја биће омогућено у наредна три месеца.Конкурси за суфинасирање пројеката за очување и јачање веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Информације, услови и начин реализације Конкурса, могу се наћи на следећим линковима:

http://www.dijaspora.gov.rs./konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-regiona/

http://www.dijaspora.gov.rs./konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-dijaspore/Одлука Владе Ст.Винсента и Гренадина о укидању виза за држављане републике Србије, носиоце свих пасоша

Влада Ст.Винсента и Гренадина је донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Србије, носиоце свих пасоша, за улазак и боравак на територији Ст.Винсента и Гренадина, до 30 дана,  у периоду од годину дана. Одлука је ступила на снагу 21.фебруара 2018.године.Одлука Владе Републике Колумбије о укидању виза за држављане републике Србије, носиоце свих пасоша

Влада Републике Колумбије је донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Србије, носиоце свих пасоша, за улазак и боравак на територији Републике Колумбије, до 90 дана, уз могућност продужетка додатних 90 дана, у периоду од 180 дана у једној календарској  години. Одлука је ступила на снагу 14. фебруара 2018. године.Одлука о укидању виза за улазак у Р.Србију за држављане Грузије

Влада Р. Србије је, на својој седници одржаној 8. марта 2018. године, донела Одлуку којом се укидају визе за држављане Грузије, носиоце обичних пасоша, према којој они од 09. марта 2018. могу да уђу, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, најдуже до 30 дана у периоду од годину дана.Обележавање Дана Државности

У свечаној сали Епископске резиденције и музеју Епархије темишварске у Темишвару, 15.02.2018. године, у организацији Генералног конзулата, одржан је пригодан програм и свечани пријем поводом обележавања Дана државности Републике Србије.


Oпширније...
Споразум између Владе Р.Србије и Владе Р.Гватемале о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Гватемале о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша.


Oпширније...
Светосавска прослава у Темишвару

Светосавска прослава у ТемишваруУ Румунији је по традицији, у организацији Савеза Срба, пригодним свечаностима обележен дан „Светог Саве“.


Oпширније...
Промоција Триода

09.01.2018 ,,Посни триод"


Oпширније...
Дечији сабор фолклора Венац

09.01.2018 Дечији сабор фолклора Венац


Oпширније...
Промоција Златибора у Темишвару

09.01.2018 Промоција Златибора


Oпширније...
Одлука о укидању виза за улазак у Р.Србију за држављане Р.Суринам

04.01.2018 Одлука о укидању виза за улазак у Р.Србију за држављане Р.Суринам


Oпширније...
Одлука о укидању виза за улазак у Р.Србију за држављане Р.Гвинеа Бисао

14.12.2017 Одлука о укидању виза за улазак у Р.Србију за држављане Р.Гвинеа Бисао


Oпширније...
Одлука Владе ИР Ирана о укидању виза држављанима Р. Србије, носиоцима обичних пасоша

08.11.2017 Одлука Владе ИР Ирана о укидању виза држављанима Р.Србије, носиоцима обичних пасоша


Oпширније...
Одлука о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане Индонезије

07.11.2017  Одлука о укидању виза за улазак у Р.Србију за држављане Индонезије

 


Oпширније...
Позив за подношење понуда

06.11.2017 Позив за подношење понуда можете преузети  овдеИзложба о Јовану Стејићу

03.11.2017 Изложба о Јовану Стејићу


Oпширније...
Отварање Дана срспке културе у Темишвару

01.11.2017 Отварање Дана српске културе


Oпширније...
Посета в.д.ПМСП А.Јовановића Савезу Срба Румуније у Темишвару

01.11.2017 Посета в.д. ПМСП А.Јовановића


Oпширније...
Уручење књига Српској теоретској гимназији ,,Доситеј Обрадовић" у Темишвару

02.11.2017 Уручење књига


Oпширније...
Посета жупанији Караш-Северин

20.10.2017 Посета жупанији Караш-Северин


Oпширније...
Обележавање страдања интернираца-полагање споменика

16.10.2017 Полагање споменика


Oпширније...
Манифестација „12. маратон српског фолклора“ у Араду

16.09.2017 ,,12.маратон српског фолклора,,


Oпширније...
Манифестација „Дани лудаје“ – промоција туристичке понуде града Кикинда

