| |     latinica | english  
Насловна
02. децембар 2021. године - Односи Србије и Румуније прави су пример добросуседства

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се, на маргинама 28. Министарског савета ОЕБС-а, са министром иностраних послова Румуније Богданом Лућианом Аурескуом.


Oпширније...
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА УЈЕДИЊЕЊА РУМУНИЈЕ

Поводом 1. децембра, Дана уједињења - националног празника Румуније, уз свечано интонирање химне, највише војне почасти и пригодан верски обред, у градском парку у Темишвару уприличена је церемонија обележавања највећег румунског празника, у којој су учешће узели највиши жупанијски, градски, локални, војни и полицијски званичници, конзуларни кор, црквени великодостојници и представници националних мањина.


Oпширније...
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СРПСКОГ ЈЕЗИКА У РУМУНИЈИ

У Културном центру Савеза Срба у Темишвару, у оквиру 16. Дана српске културе које организују Савез Срба у Румунији и Генерални конзулат Републике Србије, обележен је Дан српског језика у Румунији.


Oпширније...
18. новембар 2021 - Селаковић разговарао са Жиофреом и амбасадорима ЕУ

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се са шефом Делегације Европске уније Емануелеом Жиофреом и амбасадорима држава чланица ЕУ акредитованих у нашој земљи.


Oпширније...
Одлуке о додели националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону

На основу овлашћења МСП бр. 1514-1/12 од 8. септембра 2021. године, државни секретар Н. Старовић је 29. октобра 2021. године донео одлуку о додели националних признања за изузетан допринос, разултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

Увид у објављену одлуку као и списак пристиглих пријава за доделу националних признања можете остварити на следећим линковима:

https://www.mfa.rs 

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/12. новембар 2021. године - Србија очекује подршку за отварање кластера до краја године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Паризу да очекује позитивне вести и подршку Француске за отварање једног или два кластера на међувладиној конференцији која ће бити одржана у децембру.


Oпширније...
12. новембар 2021. године - Важна улога Унеска за очување српске баштине на Космету

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су тешки примери угрожавања српског културног, историјског и духовног наслеђа на Косову и Метохији доказ колико је битна улога Унеска у заштити и очувању баштине.


Oпширније...
ПОСЕТА САВЕЗУ СРБА И СРПСКОЈ ГИМНАЗИЈИ У ТЕМИШВАРУ

Другог дана боравка у Темишвару поводом отварања 16. Дана српске културе, реализоване су посете и разговори амбасадора Стефана Томашевића, в.д помоћника директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Николине Милатовић Поповић и генералног конзула Владана Тадића у седишту Савеза Срба у Румунији (ССР) и Српској теоретској гимназији Доситеј Обрадовић у Темишвару.


Oпширније...
САРАДЊА ИНСТИТУТА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ВОЈВОДИНЕ И ДИРЕКЦИЈЕ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЖУПАНИЈЕ ТИМИШ

У Темишвару је 09.11. одржан други састанак представника Института за јавно здравље Војводине и Дирекције за јавно здравље жупаније Тимиш.

Две делегације су предводили директори наведених институција, проф. др Владимир Петровић и др Флавиус Ћока. Састанак је одржан на медицинском факултету у Темишвару, а уводном делу су присуствовали амбасадор Стефан Томашевић, проректор Универзитета медицине и фармације Темишвар Андреи Моток и генерални конзул Владан Тадић.


Oпширније...
Државни празник - нерадни дан

Обавештавамо да Генерални конзулат РС у Темишвару неће радити у четвртак, 11. новембра 2021. године, имајући у виду да се према Закону о државним и другим празницима у Р.Србији, обележава Дан примирја у Првом светском рату.ОТВОРЕНИ 16. ДАНИ СРПСКЕ КУЛТУРЕ У ТЕМИШВАРУ

Пројекцијом филма „Име народа“ у конгресној сали хотела Темишвар у Темишвару, 08.11.2021. године отпочели су шеснаести „Дани српске културе у Темишвару“ у организацији  Савеза Срба у Румунији и Генералног конзулата у Темишвару, који ће трајати до 27. новембра. Манифестацију je отвориo амбасадор РС у Букурешту Стефан Томашевић, a присутној публици обратили су се: Славица Трифуновић, помоћник министра културе и информисања Р. Србије, потпредседник Жупанијског савета Тимиш Кристијан Мош, заменик префекта жупаније Тимиш Андреи Молнар, потпредседник Савеза Срба у Румунији Дејан Попов и архијерејски заменик Српске православне епархије темишварске протојереј-ставрофор Маринко Марков. Поред других представника локалних културних институција, конзуларног кора, припадника српске заједнице и ученика српске гимназије у Темишвару, свечаности су присуствовали и в.д. помоћника директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Николина Милатовић Поповић и генерални конзул Владан Тадић.


Oпширније...
2. новембар 2021. године - Обраћање председника Републике Србије на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову

"Ваше Екселенције,

уважени делегати,

драга Сара,

На самом почетку, осећам обавезу да се захвалим премијеру Борису Џонсону и Влади Њеног Величанства на изузетном гостопримству.

Имам привилегију да представљам Републику Србију на овом важном месту и на највишем светском форуму који се бави најважнијом темом данашњице – унапређењем климатске свести.

Сви смо сагласни да морамо да улажемо у климу и животну средину.


Oпширније...
25. октобар 2021. године - Селаковић: Помоћ Србије пријатељској и братској Румунији

Министар спољних послова Никола Селаковић испратио је данас донацију коју је Влада Републике Србије, на иницијативу председника Републике Србије, упутила Румунији за лечење пацијената оболелих од вируса корона.


Oпширније...
22. октобар 2021. године - Континуирана комуникација Србије са ЕУ о даљим реформама

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, заједно са министaрком за европске интеграције и главним преговарачем Јадранком Јоксимовић, састала се данас са шефом Делегације Европске уније у Србији Емануелеом Жиофреом и амбасадорима држава чланица ЕУ.


Oпширније...
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ГОДИШЊИЦЕ СТРАДАЊА СРПСКИХ ИНТЕРНИРАЦА У ЛОГОРУ У АРАДУ

16. октобра 2021. године, на спомен обележјима страдалим интернирцима у Арадској тврђави и градском гробљу Помениреа, положени су венци у знак сећања на више од 4.000 страдалих Срба интернираних у Арадски логор за време Првог светског рата.


Oпширније...
15. октобар 2021. године - Селаковић пред СБУН: Дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање отворених питања

Говор министра спољних послова Србије Николе Селаковића на седници СБУН посвећеној раду УНМИК-а:

Поштовани председниче Савета безбедности,

Уважени чланови Савета безбедности,

Поштовани специјални представниче,

Желим да захвалим генералном секретару Уједињених нација Гутерешу и специјалном представнику генералног секретара и шефу УНМИК Танину на поднетом извештају и напорима који се улажу у спровођење мандата УНМИК. Захваљујем и члановима Савета безбедности на континуираној пажњи коју посвећују питању Косова и Метохије. Република Србија високо уважава активности Мисије Уједињених нација на Косову и Метохији и залаже се за њен што делотворнији рад у складу са резолуцијом Савета безбедности УН 1244 у несмањеном обиму, с циљем изградње и очувања трајног мира, стабилности и безбедности у Покрајини.


Oпширније...
Селаковић: Београд је у последња два дана био центар света

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да је Београд током два дана скупа Покрета несврстаних земаља био центар света и да је присуство бројних делегација билo потврда међународног угледа Србије и политике коју води председник Александар Вучић.

Министар Селаковић је, гостујући на Радио-телевизији Србије, рекао да је Србија довољно и економски и друштвено ојачана и да је њен углед појачан, управо због политике коју води, и да је због тога могла да угости велики броj гостију, да се тиме подичи и покаже да имамо пријатеље и партнере у Европи, али и ван Европе.


Oпширније...
Састанак на високом нивоу посвећен обележавању 60. годишњице Покрета несврстаних земаља

Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је данас на Састанку на високом нивоу, посвећеном обележавању 60. годишњице Покрета несврстаних земаља, и том приликом истакао да је ово јединствена прилика да се разговара о свим питањима од заједничког интереса, као и да се граде нови мостови пријатењства и сарадње.


Oпширније...
Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре

Обавештавамо да је по основу овлашћења МСП бр 1514-1/12 од 08. септембра 2021. године, државни секретар Н. Старовић, 4. октобра 2021. године донео одлуке бр. 324-308/30-2021/01 и 325-170/30-2021/01 о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.

Увид у објављене одлуке о суфинансирању пројеката можете остварити на следећим линковима:

www.mfa.rs и www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/30. септембар 2021. године - Председник Вучић присуствовао церемонији обележавања почетка радова на модернизацији и рехабилитацији пруге Ниш-Брестовац

Председник Републике Србије Александар Вучић и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен присуствовали су данас церемонији обележавања почетка радова на модернизацији и рехабилитацији пруге Ниш-Брестовац на међународном железничком Коридору 10, као и потписивању Уговора између Јавног предузећа Коридори Србије и Конзорцијума STRABAG AG и STRABAG д.o.o. Београд о изградњи прве фазе Ауто-пута мира на деоници Мерошина – Мерошина 1.


Oпширније...
26. септембар 2021. године - Телефонски разговор председника Вучића са генералним секретаром НАТО

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом поводом, како је генерални секретар рекао, забрињавајуће ситуације на северу Kосова и Метохије.


Oпширније...
25. септембар 2021. године - Селаковић у Њујорку са 28 шефова дипломатије о економским успесима Србије и ситуацији на КиМ

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да је у Њујорку шефове дипломатије 28 држава упознао са економским успесима Србије, али и са ситуацијом на Kосову и Метохији, о чему је разговарао и са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом, који му је рекао да можемо да рачунамо на подршку Руске Федерације када је реч о интересима Србије на KиМ.