15.09.2017 ,,Дани лудаје,,


Oпширније...
Посета генералног конзула Префектури жупаније Арад

12.09.2017 Посета генералног конзула Префектури жупаније Арад


Oпширније...
Почетак школске године у српској гимназији у Темишвару

11.09.2017 Почетак школске године у српској гимназији у Темишвару


Oпширније...
Јавни позив за Праксу новинара из региона

29.08.2017 Јавни позив

Обавештавамо све заинтересоване да је Удружење новинара Србије (УНС) расписало конкурс за новинаре српских медија и представнике организација и удружења Срба из региона за студијски боравак и десетодневну бесплатну обуку у УНС-у и редакцијама у Србији. Више о томе можете пронаћи овде.Посета Хемофарму Штади у Темишвару

24.08.2017 Посета Хемофарму Штади у у Темишвару


Oпширније...
Додела Велике базјашке повеље, међународна манифестација „24. Дани преображења Срба у Румунији“

24.08.2017 ,,24. Дани преображења Срба у Румунији"


Oпширније...
Међународна манифестација „24. Дани преображења Срба у Румунији“- свечано отварање у ГК

18.08.2017,,24.Дани преображења Срба у Румунији"


Oпширније...
Позив за пријављивање за доделу стипендија за школску 2017/2018 годину

18.08.2017 Позив за стипендије


Oпширније...
Пројекат прекограничне сарадње – потписивање уговора

10.08.2017 Пројекат прекограничне сарадње


Oпширније...
Обележавање 05. августа – Дана сећања на прогнане и страдале Србе

05.08.2017  Обележавање 05.августа - Дана сећања на прогнане и страдале Србе


Oпширније...
Видовданска академија

03.07.2017 Видовданска академија


Oпширније...
Куртоазна посета градоначелнику Темишвара

22.06.2017 Посета градоначелнику Темишвара


Oпширније...
Куртоазни пријем руководства Савеза Срба у Румунији у ГК

19.06.2017 Пријем руководства ССР у ГК


Oпширније...
Куртоазна посета Жупанијском савету Тимиш

12.06.2017 Посета Жупанијском савету Тимиш


Oпширније...
Манифестација „Белоцрквански карневал“

13.06.2017 ,,Белоцрквански карневал"


Oпширније...
Куртоазна посета Српској православној Епархији темишварској

11.06.2017 Poseta Srpskoj pravoslavnoj Eparhiji


Oпширније...
Фестивал мањина у Банату

11.06.2017 Фестивал мањина у Банату


Oпширније...
Промоција монографије о Српској теоретској гимназији „Доситеј Обрадовић“ у Темишвару

09.06.2017 Монографија о Српској теорертској гимназији ,,Доситеј Обрадовић"


Oпширније...
Манифестација ,,Дани Србије"-промоција туристичких потенцијала Србије у Темишвару

08.06.2017 Манифестација ,,Дани Србије"


Oпширније...
Посета генералног конзула Префектури жупаније Тимиш

07.06.2017 Посета Префектури жупаније Тимиш


Oпширније...
Куртоазни пријем професора и студената са Одсека за српски језик и књижевност у ГК

06.06.2017 Пријем професора и студената у ГК


Oпширније...
Куртоазна посета председника ССР Огњaна Крстића ГК

06.06.2017 Посета председника ССР О.Крстића ГК


Oпширније...
Информација о 8. Конференцији српске медицинске дијаспоре

05.06.2017 Више информација о 8.Конференцији српске медицинске дијаспоре можете пронаћи овде.Манифестација „Дани Војводине у Темишвару“ – промоција туристичких потенцијала Војводине у Темишвару

18.05.2017 Манифестација ,,Дани у Темишвару,,


Oпширније...
Укидање виза за држављане Р.Перу, носиоце обичних пасоша

18.05.2017 Укидање виза за држављане Р.Перу


Oпширније...
Обележавање Дана победе над фашизмом, 09.мај

09.05.2017 Дан победе над фашизмом


Oпширније...
Промоција Шампионата у куцању ускршњим јајима у Мокрину

10.04.2017 Промоција у куцању ускршњим јајима


Oпширније...
„Велико Градиште“, промоција туристичких потенцијала

06.04.2017 ,,Велико Градиште"


Oпширније...
Посета представника Удружења туристичких водича Србије Темишвару

05.04.2017 Посета представника Удружења туристичких водича Србије Темишвару


Oпширније...
Међународни јавни конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу

23.03.2017 Међународни јавни конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу


Oпширније...
Избори за председника Р.Србије, гласање у иностранству - обавештење бирача

23.03.2017 Избори за председника Р.Србије, гласање у иностранству-обавештење бирача

http://www.rik.parlament.gov.rs/Председнички избори у Републици Србији

21.03.2017 Председнички избори у Србији


Oпширније...
Избори за председника Републике Србије, гласање у иностранству – обавештење о начину пријављивања

03.03.2017. Избор за председника Републике Србије, гласање у иностранству-обавештење о начину пријављивања


Oпширније...
Обележавање Дана државности Републике Србије

15.02.2017.године Обележавање Дана државности Републике Србије


Oпширније...
Опроштајни пријем Конзуларног кора Темишвар у част председника кора поводом окончања његовог мандата

25.01.2017. године, Опроштајни пријем Конзуларног кора Темишвара у част председника кора поводом окончања његовог мандата


Oпширније...
Оглас за пружање услуга у циљу отуђења непокретности – отуђење дипломатске непокретне имовине у Њујорку (САД), Токију (Јапан), Бону (Немачка) и Берну (Швајцарска)

04.11.2016  Оглас за пружање услуга у циљу отуђења непокретности - отуђења дипломатске непокретне имовине у Њујорку (САД), Токију (Јапан), Бону (Немачка), Берн (Швајцарска)


Oпширније...
Споразум између Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства спољних послова Републике Србије

02.11.2016 Споразум између Министарства просвете, науке и технолошког развоја  и Министарства спољних псолова Републике Србије о организовању образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству

http://www.timisoara.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/SPORAZUM.pdf


Oпширније...
Инаугурација jeдaнаестог издања темишварских „Дана српске културе“

30.10.2016 Инагурација једанаестог изданја темишварских "Дана српске културе"


Oпширније...
Конференција за СЈИ у Темишвару поводом „Дана српске културе“

25.10.2016 Конференција за СЈИ у Темишвару поводом ,,Дана српске културе"


Oпширније...
Међународни научни скуп на Западном универзитету у Темишвару посвећен материјалној и културној баштини Срба

14.10.2016 Међународни научни скуп на Западном универзитету у Темишвару посвећен материјалној и културној баштини Срба


Oпширније...
Промоција кикиндске манифестације у Темишвару

04.10.2016 Промоција кикиндске манифестације у Темишвару


Oпширније...
Почетак школе у Српској школи у Темишвару

12.09.2016 Почетак школе у Српској школи у Темишвару


Oпширније...
Конференција за СЈИ поводом манифестације „Дани бербе грожђа“

08.09.2016 Конференција за СЈИ поводом манифестације ,,Дани бербе грожђа"


Oпширније...
Конференција за СЈИ у ГК поводом манифестације ,,Дани преображења Срба"

17.08.2016 Конференција за СЈИ поводом манифестације ,,Дани преображења Срба"


Oпширније...
Свечаност поводом обележавања Дана Темишвара

03.08.2016 Свечаност поводом обележавања Дана Темишвара


Oпширније...
Промоција манифестације „Дани Војводине у Темишвару“

14.07.2016 Промоција манифестације "Дани Војводине у Темишвару"


Oпширније...
Промоција фестивала ,,Вршачки венац"

05.07.2016 Промоција фестивала ,,Вршачки венац"


Oпширније...
Промоција туризма Златибора у Темишвару

28.06.2016 Промоција туризма Златибора у Темишвару


Oпширније...
Полагање венаца поводом обележавања Дана хероја у Темишвару

08.06.2016 Полагање венаца поводом обележавање Дана хероја у Темишвару


Oпширније...
Нови Закон о општем управном поступку

07.06.2016 Нови Закон о општем управном поступку


Oпширније...
Отварање границе „Triplex Confinium“ у оквиру „Дана еврорегиона ДКМТ“

28.05.2016 Отварање границе ,,Triples Confinium,,


Oпширније...
Промоција туризма Београда у Темишвару

27.05.2016 Промоција туризма Београда у Темишвару


Oпширније...
Салон лаке индустрије 2016. у Темишвару уз учешће привредника из Вршца и Зрењанина

25.05.2016 Салон лаке индустрије 2016. у Темишвару уз учешће привредника из Вршца и Зрењанина