Oпширније...
25. септембар 2021. године - Приштина озбиљно угрозила мир и регионалну стабилност

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић упозорила је данас на то да је Приштина озбиљно угрозила локалну и регионалну стабилност након што је послала на север Космета тешко наоружане специјалне јединице које демонстрирају бруталност према мирном српском становништву.


Oпширније...
22. септембар 2021. године - Председница Владе Брнабић на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је данас видео-поруком на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће, који је отворио председник САД Џозеф Бајден.


Oпширније...
20.09.2021 - Отворени „Дани културе Срба у Араду“

У свечаној дворани Градске општине Арад, 20. септембра 2021. године отворени су „Дани културе Срба у Араду“ обраћањима председника ССР и српског посланика у Парламенту Румуније Огњана Крстића, заменика градоначелника Арада Лазара Фаура (Lazar Faur), потпредседника ССР и председника месне организације Арада Дарка Воштинара, почасног председника ССР Славомира Гвозденовића и конзула Марије Шошић.


Oпширније...
Одлука о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре

ОДЛУКА о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре - подршка оснивању нових школа и одељења допунске наставе српског језика у дијаспори.

Текст одлуке

Конкурси15.09.2021. - Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас централној манифестацији посвећеној обележавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе на Савском тргу.


Oпширније...
11.09.2021 - Одржан Сабор српског фолклора у Темишвару

У организацији Савеза Срба у Румунији 11. септембра 2021. године одржан је Сабор српског фолклора у Банатској филхармонији у Темишвару.

На овогодишњем Сабору српског фолклора представило се 7 културно-уметничких друштава са подручја западне Румуније.

У програму су наступали КУД "Свети Сава" из Великог Семиклуша, "Чанадске звездице" из Чанада, "Свети Никола" из Дете, "Стара Молдава" из Старе Молдаве, "Свети Никола" из Дињаша, "Свети Никола" из Радимне и "Младост" из Темишвара.

Kроз лепоту песме и народних игара, као и богато украшених народних ношњи, гледаоцима је на најлепши начин представљена духовна и културна традиција српског народа са ових и простора Р. Србије.

Испред Генералног конзулата Р. Србије у Темишвару, манифестацији је присуствовала конзул Марија Шошић.07.09.2021 - Манифестација "Дани лудаје" - промоција туристичке понуде града Кикинда

Промоција најпознатије кикиндске привредно-туристичке манифестације „Дани лудаје“ (Кикинда, 9-12. септембар 2021.) одржана је у Темишвару 7. септембра.


Oпширније...
ДАНИ ПРЕОБРАЖЕЊА СРБА У РУМУНИЈИ

Међународна књижевно-духовна манифестација „28. Дани преображења Срба у Румунији“ свечано је отворена у Генералном конзулату у Темишвару.


Oпширније...
05. август 2021. године - Обележавање Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“

Председник Репулике Србије Александар Вучић присуствовао је обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“ и поручио да Србија памти!


Oпширније...
Јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону

Министар спољних послова Никола Селаковић, донео је одлуку број 334/30-2021/01, којом се расписује јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, који ће трајати од 3. августа до 12.августа 2021. године.

Предлог за доделу националног признања може поднети:

- организација дијаспоре и организација Срба у региону,

- удружења чије су делатности или део делатности, усмерене на област за коју се предлаже додела националног признања,

- дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије,

- цркве и верске заједнице,

- предлог за доделу националног признања „Мајка Србија“ могу поднети о јединице локалне самоуправе у Републици Србији.

Увид у расписани јавни позив можете извршити на следећим линковима:

https://www.mfa.gov.rs/ и https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/У ТЕМИШВАРУ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ГАЛЕРИЈЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ

Изложбу под називом Европски феномени у колекцији Галерије Матице Српске, 26. јула у Националном музеју уметности у Темишвару, отворила је потпредседница Владе и министар културе и информисања Маја Гојковић. Отварању изложбе присуствовали су и амбасадор Републике Србије у Румунији Стефан Томашевић и генерални конзул у Темишвару Владан Тадић.


Oпширније...
Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Обавештавамо да је министар спољних послова Никола Селаковић 19.јула 2021. године донео одлуке број 324/30-2021/01, 325/30-2021/01 и 326/30-2021/01 о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону.

Конкурси за суфинансирање пројеката могу се преузети на следећим линковима:

https://www.mfa.gov.rs и https://www.dijaspora.gov.rs/uprava za dijasporu-konkursi/

 

 22. јул 2021. године - Председник Вучић: Одлучили смо - наш циљ је ЕУ, али је Кина важан партнер

Ми смо се одлучили - наш циљ јесте и остаје ЕУ, истакао је председник Србије Александар Вучић у интервјуу немачком дневнику „Ханделсблату“ и да за Србију не постоји никаква алтернатива, али нагласио и да је Кина важан партнер Србији, а задатак државе да води бригу о интересу својих грађана.


Oпширније...
20. јул 2021. године - Србија остварила велики успех у области дигитализације

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је на скупу посвећеном дигитализацији и ИТ сектору, који је одржан у Њујорку, да је, откако је постала премијерка, најпоноснија на успех Србије у области дигитализације.


Oпширније...
10. јул 2021. године Селаковић: Обележимо заједно Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић позвао је данас грађане Србије и Србе у региону и дијаспори да ове године Дан српског јединства, слободе и националне заставе, који се обележава 15. септембра, прославе истицањем српске тробојке.

„Наша застава је заједничка Србима у Србији, Републици Српској и Црној Гори, али нисмо довољно радили на изградњи и поштовању култа заставе, који је укорењен код многих народа“, рекао је Селаковић обраћајући се учесницима Самита српске омладине и студената Балкана „Синергија као кључ успеха“.

Селаковић је подсетио да је 15. септембра пробијен Солунски фронт, када је отписана Србија успела да се подигне, и да су у тој војсци били Срби са свих простора некадашње Југославије, па и са друге стране океана.

Према његовим речима, морамо да се много више образујемо и да много више учимо о темељима наше националне свести.

Говорећи о потреби неговања заједничког српског идентитета, Селаковић је оценио да ћемо као народ опстати ако будемо јединствени и спремни да се боримо за сопствену будућност.

„Да је Србин бити лако, та Србин би био свако. Али ми смо народ који је опстао на историјској сцени зато што се боримо, а лакше ћемо се борити заједно са заједничком свешћу и идентитетом“, рекао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије је нагласио значај снажнијег и масовнијег укључивања младих у српску јавну и културну дипломатију, и предложио да, у оквиру заједничке борбе за промовисање наше културе као обележја националног идентитета, почнемо да масовно заједнички наступамо на друштвеним мрежама.

„Мислим да је улога младих у тој борби кључна, а за вас је то 30 секунди и један клик. Потрудите се да на такав начин упознајете цео свет са оним чиме се као народ поносимо… Умрежимо српску омладину у региону, долазите у Београд и упознајте се једни са другима. Виђајте се и сарађујте а ми смо ту да вам помогнемо када понудите идеју“, рекао је Селаковић.

Селаковић је захвалио СКОНУС-у и Центру за едукацију и развој на организацији данашњег скупа, најављујући да ће МСП од следеће године Самит српске омладине и студената Балкана финансирати, не пројектно, већ кроз редовно буџетско финансирање.10. јул 2021. године Циљ да млади остану у Србији

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас на отварању Самита српске омладине и студената Балкана да је циљ да млади остану у Србији и у земљама региона и да се враћају из иностранства.

Брнабић је говорећи о образовању указала на то да се 80 одсто ученика у дуалном образовању запосли у фирмама у којима је радило праксу, а да се од ове школске године уводи дуално образовање на факултете.

Она је додала да је 15 милиона евра издвојено за програм „Моја прва плата“, а да је 22 до 23 одсто младих незапослено.

Немамо више толико проблема са одливом мозгова, а од 2015. до 2019. године имамо нето прилив високо образованих од 24 до 29 година, рекла је Брнабић.

Премијерка је младе на скупу позвала да се вакцинишу.

Председница СКОНУС Маргарета Смиљанић позвала је све на самиту да се уједине како би градили заједничку будућност.

Самиту српске омладине и студената Балкана „Синергија као кључ успеха“ присуствовало је око 300 младих из Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Скуп је организовао Центар за едукацију и развој омладине Београда.29. јун 2021. године - Председник Вучић учествовао на конференцији „Мини Шенген“

Председник Републике Србије Александар Вучић учествоваo је данас путем видео-линка на конференцији „Мини Шенген“ са председником Владе Републике Албаније Едијем Рамом и председником Владе Републике Северне Македоније Зораном Заевим. Званичници су разговарали о даљим корацима у регионалној сарадњи, као процесу од виталног значаја за напредак Западног Балкана и европског пута у целини.


Oпширније...
ПРОСЛАВА ВИДОВДАНА У РУМУНИЈИ

У манастиру Златица на Видовдан 28. јуна 2021., Његово Преосвештенство Епископ будимски и администратор темишварски г. Лукијан уз саслужење свештенства и монаштва Епархије темишварске, служио је свету архијерејску литургију, којој су поред бројног народа присуствовали амбасадора Стефан Томашевић, председник ССР Огњан Крстић, Председница општине Соколовац Олгица Гица и генерални конзул Владан Тадић. Након литургије изведен је пригодан програм у организацији Епархије темишварске, месне организације ССР Соколовац и општине Соколовац.


Oпширније...
ПРОСЛАВА ВИДОВДАНА У РУМУНИЈИ

Овогодишње видовданске свечаности у Румунији одржане су 27. и 28. јуна у Темишвару и манастиру Златица у организацији Савеза Срба у Румунији (ССР) и Српске православне епархије темишварске.

У Сали Културног центра Савеза Срба у Темишвару, 27. јуна, у присуству амбасадора Р Србије у Румунији Стефана Томашевића, председника ССР и српског посланика у парламенту Румуније Огњана Крстића, архијерејског заменика Епархије темишварске протојереја-ставрофора Маринка Маркова, генералног конзула у Темишвару Владана Тадића и других званица, одржана је свечана Видовданска академија на којој су, уз пригодан културно-уметнички програм, додељене видовданске повеље и захвалнице заслужним појединцима и организацијама.


Oпширније...
25. јун 2021. године - Министар Селаковић са будућим изасланицима одбране Републике Србије

Шеф српске дипломатије Никола Селаковић разговарао је данас са будућим изасланицима одбране, који у Министарству спољних послова Србије обављају припреме за одлазак у иностранство.


Oпширније...
Темишвар, 18. јун 2021. године - Међународна конференција: „Безбедносни изазови на Балкану“

У организацији Новог стратешког центра из Букурешта и Западног универзитета у Темишвару, у Темишвару је 18. јуна 2021. године одржана међународна конференција под називом „Безбедносни изазови на Балкану“, која је окупила високе државне званичнике и војне представнике Румуније, стране дипломате, представнике академских и стручних институција које се баве питањима спољних послова и безбедности, као и бројне представнике медија.

На Kонференцији су уз респектабилне предаваче из САД, Велике Британије, Немачке, Хрватске, Бугарске и Словеније, разматране теме у вези са стратешким проценама у региону, безбедносним изазовима на Балкану и европском стабилношћу, ширењем лажних вести у јавности, као и старим и новим изазовима у овом региону.

На Конференцији је узела учешће конзул Марија Шошић.17. јун 2021. - Састанци у Анталији били успешни за Србију

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас, након пленарног састанка Процеса сарадње ЈИЕ у Анталији, да су на овом скупу једногласно усвојени Заједничка декларација, Стратешки документ за Југоисточну Европу, као и годишњи извештај Савета за регионалну сарадњу.


Oпширније...
17. јун 2021. - Селаковић: Србија посвећена миру и стабилност региона

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио данас, након састанка министара иностраних послова учесница Процеса сарадње у југоисточној Европи, да су, у години када се обележава четврт века постојања ове иницијативе, више него икад потребни добросуседски односи, заједнички наступ и обједињавање тржишта.


Oпширније...
17. јун 2021. - Селаковић: Сарадња и добросуседски односи општи су интерес читавог региона

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је данас у Анталији на Састанку министара иностраних послова учесницa Процеса сарадње у југоисточној Европи.

Селаковић је подвукао да је кључни спољнополитички и стратешки циљ наше земље остваривање пуноправног чланства у Европској унији.


Oпширније...
14. јун 2021. Посвећеност унапређењу билатералне сарадње са Румунијом

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са амбасадорком Румуније у Србији Силвијом Давидоју о билатералним политичким односима, привредној сарадњи и резултатима актуелних пројеката које Србија остварује са овом државом.

На састанку је исказана посвећеност даљем унапређењу билатералне сарадње и размотрени пројекти путне и железничке инфраструктуре – изградња брзе саобраћајнице Темишвар–Панчево, обнова железничке инфраструктуре, као и ефикасније коришћење пловног пута Дунава.

Ови пројекти би допринели, не само бољој повезаности, већ и повећању билатералне привредне и трговинске сарадње, закључено је на састанку.

Када је у питању сарадња у области енергетике, амбасадорка Давидоју је посебно истакла пројекат изградње гасне интерконекције Србија–Румунија, која би допринела диверзификацији у области снабдевања гасом у региону.

Брнабић је подсетила на то да је остварена добра сарадња у оквиру пројекта заштите животне средине, изразивши захвалност за искуства Румуније у овој области.

Она је истакла да је за Србију од изузетног значаја континуирано залагање Румуније за то да Србија буде део европске породице, као и техничка подршка у процесу евроинтеграција.

Извор: www.srbija.gov.rsПосета в.д. директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у Региону Арно Гујона Темишвару

09. и 10.06.2021. године реализована је посета в.д. директора УСДСР Арно Гујона Темишвару, која је започета састанком са генералним конзулом Р. Србије у Темишвару Владаном Тадићем, а потом настављена састанком са представницима Савеза Срба у Румунији (ССР) и обиласка седишта ССР и Српског културног центра у Темишвару.


Oпширније...
Полагање венаца поводом обележавања Дана хероја у Темишвару

Поводом Дана хероја 10.06.2021. године у центру Темишвара испред Споменика распећа, у присуству највиших верских, војних, полицијских, регионалних и локалних званичника обележен je државни празник Дан хероја. Свечаност је обележена церемонијом полагања венаца уз дефиле гарде и служење парастоса страдалим херојима.


Oпширније...
09. јун 2021. године - Обраћање председника Републике Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација

Поштовани председниче, даме и господо, чланови делегација,

У свом излагању указаћу на неколико актуелних питања која се тичу надлежности Механизма – наиме, могућности издржавања казни изречених од стране Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) и Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Републици Србији, актуелном праксом онемогућавања превременог пуштања на слободу осуђених, као и обавезе Механизма у погледу заштите осуђених лица.


Oпширније...
Номинација српске научнице проф. Гордане Вуњак-Новаковић за престижну Европску награду за проналазаче у категорији Животно дело за иновативни допринос у биомедицини

Обавештавамо да сви грађани Србије, као и дијаспора, могу гласати за српску научницу Гордану Вуњак-Новаковић, која је у финалу престижне Европске награде за проналазаче номинована у категорији Животно дело за иновативни допринос у биомедицини. Победнике у 5 категорија бира независни међународни жири, а јавност одлучује ко ће добити Награду публике. Гласање је једноставно и отворено за све грађане и дијаспору до 17. јуна на страници у наставку текста.

Професорка Вуњак-Новаковић се две деценије бави истраживањима и применом биореактора који омогућавају да се хумана ткива гаје у лабораторији. Са својим тимом научника направила је срчани мишић од матичних ћелија који ради као срчани мишић одраслог човека, што представља праву револуцију у медицини какву познајемо. Тренутно истражује и да ли би њихова технологија могла да помогне и опоравку плућа оштећених услед заразне болести CОVID-19.

Гордана Вуњак-Новаковић је професорка Универзитета Колумбија у Њујорку, чланица САНУ и прва Српкиња и жена која је постала члан Националне академије инжењерства САД. Угледна научница је и креативни амбасадор Србије у оквиру Савета за креативне индустрије при Кабинету председнице Владе Србије Ане Брнабић. Председник Србије Александар Вучић је професорку Вуњак-Новаковић 2020. године одликовао Орденом Карађорђеве звезде другог степена за нарочите заслуге у представљању Републике Србије и њених грађана и постигнуте изузетне резултате у области медицинских наука и биомедицинског инжењерства као једног од најперспективнијих начина за продужење људског века и побољшање квалитета живота.

https://popular-prize.epo.org/i/i/gordana-vunjak-novakovic-rs/?fbclid=IwAR1Ncs8Sh3TZJXZMGkQpvyIJRea904GEKpA6VCNX0xaPetmC8_vifFhA_74#inventor-gordana-vunjak-novakovic-rs20. мај 2021. године - Министар Селаковић представио нову услугу „е-Конзулат“

У Београду је данас представљена нова услуга Министарства спољних послова „е-Конзулат”, намењена страним држављанима који аплицирају за визу и желе да дођу у Србију да раде.

Том приликом, министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић рекао је да је та услуга један од показатеља доброг развоја наше државе, која, како је истакао, постаје магнет за озбиљне стране компаније, које доводе велики број радника из других земаља да би радили у Србији.


Oпширније...
Бесплатан онлајн курс српског за дијаспору

У оквиру пројекта „Онлајн групна настава српског као завичајног језика“ Академска српска асоцијација позива припаднике српске дијаспоре старости од 14 до 20 година да се пријаве на бесплатни групни курс српског језика преко Скајпа у трајању од месец и по дана.


Oпширније...
09.05.2021. - Дан европе, Дан победе над фашизмом, Дан независности Румуније

У организацији Префектуре Жупаније Тимиш и Града Темишвара, на централном тргу Слободе у Темишвару, традиционално су обележени Дан Европе, Дан победе над фашизмом и Дан независности Румуније.


Oпширније...
09.05.2021. - Дан победе над фашизмом

Поводом Дана победе 09.05.2021. године, генерални конзул Владан Тадић на гробљу Хероја у Темишвару положио је венац на споменик пилотима Ратног ваздухопловства Краљевине Југославије страдалим током Априлског рата 1941. године.


Oпширније...
08. мај 2021. године - Вучић: Европу сматрамо нашом кућом

Председник Александар Вучић рекао је вечерас да је визионарска идеја Роберта Шумана донела истинску победу новог поверења након Другог светског рата и веру у уједињење различитости у миру и солидарности, уз поруку да ту веру има и Србија, као и наду да ће постати земља која ће бити радо виђена у европској породици народа.


Oпширније...
08. мај 2021. - Селаковић честитао Дан Европе Жозепу Борелу

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић упутио је честитку поводом, 9. маја, Дана Европе високом представнику ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозепу Борелу у којој је изразио уверење да ће идеја уједињења различитости у миру и солидарности и даље бити идеја водиља Европске уније.


Oпширније...
29.04.2021. - Посета амбасадора Стефана Томашевића Савезу Срба у Араду, цркви Светих апостола Петра и Павла у Араду и Епархији темишварској у Темишвару

Амбасадор Стефан Томашевић и посланик српске мањине и председник Савеза Срба у Румунији господин Огњан Крстић, посетили су седиште Савеза Срба у Араду у коме ће, како их је известио председник Савеза Срба у Араду господин Дарко Воштинар, након реновирања зграде бити смештени „Музеј Сава Текелија“, „Библиотека Еустахија Арсић“ и Ансамбл народних песама и игара Србије „Коло“.