Oпширније...
Промоција „Фестивала цвећа“ у Темишвару

24.05.2016  Промоција ,,Фестивала цвећа,, у Темишвару


Oпширније...
„Фестивал братимљења“ и промоција тематске изложбе „Дунавска клисура – српска обала“ у Свињици

23.05.2016 ,, Фестивал братимљења,,


Oпширније...
Сајамска изложба у организацији Привредне коморе Тимиша уз учешће српских привредника

20.05.2016 Сајамска изложба у организацији Привредне коморе Тимиша


Oпширније...
Прослава Дана независности Румуније, Дана победе савезничких снага и Данa Европе у Темишвару

09.05.2016 Прослава Дана независности Румуније, Дана победе савезничких снага и дана Европе у Темишвару


Oпширније...
Полагање венца ГК поводом Дана Победе

09.05.2016 Полагање венца ГК поводом Дана Победе


Oпширније...
Прослава Дана Европе на манифестацијама у Темишвару

07.05.2016 Прослава Дана Европе на манифестацијама у Темишвару


Oпширније...
Промоција тематске изложбе „Дунавска клисура – српска обала“у Темишвару

05.05.2016 Промоција тематске изложбе ,,Дунавска клисура-српска обала" у Темишвару


Oпширније...
Парламентарни избори у Србији 24.04.2016

24.04.2016 Парламентарни избори


Oпширније...
Промоција здравствених и лековитих потенцијала Бање Кањижа

20.04.2016  Промоција здравствених и лековитих потенцијала Бање Кањиже


Oпширније...
Минифестифал филмова „Cine cultura” у Темишвару

21.03.2016 Минифестивалфилмова ,,Cine cultura" у Темишвару


Oпширније...
Позив за упис у бирачке спискове

07.02.2016 Позив за упис у бирачке спискове


Oпширније...
Књига жалости у ГК поводом погибије службеника Амбасаде Републике Србије у Триполију

22  и 23.02.2016. Књига жалости  У ГК поводом погибије службеника Амбасаде Републике Србије у Триполију


Oпширније...
Додела признања др. Славомиру Гвозденовићу

15.02.2016. Додела признања др. Славомиру Гвозденовићу од Председника Републике Србије


Oпширније...
Светосавска академија у Темишвару

27.01.2016. Светосавска академија у Темишвару


Oпширније...
Промоција туристичке понуде Златибора у Темишвару

25.11.2015 Промоција туристичке понуде Златибора у Темишвару


Oпширније...
Концерт духовне музике поводом „Дана српске културе у Темишвару“

15.11.2015 Концерт духовне музике поводом ,, Дана српске културе у Темишвару,,


Oпширније...
Инаугурација у Темишвару десетог издања „Дана српске културе“

04.11.2015 Инаугурација у Темишвару десетог издања ,,Дана српске културе,,


Oпширније...
Конференција за СЈИ у Скупштини града Темишвара поводом одржавања „Дана српске културе “

03.11.2015. Конференција за СЈИ у Скупштини града Темишвара поводом одржавања ,,Дана српске културе,,


Oпширније...
Промоција најпознатије кикиндске манифестације у Темишвару
01.10.2015. - У Темишвару je  одржана  конференција за СЈИ којом приликом је промовисана традиционална и најпознатија кикиндска привредно–туристичка манифестација „Дани лудаје“ као и  севернобанатског региона у овдашњој средини.

 

 

 


Oпширније...
Конференција за СЈИ у ГК поводом манифестације „Дани бербе грожђа“
 

10.09.2015. Генмералном конзулату одржана је конференција за СЈИ и промоција манифестације

"Дани бербе грожђа" која сњ 58. пут за редом од 17. до 20. септембра о.г. одржава у Вршцу.


Oпширније...
Промоција у ГК манифестације „Дани преображења Срба“
18.08.2015. Поводом одржавања 22. по реду међународне књижевне и духовне манифестације „Дани преображења Срба у Румунији“ у Генералном конзулату  одржана je Конференција за СЈИ.

 


Oпширније...
Промоција фестивала „Вршачки венац“ у ГК
01.07.2015. У Генералном конзулату одржана је промоција  културне Међународне фолклорне манифестације „Вршачки венац“ која се 18. пут ове године од 11. до 13. јула одржава у Вршцу

 


Oпширније...
Полагање венаца поводом обележавања Дана хероја у Темишвару
21.05.2015. - Поводом Дана хероја испред Споменика распећа у центру града, уз дефиле гарде, религиозне и високе војне почасти уприличена свечана церемонија на којој су венце полагали највиши локални званичници на челу са префектом Тимиша и председником Савета жупаније,замеником градоначелника Темишвара, ветеранима револуције и др. У име Конзуларног кора венац је положио генерални конзул у својству председавајућег.