Амбасадор Стефан Томашевић посетио је у Араду цркву Светих Апостола Петра и Павла која датира с почетка 18. века и задужбина је породице Текелија. У цркви, која је вековима стожер окупљања и саборности српског народа на овим просторима, сахрањен је Сава Текелија и преци.

Амбасадор Стефан Томашевић посетио је седиште Српске православне епархије темишварске у Темишвару и састао се са архијерејским замеником, протојерејем-ставрофором др Маринком Марковим, који му је у име Епископа Лукијана пожелео добродошлицу.Промоција српских производа на румунском тржишту

Амбасадор Стефан Томашевић присуствовао је данас промоцији српских производа у продајном ланцу компаније Remarkt, у Араду. Промоцији су присуствовали и представници компаније Remarkt Душан Вилмс, Ђерардо Монцило и Флориан Катана, посланик румунског Парламента и председник Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић, заменик префекта округа Арада Јонел Синаћ, председник Жупанијског савета Арада Јустин Ћонка, градоначелник Арада Калин Бибарц и представници српске дијаспоре.


Oпширније...
29.04.2021. - Вакцинација држављана Србије из дијаспоре 15. маја у Београду

Програм за повезивање за српском дијаспором "Тачка повратка", уз подршку Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије, обезбедио је посебан термин за вакцинацију српских држављана из дијаспоре.

Држављани Србије који живе у иностранству моћи ће да се вакцинишу 15. маја у Београду, а пријаве за имунизацију доступне су на сајту удружења Тачка повратка https://tackapovratka.rs/poziv-za-vakcinaciju-dijaspore.

Пријаве су отворене до петка, 30. априла у 23.59 часова и свако ко се пријави добиће потврду о термину вакцинације као и о тачном времену када треба да се појави на Београдском сајму.

Држављани Србије из дијаспоре моћи ће да бирају између вакцина „Фајзер”, „Синофарм” и „Спутњик Ве”, док ће другу дозу примити на Београдском сајму 5. јуна.

Позив се односи искључиво на држављане Србије који живе у иностранству.НЕРАДНИ ДАНИ

Обавештавамо да према Закону о државним и другим празницима у Републици Србији, Генерални конзулат Републике Србије Темишвар неће радити у периоду од петка 30.04.2021. до уторка 04.05.2021.21. април 2021. године Председник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације ММФ

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас путем видео линка са представницима делегације Међународног монетарног фонда коју предводи шеф Мисије, Јан Кејс Мартејн. Саговорници су закључили да основни циљ Србије остаје да сачува тешко стечену репутацију фискално сигурне земље, као и да надстави са одговорном фискалном политиком како јавни дуг не би прешао ниво од 60 одсто БДП-а, чиме Србија одлучно наставља да ради на даљем расту економије.


Oпширније...
20. април 2021. године Састанак са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас регионалног директора Светске здравствене организације за Европу др Ханса Клугеа, са којим је разговарао о сарадњи у борби против пандемије Ковид-19, као и о сарадњи на унапређењу здравствене заштите у нашој земљи и другим заједничким активностима.


Oпширније...
19. април 2021. године СЗО оценила импресивним процес имунизације у Србији

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу Хансом Клугеом о епидемиолошкој ситуацији и току имунизације грађана у Србији.


Oпширније...
13. април 2021. године Селаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић вечерас је констатовао да Приштина упорно истрајава у кампањи мржње против српског народа, што се најдрастичније види у неаргументованим оптужбама за масовна силовања и геноцид.


Oпширније...
13. април 2021. године Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упозорио је, на седници Савета безбедности Уједињених нација, да политички екстремизам међу Албанцима на КиМ не губи на снази, већ да напротив, постаје све јачи.


Oпширније...
Српски производи у трговинском ланцу Remarkt

Са великим задовољством обавештавамо представнике српске заједнице и све заинтересоване да је успостављена сарадња између српских произвођача и румунског продајног ланца Remarkt.


Oпширније...
Србија опредељена за интензивнију сарадњу са Међународном организацијом Франкофоније

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас са Групом франкофоних амбасадора (ГАФ) у Србији, са којима је разговарао о унапређењу сарадње Србије и Међународне организације Франкофоније.


Oпширније...
24. март 2021. године Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији.


Oпширније...
Република Србија у Месецу Франкофоније

Република Србија, као придружена чланица Франкофоније, заједно са целом франкофоном заједницом у свету обележава „Месец Франкофоније“.


Oпширније...
Обележавање Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохији

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствововао је данас обележавању Дана сећања на 17. март 2004. године – Погром на Косову и Метохији. Он је рекао да је пре тачно 17 година на КиМ почињен погром, а погром превазилази све остале злочине.


Oпширније...
Састанак са шефом Делегације Европске уније

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са шефом Делегације Европске уније амбасадором Семом Фабрицијем, са којим је разговарао о наставку борбе против пандемије Ковид-19 и изазовима у процесу масовне вакцинације, као и о динамици приступних преговора између Србије и ЕУ и стабилности у региону.


Oпширније...
08. март 2021. године Селаковић: Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је данас да је борба против свих облика криминала у врху приоритета Владе Србије и неизоставан сегмент процеса придруживања ЕУ.


Oпширније...
18. фебруар 2021. године - Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на свом заседању 18. фебруара 2021. године у Спомен храму Светог Саве у Београду изабрао је Његово Високопреосвештенство Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија за Патријарха српског.


Oпширније...
Председник Вучић примио је акредитивна писма новоименоване амбасадорке Румуније

Акредитивна писма председнику Републике Србије Александру Вучићу предала је и новоименована амбасадорка Румуније Силвиjа Давидоју.


Oпширније...
15.02.2021. - Дан државности Републике Србије

Република Србија данас прославља Дан државности.

Видео поруку коју је, тим поводом, припремило Министарство спољних послова можете видети овде:

https://youtu.be/exMFGdvuetQДан државности Републике Србије - обавештење

Поводом обележавања Дана државности Републике Србије Генерални конзулат Републике Србије у Темишвару неће радити у понедељак 15. фебруара и у уторак 16. фебруара 2021. године.Вучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је приказу способности дела јединица Војске Србије у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву и том приликом поручио да је Србија увек спремна за наставак дијалога са Приштином под покровитељством ЕУ, али и поштујући став САД, као и ставове Русије и Kине.


Oпширније...
Састанак са шефом Делегације Европске уније у Србији

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са шефом Делегације Европске уније у Србији амбасадором Семом Фабрицијем, са којим је разговарао о европском путу Србије, наставку борбе против пандемије Ковид-19, спровођењу политичких и економских реформи, уз посебан акценат на владавину права и планове за нове инвестиције ЕУ у нашој земљи.


Oпширније...
Прослава Дана Светог Саве у Румунији

У организацији Савеза Срба у Румунији у свечаној сали Српског културног центра у Темишвару, 27.01.2021. године одржана је Светосавска академија.


Oпширније...
26.1.2021. Селаковић и Гујон честитали Савиндан

Министар спољних послова Никола Селаковић и француски хуманитарац Арно Гујон честитали су дан Светог Саве, истичући да је светосавље филозофија живота и систем вредности око којег се окупља читав српски народ, као и да нам је Свети Сава оставио наук да се држава и колективна срећа не могу градити без духовности и националних вредности.


Oпширније...
26.1.2021. Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије

Спољнополитичке позиције Србије се разумљиво прилагођавају новонасталим околностима на међународном плану, међутим наши спољнополитички приоритети су већ дуже време непромењени. Први и најважнији интерес нам је очување добросуседских односа и стабилности и мира у региону, и са тим у вези изналажење мирног и праведног решења за проблеме на Косову и Метохији, каже у интервјуу за „Политику“ министар спољних послова Србије Никола Селаковић.


Oпширније...
Конкурс за суфинансирање пројеката превођења репрезентативних дела српске књижевности

Министарство културе и информисања Р. Србије расписало је конкурс за суфинансирање пројеката превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2021.години. Конкурс ће бити отворен од 19. јануара до 9. марта 2021.


Oпширније...
Вучић: Србија по расту прва у Европи

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је Србија по привредном расту прва у Европи, што ће бити формално потврђено крајем марта, а све то је било могуће захваљујући реформским мерама које су предузете од 2014. године, те брзим отварањем земље после првог таласа корона вируса.


Oпширније...
3.1.2021. Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста

Наши сународници ван Србије су један од великих потенцијала који држава до сада није препознала на прави начин и зато је потребан другачији приступ питању - како да ојачамо нашу дијаспору и искористимо добру вољу људи који су потенцијални лобисти за интересе Србије и српског народа, каже министар спољних послова Никола Селаковић.


Oпширније...
2.1.2021. Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти

Србија би ове године коначно могла да добије амбасадоре и генералне конзуле у око трећини тренутно упражњених места у дипломатско-конзуларним представништвима земље у свету, а министар спољних послова Никола Селаковић уверен је да ће највећи број тих места бити попуњен и то, како истиче, најбољим могућим људима.


Oпширније...
Новогодишња честитка Министарства спољних послова Републике Србије

https://www.youtube.com/watch?v=pn7m-JUXf2A29.12.2020. Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности

Очување мира, брига о здрављу и бољи стандард најважнији су за Србију у 2021. години, истакао је председник Републике Александар Вучић, уверен да остварење тог амбициозног и нимало лаког задатка неће бити једноставно, али да је заједничким радом са Владом могуће остварити најбоље резултате, сигурност и извесну будућност за грађане.


Oпширније...
Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић примила је данас прву вакцину против коронавируса компаније „Фајзер“ на Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак".


Oпширније...
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Министарство спољних послова демантује наводе појединих домаћих медија о томе да ће држављани Србије на привременом раду у иностранству бити дужни да плаћају порез на приходе остварене код иностраних послодаваца, не само у земљи привременог боравка, већ и у Србији.