 


Oпширније...
Прослава Дана независности, Дана победе и Дана Европе у Темишвару
09.05.2015. Низом догађаја и свечаности обележени су Дан независности румунске државе, Дан победе савезничких снага и Дан Европе.

 


Oпширније...
Полагање венца ГК поводом 9. маја
09.05.2015. - Поводом Дана победе  на Гробљу хероја у Темишвару венац са натписом „Славом овенчаним прецима – Генерални конзулат Србије“, на Споменик југословенским пилотима страдалим током Априлског рата 1941. године положили су генерални конзул и српски посланик у Парламенту Румуније др. Славомир Гвозденовић.

 


Oпширније...
Завршна конференција пројекта прекограничне сарадње „Made in Banat“
23.04.2015. - У седишту Трговинске, индустријске и пољопривредне коморе Тимиша одржана је завршна конференција прекограничног ИПА пројекта „Made in Banat“ лансираног у децембру 2013. године. На конференцији је учешће узео већи број представника привредног и пословног живота Темишвара и жупаније као и компанија двеју земаља које у својој понуди имају производе из ширег географског - српског и румунског окружења Баната.

 


Oпширније...
Промоција туризма Србије у Темишвару
16.04.2015.  У Темишвару је други пут након новембра 2013. године одржана промоција туризма Републике Србије у овом граду и западном делу Румуније.  Презентација је приређена у српском ресторану „Лојд“ и простору испред њега у најстрожем центру града и на њој су под слоганом „Моја Србија“ представљене укупне туристичке могућности наше земље, али и Златибора, Бруса и Вршца

 


Oпширније...
Учење српског језика у иностранству

Упитници за школе и родитеље у дијаспори и региону (отворени још 15 дана-до краја априла)

Упитници за родитеље и школе који су креирани да допринесу процесу унапређења учења српског језика и ћириличког писма у иностранству  биће доступни до краја априла, па вас молимо да их, у складу са сопственим потребама и плановима, попуните у наредном периоду.

Пројекат online истраживања спроводе Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова. Упитнике је могуће попунити искључиво елетронским путем и то са једне ИП адресе по један упитник у току једног дана. Више информација о упитницима, као и линкове на електронске формуларе можете пронаћи ОВДЕ.

 Почела Недеља православља у Темишвару
01.03.2015. - У организацији Српске православне Епархије темишварске и Савеза Срба у Румунији у Саборној цркви и Владичанском двору   почела je „Недеља православља“ која је поред свете архијерејске литургије обухватила и отварање изложби икона-радова студената овдашњег Факултета уметности и ученика Српске теоретске гимназије из Темишвара.

 


Oпширније...
Прослава 25-годишњице недељника „Наша реч“
26.02.2015. - У просторијама Савеза Срба у Румунији уприличена је пригодна прослава поводом 25-годишњице излажења реномираног српског недељника и гласила кровне српске организације у овој земљи „Наше речи“.

 


Oпширније...
Пријем у Темишвару поводом Дана државности Републике Србије
У присуству већег броја овдашњих најистакнутијих званица политичког, привредног и културног живота, највиших представника Савеза Срба у Румунији, високих српских и румунских верских представника, у темишварском ресторану „Лојд“ јуче је одржан пријем поводом обележавања Дана државности Републике Србије.

 


Oпширније...
Дан државности Републике Србије
  Поштовани посетиоци,

обавештавамо вас да Генерални конзулат  неће радити у  понедељак 16. и уторак 17. фебруара 2015.године -  Дан државности Републике Србије.

 Свечана Светосавска академија у Темишвару
27.01.2015.  - У организацији Савеза Срба у Румунији и Генералног конзулата одржана је у Темишвару у сали Румунске опере овогодишња централна Светосавска академија уз присуство делегације Републике Србије предвођене     изасланицом Председника Републике, Станиславом Пак Станковић,  жупанијских и градских званица, председника Савеза Срба у Румунији, посланика у Парламенту Румуније, представника културног и јавног живота града и генералног конзула.