Oпширније...
Селаковић са руководством Дунавске комисије у Будимпешти

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Будимпешти са руководством Дунавске комисије са којим је разговарао о важности Дунава за унапређење регионалне економије и интензивни проток људи и робе.


Oпширније...
Брнабић и Борељ: Политички и економски аспекти преговора

Влада Републике Србије је саопштила да је, на данас одржаном Савету за стабилизацију и придруживање Србије и ЕУ, поздрављен укупан напредак постигнут у досадашњим приступним преговорима Србије, прихватање унапређене методологије проширења која би требало да убрза процес уласка Србије у ЕУ и поновљена подршка ЕУ путу Србије ка чланству.


Oпширније...
Селаковић: Пуноправно чланство у ЕУ остаје приоритет нове Владе

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић разговарао је данас путем видео везе са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем и амбасадорима земаља чланица ЕУ.


Oпширније...
Јоксимовић и Рот о преговорима Србије и новој методологији

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић одржала је данас видео састанак са државним министром за европске послове у Министарству иностраних послова Немачке Михаелом Ротом


Oпширније...
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА

Поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, Министарство спољних послова Републике Србије изражава још једном приврженост тековинама и вредностима Универзалне декларације о људским правима, која је усвојена на данашњи дан 1948. године.


Oпширније...
Десета конференција новинара и медија дијаспоре и Срба у региону

Удружење новинара Србије (УНС), под подршком Управе за сарадњу са дијаспором и Србима и региону Министарства спољних послова, организоваће, 29. децембра 2020. године, Десету медијску конференцију дијаспоре и Срба у региону. Конференција ће, због пандемије Ковид 19, бити одржана преко ZOOM апликације.


Oпширније...
Састанак са амбасадорима земаља чланица ЕУ акредитованих у Србији и шефом Делегације ЕУ

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Палати Србија са амбасадорима земаља чланица Европске уније акредитованих у Србији и шефом Делегације Европске уније Семом Фабрицијем, са којима је разговарао о темама попут динамике приступних преговора између Србије и ЕУ, стабилности у региону, регионалним пројектима, као и о Европском инвестиционом плану који је Европска комисија представила заједно са Пакетом о проширењу.


Oпширније...
Пројекат ''Србија за Србе из региона'' за школску 2020/2021.годину

Обавештавамо да је Закључком Владе Републике Србије поводом Пројекта „Србија за Србе из региона“ у школској 2020/2021. године одобрено стипендирање студената из земаља из региона. Позив је отворен за припаднике српског народа који живе у Републици Словенији, Републици Хрватској, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Републици Северној Македонији, Румунији, Републици Албанији и Мађарској, према условима како је наведено у позиву. Крајњи рок за доставу кандидатуре је 30. децембар 2020. године, а пријаве се достављају надлежним дипломатско-конзуларним представништвима. Конкурс за доделу стипендија у оквиру пројекта Србија за Србе из региона за школску 2020-2021 и пријавни формулар можете преузети овдеОТВОРЕНА КЊИГА ЖАЛОСТИ

Поводом упокојења Његове светости, Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Иринеја, у Генералном конзулату Републике Србије у Темишвару, улица Ремус бр.4, од суботе 21.11. до уторка 24.11.2020. године, у времену од 12:00 до 15:00 часова, биће отворена књига жалости. Уписивање у књигу жалости биће организовано уз поштовање свих обавезујућих превентивних мера и препорука о заштити јавног здравља . Такође, због епидемиолошке ситуације, изјаве и писма саучешћа Генерални конзулат ће примати и поштом, као и електронским путем на мејл gktemisvar@gmail.com.

 ДАНИ СРПСКЕ КУЛТУРЕ У ТЕМИШВАРУ

Јавном трибином под називом „230 година од Темишварског сабора“ и представљањем књиге „Архијереји Темишварске епархије“, у сали Културног центра Савеза Срба у Темишвару, 19.11.2020. године отпочели су петнаести Дани српске културе у Темишвару (ДСКТ), који ће трајати до 30. новембра ове године.


Oпширније...
САСТАНАК ГЕНЕРАЛНОГ КОНЗУЛА СА ПРЕДСЕДНИКОМ ЖУПАНИЈСКОГ САВЕТА ТИМИШ

Генерални конзул Владан Тадић 17.11. разговарао са новим председником Жупанијског савета Тимиш Алином Ником. У отвореном разговору, уз обострану оцену традиционално добросуседских односа, заједнички су констатоване области досадашње сарадње и подршка пројектима чијом се реализацијом остварују чвршће везе жупаније Тимиш са Репуликом Србијом, посебно са Аутономном покрајином Војводином, са којом жупанија Тимиш има интензивну сарадњу у оквиру еврорегије Дунав-Криш-Мориш-Тиса али и на билатералном плану, што је и потврђено потписивањем Декларације о намерама о успостављању сарадње и развоја пријатељских односа између жупаније Тимиш и Аутономне покрајине Војводине 28.07.2019. године. Разговор генералног конзула и новог председника Жупанијског савета Тимиш је протекао у пријатељској атмосфери са конкретним предлозима за унапређење постојеће сарадње.Државни празник - нерадни дан

Обавештавамо да Конзулат РС у Темишвару неће радити у среду, 11. новембра 2020. године, имајући у виду да се према Закону о државним и другим празницима у Р.Србији, обележава Дан примирја у Првом светском рату.Водич кроз мере подршке развоју иновативне привреде

За више информација идите на следеће интернет адресе:


https://inovacije.srbijastvara.rs/

 

 Serbia - Emerging tech development hub

https://innovations.serbiacreates.rs/Бесплатна једномесечна обука предавача српског језика у дијаспори и региону

У оквиру пројекта „Онлајн обука предавача који се баве очувањем српског језика у дијаспори и региону“ удружење Академска српска асоцијација позива све предаваче који се баве очувањем српског језика у дијаспори и региону (било да су дипломирани филолози или предавачи неке друге струке, а који држе наставу српског језика у дијаспори и региону) да се пријаве на бесплатну једномесечну онлајн обуку српског као завичајног језика.

Више информација, као и формулар за подношење пријаве можете пронаћи на: https://asasocijacija.com/prijava-za-jednomesecnu-besplatnu-onlajn-obuku/РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У РУМУНИЈУ У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављанима Србије није дозвољен улазак, осим лицима која имају регулисан боравак. Транзит је дозвољен без  претходнe најаве од стране Амбасаде.

Улазак странаца и лица без држављанства на територију Румуније забрањен је. Изузетак представљају: чланови породица румунских држављана, чланови породица држављана других држава чланица ЕУ, Европског економског простора и Швајцарске конфедерације, са пребивалиштем у Румунији, лица која поседују визу за дуготрајни боравак или документ еквивалентан боравишној дозволи.Бесплатан тромесечни курс српског језика

Академска српска асоцијација, под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, већ четврту годину заредом, наставља реализацију пројекта "Учење српског језика као завичајног кроз онлајн курс", и у том контексту, позива припаднике српске дијаспоре и Срба из региона, старости од 15 до 19 година, да се пријаве за бесплатан индивидуални тромесечни курс српског језика преко Скајпа. Више информација, као и формулар за подношење пријаве можете пронаћ на:  http://skr.rs/9RXКОНКУРСИ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ – 09.07.2020.

Обавештавамо да су донете одлуке број 115 – 400/30-2020/01 и 116 – 240/30-2020/01 о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, по јавном позиву који је био отворен од 18. маја до 01. јуна 2020. године. Увид у донете одлуке можете извршити на следећем линку:

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-region-2020-postpisana.pdf

 Пријеми захтева за визе – 23.05.2020.

Обавештавамо да су након Одлуке Владе Републике Србије, о могућности уласка у Републику Србију свих страних држављана, без дозвола, створени услови за пријем захтева за визе страних држављана, уз примену превентивних мера у циљу спречавања ширења болести ЦОВИД-19 (ношење маски и рукавица, држање одстојања, заказивање термина и др.).ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ - ЛАЖАН САЈТ ЗА ПРИЈАВУ ЗА ГЛАСАЊЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА

Министарство државне управе и локалне самоуправе саопштава да ниједан државни орган Републике Србије не стоји иза сајта http://www.hocudaglasam.com, на ком се наводи да грађани Републике Србије који живе у иностранству могу да оставе своје личне податке, као и копије личних докумената, како би могли да се пријаве за гласање за предстојеће изборе.

Званична процедура за пријаву грађана за гласање по месту боравишта у иностранству прописана је Законом о јединственом бирачком списку и Упутством за спровођење Закона о јединственом бирачком списку и подразумева искључиво подношење личног захтева преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије.

Овим путем упозоравамо све грађане на опрез због појаве незваничних начина пријављивања и остављања личних података будући да постоји могућност злоупотребе истих.ИЗБОРИ 21. јун 2020.

Избори за народне посланике Народне скупштине Републике Србије-наставак спровођења изборних радњи

Председник Републике Србије је 10. маја о.г. донео Одлуку о измени Одлуке о расписивању избора за народне посланике (“Службени гласник ПЦ”, број 68/20), којом је као датум одржавања избора одређен 21. јун 2020. године.

Републичка изборна комисија као орган који спроводи поступак избора за народне посланике Народне скупштине, донела је решење 11.маја о.г. о наставку изборних радњи.

Од понедељка, 11. маја 2020. године, Генерални конзулат Републике Србије у Темишвару, почеће са пријемом захтева за гласање у иностранству, који се може преузети овде:

http://www.timisoara.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/zahtev_za_upis_u_biracki_spisak_podatka_da_ce_birac_glasati_u_inostranstvu.pdf

Подносиоци захтева путем јавног портала МДУЛС https://upit.birackispisak.gov.rs/ могу проверити да ли су уписани у јединствени бирачки списак (ЈБС).