 


Oпширније...
Дан примирја у Првом светском рату
  11.11.2014. -  Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату на Споменик страдалим српским интернирцима, цивилима и војним заробљеницима у периоду 1914 – 1918. у Арадској тврђави, на грбљу Помениреа положен венац.

 


Oпширније...
Инаугурација деветог издања „Дана српске културе у Темишвару“
06.11.2014. -Премијерним извођењем филма „Монтевидео, видимо се! “ у свечаној сали Капитол, овдашње Банатске филхармоније у Темишвару, на свечан начин инаугурисани „Дани српске културе у Темишвару.“

 


Oпширније...
Конференција за СЈИ у Градској већници поводом одржавања „Дана српске културе у Темишвару“
04.11.2014. - У свечаној сали Градске већнице у Темишвару у присуству 15-так локалних и српских медија одржана је конференција за СЈИ ( водећи темишварски електронски и писани медији, Регионална ТВ Темишвар, ТВ Еуропа Нова, Радио Темишвар, недељник Наша реч, Ренаштереа Банацеана, неколико on line градских и жупанијских дневника) .

 


Oпширније...
Представа ансамбла Опере Народног позоришта из Београда
02.11.2014. -У сали Румунске Националне опере у Темишвару приказана је  представа „Летећи Холанђанин“ Рихарда Вагнера у извођењу ансамбла Опере Народног позоришта из Београда.

 


Oпширније...
Откривање плоче, инаугурација Почасног конзулата Републике Кореје
       31.10.2014. - У Алеји Конзулата у центру Темишвара у присуству градоначелника Николае Робуа и локалних званичника града, жупаније и конзуларног кора откривањем плоче инаугурисан почетак рада Почасног конзулата Републике Кореје у Темишвару и западној Румунији.

 


Oпширније...
Међународни научни скуп у Темишвару посвећен материјалној и духовној култури Срба у мултиетничким срединама
17.10.2014. - На Западном универзитету у Темишвару одржан је  тродневни научни скуп под називом „Материјална и духовна култура Срба у мултиетничким срединама и /или периферним областима“.Организатори конференције су Студијски програм за српски језик и књижевност при Филолошком, историјском и теолошком факултету Западног унив ерзитета у Темишвару, Филозофски факултет Универзитета у Нишу и Центар за научна истраживања и културу Срба (Савез Срба у Румунији).

 


Oпширније...
Сарадња Кикинде и Западног универзитета у Темишвару – конференција за СЈИ
07.10.2014. - На  Западном универзитету у Темишвару одржана је конференција за СЈИ којом приликом је промовисана сарадња овог престижног темишварског државног универзитета са Кикиндом и  активности на припреми представљања нашег града

 


Oпширније...
Маратон српског фолклора
19. 09.2014. -  У Дому културе студената у Темишвару одржано је 21. издање традиционалне манифестације Маратон српског фолклора у организацији Савеза Срба у Румунији

 


Oпширније...
Почетак школске године у српској гимназији у Темишвару
15.09.2014. - Данас је у Српској теоретској гимназији у Темишвару одржана пригодна свечаност поводом почетка нове школске године

 


Oпширније...
Конференција за медије поводом Дана преображења Срба
18.08.2014. Поводом одржавања 21. по реду међународне књижевне манифестације „Дани преображења Срба у Румунији“(од 16. до 18. августа о.г.) и доделе овогодишњег престижног признања „Велика базјашка повеља“, у Генералном конзулату је у суботу 16. августа одржана Конференција за СЈИ.

 


Oпширније...
Споразум о сарадњи Темишвара и Бања Луке
02.08.2014У присуству политичких званичника града, председника Савеза Срба у Румунији и генералног конзула, у Градској већници Темишвара у суботу, 2. августа су потисивањем Меморандума о сарадњи два града успостављени односи партнерства, сарадње и веза Темишвара и Бања Луке.

 


Oпширније...
Понуда прекограничне сарадње на ИПА пољопривредним пројектима
У Генералном конзулату вођени су разговори  са представницима   Пољопривредне саветодавне и стручне службе Неготин са српске и Пољопривредне жупанијске коморе Мехединаца, са румунске стране

 


Oпширније...
Посета амбасадора Б. Бранковића Араду
09.07.2014. Амбасадор Србије у Букурешту заједно са генералним конзулом  посетио je  подружницу Савеза Срба у Араду.

 


Oпширније...
Посета полазника ДА МСП Темишвару
08.07.2014. Боравак делегације полазника Дипломатске академије МСП у једнодневној студијској посети Темишвару.