Лице које је држављанин Републике Србије и има пријављено пребивалиште у Републици Србији а није уписано у ЈБС неопходно је да најпре поднесу захтев за упис у ЈБС, који се може преузети овде:. http://www.timisoara.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/zahtev_za_upis_u_biracki_spisak.pdf.Након доношења решења надлежног органа о упису у ЈБС, исти се може примити односно процесуирати захтев за гласање у иностранству.

Држављани Републике Србије са бирачким правом подносе захтев за гласање у иностранству преко дипломатско-конзуларног представништва најкасније до 30. маја 2020. године (до поноћи, локално време у Републици Србији).

Попуњене пријаве за гласање у иностранству заједно са копијом важеће путне исправе или личне карте могу се доставити Генералном конзулату Републике Србије у Темишвару лично, поштом или на имејл: gktemisvar@gmail.com.Иступање првог потпредседника Владе и министра спољних послова Ивице Дачића

Иступање првог потпредседника Владе и министра спољних послова Ивице Дачића на виртуелној седници Савета безбедности поводом извештаја о раду УНМИК, 24. април 2020. године http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/pres-servis/saopstenja/22447-2020-04-24-14-07-34?lang=cyrКОНКУРСИ ЗА СУФИНАНАСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ

У Министарство спољних послова  одлучено да се конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре пониште и да се  распишу нови (по престанку ванредног стања у Републици Србији).Донаторски рачун за помоћ у борби против епидемије болести COVID-19

Глобална претња изазвана пандемијом вируса COVID-19 показала је неопходност солидарности и заједничке борбе у циљу спречавања и контроле даљег ширења вируса. Имајући у виду наведено, обавештавамо све заинтересоване фондације, правна и физичка лица да, уколико желе, могу извршити трансфер финансијских средстава преко централног наменског рачуна за прикупљање донација у циљу сузбијања последица епидемије у Републици Србији. Донације се могу извршити у еврима, доларима и швајцарским францима.

Сврха донација је помоћ у борби против епидемије болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2.

Рачун у валути EUR:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE 93500502010200721925

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Рачун у валути USD:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE 44500502010254022561

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Рачун у валути CHF:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE 92500502010254022570

SWIFT/BIC: HELADEF1822ДИГИТАЛНИ САДРЖАЈИ УСТАНОВА КУЛТУРЕ НА СТРАНИМ ЈЕЗИЦИМА

Имајући у виду мере Владе Републике Србије уведене са циљем што безбеднијег превазилажења друштвене ситуације настале због епидемије COVID-19, а у циљу олакшавања приступа дигиталним садржајима становницима Републике Србије, и посебно, корисницима из других земаља, Министарство културе и информисања представља дигиталне садржаје националних установа културе, доступне на страним језицима. Табелу са садржајима у дигиталном облику (виртуелне туре, дигитални аудио и видео материјал, фотографије, текстве, 3Д скениране објекте и др) можете наћи овде:

http://www.kultura.gov.rs/cyr/aktuelnosti/digital-contents----serbian-cultural-institutions-2020

Српски филмови

1. Поред мене (2015, Стеван Филиповић, драма, 110 мин)

http://www.fcs.rs/en/films/film-database/?page=film&id=1314

Link: http://www.youtube.com/watch?v=hpKAFB9QUZc

 

2. Шишање (2010, Стеван Филиповић, драма, 98 мин)

http://fcs.rs/en/films/film-database?page=film&id=169

Link: http://www.youtube.com/watch?v=tsH6IRftCEI

 

3. Шејтанов ратник (2006, Стеван Филиповић, фантастична комедија, 94 мин)

http://www.fcs.rs/en/films/film-database/?page=film&id=152

Link:http://www.youtube.com/watch?v=IgxT0TmisxEДигитални садржаји у области културе

Министарство културе и информисања је у склопу напора за превазилажење ситуације настале због епидемије корона вируса, препоручило институцијама културе да омогуће заинтересованим корисницима максималну доступност дигиталног садржају у области културе. Листа дигиталних културних садржаја културних институција Републике Србије доступна је на веб локацији Министарства културе и информисања:

http://www.kultura.gov.rs/cyr/aktuelnosti/virtuelne-ture-kroz-kulturne-sadrzaje

 

kao i na veb sajtu “Digitalna solidarnost”:

https://www.digitalnasolidarnost.gov.rs/

 

Министарство културе и информација је установило “Претраживач културног наслеђа”, који обезбеђује доступност информација о културном наслеђу Републике Србије које се чува у библиотекама, архивама, музејима, галеријама, заводима за заштиту споменика и другим субјектима у култури. Циљ овог претраживача је подстицање учења и јачања свести о значају културног наслеђа. Претраживач је доступан на српском и енглеском језику и приступа му се преко линка:

https://култура.срб/ПОПИСИ И АКТИ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Указујемо да ce на посебној страници Правно-информационог система објављују прописи и акти које доноси Влада P. Србије, као и други државни органи, y условима ванредног стања због епидемије корона вируса. Исти ce могу преузети y следећем линку: https//:www.pravno-informacioni-sistem.rs/fp/covid19Важно обавештење!

17.03.2020.

Влада Републике Србије је 17. марта 2020. године донела одлуку о прекиду свих изборних радњи у спровођењу избора за народне посланике Народне скупштине Републике Србије, расписаних за 26. април 2020.г., укљућујући и пријављивање грађана за гласање у иностранству.

Изборни процес, укључујући и рокове за вршење изборне радње, наставиће се у складу са одлуком о престанку ванредног стања.ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ!

У циљу сузбијања ширења заразне болести изазване вирусом COVID-19, Генерални конзулат Републике Србије у Темишвару обавештава све држављане Републике Србије који бораве на јурисдикционом подручју овог дипломатско-конзуларног представништва, да ће се почев од 17.3.2020. године рад са странкама у наредном периоду ограничити само на хитне и неодложне случајеве.

Моле се грађани, да нас у хитним случајевима, пре доласка у Генерални конзулат Р. Србије у Темишвару, контактирају путем мејла gktemisvar@gmail.com или на број телефона Генералног конзулата Републике Србије у Темишвару 0256 493 467.

Ова мера мера ће трајати док је на снази вандредно стање у Румунији.

Хвала на разумевању.КОРОНА ВИРУС ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ КОЈИ БОРАВЕ У ИНОСТРАНСТВУКОРОНА ВИРУС COVID-19COVID-19 – НОВЕ МЕРЕ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Обавештавамо да је Влада Републике Србије, на седници одржаној 15. марта о.г, донела Одлуку којом се ради заштите од уношења заразних болести на територију Републике Србије, страним држављанима надлежни органи привремено ће забранити улазак y Републику Србију.

Ове мере се не примењује на:

1) посаде теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза y друмском саобраћају. У случају међународног транзитног превоза терета y друмском саобраћају, исти ce ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Републике Србије;

2) посаде теретних бродова који превозе робу y једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Републике Србије, исти ce ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије y случају узводне пловидбе, односно на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије y случају низводне пловидбе;

3) возопратно особље железничких возила која улазе y зону граничних станица утврђених међудржавним споразумима;

4) посаде и кабинско особље ваздухоплова чије je крајње одредиште Република Србија или cy y транзиту преко међународних аеродрома Републике Србије;

5) лица која cy добила дозволу за улазак y Републику Србију и боравак или транзит кроз Републику Србију од радног тела Владе које чине представници Министарства здравља, Министарства спољних послова, Министарства унутрашњих послова и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Радно тело Владе одредиће услове и ограничења транзита, односно боравка лица којима je дата дозвола за улазак y Републику Србију;

6) хуманитарне конвоје под обавезном пратњом уговорене дипломатским путем;

7) акредитоване чланове особља страних дипломатско-конзуларних представништава и канцеларија међународних организација, као и чланове њихових породица који cy носиоци посебних личних карата, односно идентификационих докумената издатих од стране Министарства спољних послова и Генералног секретаријата Владе;

8) стране држављане који имају одобрен боравак или стално настањење у Републици Србији."

Држављани Републике Србије и лица из тачке 8), који долазе из: Швајцарске Конфедерације, Републике Италије, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке, упућују ce y изолацију y трајању од 28 дана, a домаћим држављанима и лицима из тачке 7) ове одлуке који долазе из других држава, одређује ce мера стављања под здравствени надзор у трајању од 14 дана (изолација y кућним условима)."

Напомињемо да двојни држављанида у Р. Србију могу да уђу само уколико презентују пасош Р. Србије, а не земље која се налази на листи земаља за које важи забрана (Немачка, Аустрија Швајцарска и др).КОРОНА ВИРУС ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ КОЈИ БОРАВЕ У ИНОСТРАНСТВУОБАВЕШТЕЊЕ о привременом затварању појединих граничних прелаза између Републике Србије и Румуније

У оквиру мера које је Влада Републике Србије усвојила 11.03. у циљу спречавања ширења заразе корона вирусом, међународни путни саобраћај се преусмерава на главне граничне прелазе због чега су, од 07.00 часова 12.03., привремено затворена 44 гранична прелаза на свим границама Републике Србије.

На граници између Републике Србије и Румуније привремено су затворени следећи гранични прелази:

Друмски: Врбица – Валкањ, Наково – Лунга, Јаша Томић – Фоењ, Калуђерово – Најдаш, Ђердап II – Порциле де фиер II

Железнички: Кикинда – Жомбољ

Речни: Голубац – Молдова Нова, Кладово – Дробета Турну Северин, Доњи Милановац- Свињица, Текија- Оршава

Међународни саобраћај се одвија несметано 24 сата на граничним прелазима: Српска Црња – Жомбољ, Ватин – Стамора Моравица и Ђердап I – Порциле де фиер I.