 


Oпширније...
Промоција фестивала „Вршачки венац“ у ГК
07.07.2014. Данас је у Генералном конзулату одржана пригодна презентација  културне Међународне фолклорне манифестације  „Вршачки венац“ која се 17. пут за редом од 11. до 15. јула о.г. одржава у Вршцу.

 


Oпширније...
Боравак делегације Кола српских сестара из Пожаревца у Араду и Темишвару
У суботу и недељу 28. и 29. јуна о.г. у Араду и Темишвару је у    организацији Савеза потомака ратника Србије – Одбора из Пожаревца и посредством Генералног конзулата Србије боравила делегација 40-так жена Кола српских сестара из Пожаревца и Браничевског округа.

 


Oпширније...
Видовданска академија у Темишвару
У Темишвару је 27. јуна у Свечаној сали Владичанског двора у организацији Савеза Срба у Румунији уз пригодан програм одржана Видовданска академија којом приликом су заслужним појединцима и организацијама додељене Видовданске повеље и захвалнице кровне српске организације у Румунији.

 


Oпширније...
Државни празник у Румунији (Духови)
Генерални неће радити са странкама  9.јуна 2014.године  за  државни празник Румуније (Духови)

 Хуманитарна рагби утакмица између РЦМ УВТ Темишвар и Стеауа Букурешт
У суботу 31.05.2014. године, са почетком у 20:00 часова, на стадиону „Дан Палтинисан“ одиграће  се рагби утакмица између РЦМ УВТ Темишвар и Стеауа Букурешт.
Утакмица ће се одржати у хуманитарне сврхе, прикупљаће се помоћ угроженим подручјима од недавних поплава у Републици Србији. Улаз је бесплатан. Хуманитарне кутије биће постављене у оквиру стадиона.

 Полагање венаца у Темишвару поводом Дана хероја
29.05.2014. Поводом Дана хероја данас је у центру Темишвара испред Споменика распећа, уз дефиле гарде, религиозне и војне почасти уприличена свечана церемонија на којој су венце полагали највиши локални званичници

 


Oпширније...
Књига жалости

У Књигу жалости, отворену поводом елементарних непогода у Републици Србији и проглашења тродневне жалости, први се уписао председник Владе Румуније, Виктор Понта који је био у краћој радној посети Темишвару и западној Румунији.

 

 


Oпширније...
Влада прогласила тродневну жалост поводом жртава поплава-отворена Књига жалости у гнералном конзулату
Влада Републике Србије прогласила је на данашњој седници, поводом смрти и страдања великог броја грађана у поплавама, тродневну жалост 21, 22. и 23. маја 2014. године.
Књига жалости ће бити отворена у Генералном конзулату (Remus 4, Timisoara):
  •  у четвртак, 22. маја 2014, од 11:00 до 14:00 часова,
  •  у петак, 23. маја 2014, од 12:00 до 14:00 часова.

 Полагање венаца у Темишвару поводом Дана победе
09.05.2014. - Поводом Дана победе данас су на Гробљу хероја у Темишвару венац са натписом „Славом овенчаним прецима – Генерални конзулат Србије“ на Споменик југословенским пилотима страдалим током Априлског рата 1941. године положили генерални конзул, председник Савеза Срба у Румунији инж.Огњан Крстић и српски посланик у Парламенту Румуније, др. Славомир Гвозденовић.

 


Oпширније...
Такмичење ученика у оквиру „Међународног фестивала памети“ у Темишвару
08.05.2014. - Данас је у средњој стручној школи „Димитрије Леонида“ у Темишвару одржано четврто по реду такмичење ученика школа из Србије и Румуније у оквиру глобалног „Међународног фестивала памети“ (склапање вишебојних плочица, популарних мозгалица ДОРИС) који окупља 1500 ученика из осам земаља (Србија, Румунија, Мађарска, Чешка, Словачка, Хрватска, Италија, Аустрија) и једанаест европских региона.

 


Oпширније...
Васкршњи празници
Обавештавамо вас да  Генерални конзулат Републике Србије у Темишвару неће радити са странкама у петак, 18. и понедељак, 21. априла 2014.године - Васкршњи празници

 Промоција „Светског првенства у туцању ускршњим јајима“ у ГК
15.04.2014. - У Генералном конзулату је у присуству темишварских медија  као и предс