Остаје на снази мера о привременој забрани уласка у Србију за све стране држављане који су боравили у Италији, Ирану, Швајцарској (кантон Тићино) Народној Републици Кини (провинција Хубеј) и Републици Кореји (град Дег и провинција Северни Гјонгсанг).ИЗБОРИ 2020

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА БИРАЧЕ СА БОРАВИШТЕМ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА ИЗБОРИМА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

На основу члана 16. став 2. Закона о јединственом бирачком списку („Службени гласник РС“, бр. 104/09 и 99/11) и тачке 8. Упутства за спровођење Закона о јединственом бирачком списку („Службени гласник РС“, бр. 15/12 и 88/18), Министарство државне управе и локалне самоуправе

 О Б А В Е Ш Т А В А

БИРАЧЕ КОЈИ ИМАЈУ БОРАВИШТЕ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА ИЗБОРИМА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (4. април 2020. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике Народне скупштине гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима и потпис подносиоца захтева.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.

Надлежна општинска, односно градска управа решење о уписивању податка да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати на исти начин и по истом поступку доставља дипломатско-конзуларнмо представништву које је проследило захтев, ради обавештавања бирача.

По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе -https://upit.birackispisak.gov.rs/

 

Овде можете преузети следећа документа:

Захтев за упис у бирачки састав (за  лица која још увек нису уписана у бирачки списак)

Захтев за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству

Захтев за упис у бирачки списак података о томе да ће бирач гласати у иностранству и захтев за упис у јединствени бирачки списак у Републици Србији (ако је потребно) грађани Републике Србије са боравиштем у Румунији (на конзуларном подручју Генералног конзулата), који желе да остваре бирачко право на изборима за народне посланике Народне скупштине на бирачком месту у Генералном конзулату, могу поднети лично у просторијама Генералног конзулата(Str. Remus 4, Timisoara) или послати на мејл  Генералног конзулата заједно са скенираном копијом пасоша. Захтеви се могу поднети сваког дана (укључујући викенд) од 8 до 22 часа, а последњег дана рока (04. априла 2020) до 24 часа.

За сва обавештења у вези са подношењем захтева молимо да се обратите на телефон +40 256/493-467 (конзул Марија Шошић) или на мејл: gktemisvar@gmail.comОбележавање Дана Државности

            Поводом Дана државности Републике Србије 14.02.2020. године, у свечаној сали и музеју Српске православне епархије темишварске у Темишвару, генерални конзул је приредио пријем за званице из политичког, привредног и културног живота града Темишвара и других жупанија у западном делу Румуније, конзуларног кора, српске и румунске верске представнике и бројне чланове српске заједнице у Румунији.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Oпширније...
КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА ЗА СРБЕ ИЗ РЕГИОНА

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписало је Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону, који ће трајати од 20. јануара до 10. фебруара 2020. године. Све детаље о Конкурсу, као и неопходне обрасце за достављање конкурсне документације можете видети и преузети на следећем линку

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/ОБАВЕШТЕЊЕ- нерадни дани

ОБАВЕШТЕЊЕ: Нерадни дани

ГЕНЕРАЛНИ КОНЗУЛАТ НЕЋЕ РАДИТИ ЗБОГ ДРЖАВНИХ И ВЕРСКИХ ПРАЗНИКА, И ТО: 25. И 26. ДЕЦЕМБРА, 2019.Г. И 1, 2,  КАО И У УТОРАК  7. ЈАНУАРА, 2020.Г.Народна банка Србије објавила Финансијски водич за повратнике

Народна банка Србије објавила Финансијски водич за повратнике

Народна банка Србије објавила је Финансијски водич за повратнике, грађане који се враћају у Србију, а који објашњава како се на њих односе девизни прописи државе. У водичу се нуде информације како да се отвори или затвори рачун у банци у Србији, пренесе новац из иностране банке у банку у нашој земљи, и друго. Финансијским водичем за повратнике НБС настоји да унапреди информисаност наших грађана који желе да се врате у Републику Србију (РС) како би се створили услови за њихов лакши повратак и бржу интеграцију, као за располагање њиховим новцем. Циљ Финансијског водича јесте да се на једном месту, једноставно и свеобухватно, пруже информације у вези с већином питања из области девизног пословања које су значајне за повратак наших грађана из иностранства.

Више информација доступно је на: https://www.nbs.rs/internet/latinica/20/plp/finansijski_vodic_za_povratnike.pdfОБЕЛЕЖЕН 11. НОВЕМБАР, ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, 11. новембра у 11.00 сати на градском гробљу Помениреа у Араду, положен је венац на спомен костурницу српским интернирцима страдалим у току Првог светског рата у Арадској тврђави.
Венац са лентом на којој је исписан текст „Славом овенчаним прецима – Генерални конзулат Р. Србије Темишвар“ положио је генерални конзул Владан Тадић у пратњи потпредседника Савеза Срба у Румунији Дарка Воштинара и представника Месне организације ССР Арад Драгана Воштинара.МИНИСТАР КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА Р. СРБИЈЕ ПОСЕТИО ГИМНАЗИЈУ ДОСИТЕЈ ОБРАДОВИЋ У ТЕМИШВАРУ

Министар културе и информисања Р. Србије Владан Вукосављевић посетио је Српску теоретску гимназију Доситеј Обрадовић у Темишвару 05. новембра 2019. године. Током обиласка школе и разговора са наставницима и ученицима, као и на састанку са директором школе Јадраном Кланицом, коме су присуствовали: помоћник министра за савремено стваралаштво и креативне индустрије Ивана Дедић, генерални конзул Владан Тадић, председник Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић и шеф кабинета министра Бранислав Маричић, министру Вукосављевићу је представљен рад једине образовне установе на српском језику у Румунији у којој се настава одвија за предшколски, основно школски и средњошколски узраст. Том приликом министар Вукосављевић је директору гимназије уручио комплет књига едиције „Први светски рат у српској књижевности“ и пратеће материјале акције министарства „Негујмо српски језик“ и обећао нове књиге српских класика за попуну и обнову фонда школске библиотеке.ОТВОРЕНИ 14. ДАНИ СРПСКЕ КУЛТУРЕ У ТЕМИШВАРУ

Пројекцијом филма „Краљ Петар I“ у сали Банатске филхармоније у Темишвару, 04.11.2019. године отпочели су четрнаести „Дани српске културе у Темишвару“, који ће трајати до 30. новембра. Манифестацију je отвориo министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић, a бројној присутној публици обратили су се: амбасадор Републике Србије у Букурешту Бранко Бранковић, градоначелника Темишвара Николае Робу, потпредседник Жупанијског савета жупаније Тимиш Валентин Тудорика, саветник префекта жупаније Тимиш Хазем Абу Авад и председник Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић.
Након поздравних речи званичника приказан је филм „Краљ Петар I“ редитеља Петра Ристовског, који је наишао на добре реакције публике, у којој су, поред званица и представника конзуларног кора, највећим делом били припадници српске заједнице, ђаци, студенти из Србије који студирају у Румунији, али и други заинтересовани грађани.

 Одлука о укидању виза за улазак у Р.Србију за држављане Р.Јерменије, носиоце обичних пасоша

Влада Р.Србије донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Јерменије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије најдуже до 90 дана од датума уласка у Р.Србију, у периоду од 180 дана. Одлука ступа на снагу 02.новембра 2019.године.ПРЕДСТАВЉАЊЕ НОВОГ ПРОЈЕКТА ИЗ ПРОГРАМА ПРЕКОГРАНИЧНЕ САРАДЊЕ РУМУНИЈА-СРБИЈА

У Темишвару је 17.10. одржана конференција на којој је представљен нови пројекат из области здравства под називом „Заједнички приступ поједностављивању ране дијагнозе и лечења рака штитне жлезде код популације у партнерском подручју“, који ће у наредне 2 године бити реализован у оквиру ИНТЕРРЕГ ИПА програма прекограничне сарадње Румунија-Србија 2014-2020 у сарадњи Градске болнице Темишвар и Дома здравља Велико Градиште.
Укупна вредност пројекта је 1.038.305,80 евра, од чега су бесповратна средства ЕУ 882.559,93 евра.
Општи циљ пројекта је да се заједницама са обе стране границе кроз повећан приступ ефикасним медицинским услугама уз рану, модерну дијагностику и тренутно лечење рака штитне жлезде побољша квалитет живота. Кроз активну прекограничну сарадњу очекује се да резултати пројекта, куповином и уградњом висококвалитетне медицинске опреме и обуком оговарајућег кадра, доведу до модернизације регионалних медицинских центара који су укључени у дијагнозу и лечење патологије штитне жлезде.
На конференцији су о пројекту говорили префект жупаније Тимиш Ева Андреаш, генерални конзул Владан Тадић, председник општине Велико Градиште Драган Милић, директор регионалне канцеларије за прекограничну сарадњу Анка Лолеску, директор Градске болнице Темишвар др Мариа Опреа и директор Дома здравља Велико Градиште др Љиљана Стевановић.

 ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА СТРАДАЊА СРПСКИХ ИНТЕРНИРАЦА У ЛОГОРУ У АРАДУ

У складу са Државним програмом обележавања годишњице историјских догађаја ослободилачких ратова Србије, 16. октобра 2019. године, на спомен обележјима страдалим интернирцима у Арадској тврђави и градском гробљу Помениреа, полагањем венаца уз војне почасти обележена је годишњица страдања Срба интернираних у логор у Арадској тврђави у периоду 1914 - 1918. године.
Централна церемонија одавања почасти страдалим интернирцима у Првом светском рату одржана је на улазу у Арадску тврђаву уз учешће почасне гарде и војног оркестра Арадског гарнизона. Након интонирања српске и румунске химне, верског обреда и говора Светозара Алексова државног секретара Министрства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Флавијуса Мораруа саветника префекта жупаније Арад и Јонела Булбуке заменика градоначелника града Арада, у име Владе Р. Србије венац је положио државни секретар Светозар Алексов у пратњи генералног конзула Владана Тадића, а у име: Префектуре жупаније Арад Ф. Морар; Жупанијског савета Арада – Георге Стојан; градоначелника Арада – Јонел Булбук; Савеза Срба у Румунији потпредседници Борко Јоргован и Дарко Воштинар; Представици удружења потомака ратника и друштава за неговање традиција ослободилачких ратова Србије из Пожаревца, Жабара, Смедерева и Ниша. Церемонија полагања венаца одржана је у присуству представника Министарства одбране Републике Србије, студената Полицијске и Војне академије из Београда и великог броја представника више удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.
Након одржане церемоније на улазу у Арадску тврђаву, у складу са дозволом коју је дало Румунско министарство одбране, сви присутни (око 160 особа) на челу са државном делегацијом Србије, прошли су кроз тврђаву и први пут уз верски обред одали почаст и положили венце на новопостављено спомен обележје страдалим српским интернирцима који су сахрањени на обали реке Мориш. Истога дана венци су положени и на споменик страдалим српским интернирцима који се налази на арадском градском гробљу Помениреа, као и на споменик страдалим југословенским пилотима у априлском рату 1941. године на гробљу хероја у Темишвару.Међународна конференција: „Безбедносни изазови у балканском региону“, Темишвар, 15. октобар 2019. године

У организацији Новог стратешког центра из Букурешта и Западног универзитета у Темишвару и под покровитељством МИП Румуније, у Темишвару је 15. октобра 2019. године одржана међународна конференција под називом „Безбедносни изазови у балканском региону“, која је окупила високе државне званичнике и војне представнике Румуније, стране дипломате, представнике академских и стручних институција које се баве питањима спољних послова и безбедности, као и бројне представнике медија.
На Kонференцији су уз респектабилне предаваче из САД, Велике Британије, Србије, Хрватске, Италије, Израела и С. Македоније разматране теме у вези са стратешким проценама у региону, безбедносним изазовима на Балкану и европском стабилношћу, ширењем лажних вести у јавности, као и старим и новим изазовима у балканском региону.
На Конференцији су узели учешће амбасадор Р. Србије у Букурешту Бранко Бранковић и конзул Марија Шошић.ПРЕДСТАВЉЕН НОВИ ПРОЈЕКАТ ИЗ ПРОГРАМА ПРЕКОГРАНИЧНЕ САРАДЊЕ РУМУНИЈА-СРБИЈА

На Универзитету за медицину и фармацију „Виктор Бабеш“ у Темишвару (УМФВБТ) 07.10. одржана је конференција на којој је представљен пројекат под називом „Медицинска инфраструктура за развој врхунске хируршке услуге у прекограничном региону“, који ће у наредне 2 године бити реализован у оквиру ИНТЕРРЕГ ИПА програма прекограничне сарадње Румунија-Србија 2014-2020 у сарадњи УМФВБТ и опште болнице „Свети Лука“ у Смедереву.
Укупна вредност пројекта је 1.173.194,62 евра, од чега су бесповратна средства ЕУ 997.215,42 евра.
Наведена средства ће бити искоришћена за изградњу још два нивоа зграде Центра за лапароскопску хирургију и микрохирургију у Темишвару, који ће бити опремљен и оспособљен за припрему, обуку и усавршавање медицинских стручњака из жупанија Тимиш, Караш-Северин и Мехединци у Румунији и Подунавског округа у Србији. Истовремено су предвиђени бесплатни скрининг прегледи рака простате, рака материце, рака желуца и дијабетеса за становништво у наведеним подручјима.
На конференцији су о пројекту говорили ректор УМФВБТ проф. др Мариус Раика, генерални менаџер пројекта др Александру Нистор и менаџер пројекта др Ненад Ђорђевић. О значају програма прекограничне сарадње Румунија Србија за развој прекограничних области и унапређење односа две земље говорили су Анка Лолеску, директор регионалне канцеларије за прекограничну сарадњу и генерални конзул Владан Тадић.СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ТЕМИШВАРСКА ОБЕЛЕЖИЛА 800 ГОДИНА АУТОКЕФАЛНОСТИ И ЕПАРХИЈСКУ СЛАВУ СВ. ЈОСИФА МИТРОПОЛИТА ТЕМИШВАРСКОГ

У Темишвару су 27. и 28. септембра одржане свечаности којима је Српска православна епархија темишварска обележила 800 година аутокефалности Српске православне цркве и славу свог заштитника Св. Јосифа митрополита темишварског. Прослава празника започела је у вечерњим сатима 27. септембра, када је након празничног бденија у Епископском двору одржана промоција албума Sârbii din România: istorie, spiritualitate, cultură (Срби у Румунији: историја, духовност, култура) и новог броја Гласника, часописа Епархије темишварске.
Наредног дана у Саборној цркви Вазнесења Господњег у Темишвару архијерејску литургију служили су: епископ банатски г. Никанор, епископ мохачки г. Исихије и епископ будимски и администратор темишварски г. Лукијан. Свечаној литургији, на позив владике Лукијана, присуствовали су директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама Министарства правде др Милета Радојевић са сарадницима, председник Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић, народни посланик у румунском парламенту Славољуб Аднађ и генерални конзул Владан Тадић.
У препуном храму Саборне цркве испуњеном верним народом из Темишвара и околине и свештенством и монаштвом епархије Темишварске и Будимске, на крају свете Литургије епископ Лукијан је, поводом епархијске славе и обележавања 800 година аутокефалности СПЦ, одликовао орденима Епархије темишварске О. Крстића, С. Аднађа и генералног конзула. Литијом на централном градском тргу Уједињења, коју су предводиле владике у пратњи званица, целокупног свештенства и монаштва епархија темишварске и будимске као и многобројних верника, настављена је свечаност обележавања епархијске славе, која је завршена смотром свих црквених хорова Епархије и гостију из Србије.

 ПРЕДСТАВЉЕН НОВИ ПРОЈЕКАТ ИЗ ПРОГРАМА ПРЕКОГРАНИЧНЕ САРАДЊЕ РУМУНИЈА-СРБИЈА

У Привредној комори жупаније Тимиш, 27.09. одржана конференција на којој представљен пројекат под називом „Оснаживање Баната кроз реалну потражњу“ (Empowering Banat through Realistic Demand - EBRD), који ће у року од 12 месеца бити реализован у оквиру ИНТЕРРЕГ ИПА програма прекограничне сарадње Румунија-Србија 2014-2020 у сарадњи Привредне коморе Србије, Привредне коморе Тимиш и Регионалног центра за друштвено- економски развој – Банат (РЦР) из Зрењанина као водећег партнера. Укупна вредност пројекта је 233.975,07 евра.
На конференцији за медије говорили су: Октавиан Кулда, директор одсека за развојне програме Привредне коморе Тимиш, Адриан Алмаш, пројект менаџер Привредне коморе Тимиш, Радомир Топалов, пројект менаџер РЦР и генерални конзул Владан Тадић.Споразум о ослобађању обавеза прибављања виза између Владе р.Србије и Владе Р.Суринам

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Суринам о ослобађању од обавезе прибављања виза за носиоце обичних, дипломатских, службених и специјалних пасоша, који је сачињен у Парамарибу, 10. фебруара 2018.године, ступио је на снагу 16.септембра 2019.године.
У складу са чланом 1.Споразума, држављанину било које уговорне стране, носиоцу неког од наведених врста пасоша, дозвољава се боравак на територији друге уговорне стране, без виза, у трајању од 30 дана.ОТВОРЕНИ 20. ДАНИ СРПСКЕ КУЛТУРЕ У АРАДУ

У Араду је 16. септембра одржана свечаност поводом отварања двадесетог издања Дана српске културе у Араду. Манифестацију су, својим обраћањем присутнима у свечаној сали Жупанијског савета, која је била испуњена до последњег места, отворили председник Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић, потпредседник Жупанијског савета Арада Овидиу Блчеа, потпредседник Савеза Срба у Румунији и председник месне организације Арад Дарко Воштинар и генерални конзул Владан Тадић.
У говорима је истакнут значај манифестације „Дана српске културе у Араду“ за српску заједницу у Румунији, која се у континуитету одржава двадесет година у организацији Савеза Срба, а под покровитељством Департмана за међуетничке односе Министарства културе Румуније и финансијску подршку Жупанијског савета Арад. У говору званичника Жупанијског савета посебно је наглашен допринос српске мањине у културном животу жупаније Арад која је мултинационална и мултикултурална средина и пример суживота, сарадње и поштовања међу мањинама.
Дани српске културе у Араду трају до 28. септембра када ће бити затворени великим годишњим концертом КУД „Коло“ из Арада. У међувремену ће у Араду, Пећки и Фелнаку бити организовано више различитих манифестација, од књижевних вечери и симпозијума, до пријатељских спортских сусрета и наступа других српских културно-уметничких друштава.ПРОМОЦИЈА ТУРИСТИЧКЕ ПОНУДЕ ГРАДА КИКИНДА И МАНИФЕСТАЦИЈЕ „ДАНИ ЛУДАЈЕ 2019“

У Темишвару је 16.09.2019.г. одржана конференција за СЈИ на којој је промовисана најпознатија кикиндска привредно–туристичка манифестација „Дани лудаје”, која ће се ове године одржати од 19. до 22. септембра.
На представљању су, пред великим бројем представника локалних и регионалних медија, Префектуре жупаније Тимиш, Привредне коморе Тимиш и туристичких агенција говорили: председник Савеза Срба у Румунији, Огњан Крстић, градски секретар за локални економски развој Кикинде Саша Танацков и генерални конзул Владан Тадић. Догађај у Кикинди је најављен као специфична културно-туристичка манифестацији са акцентом на етно садржајима, очувању културног наслеђа и традиције житеља северног Баната. Дани Лудаје су 2017. године добитници награде „Туристички цвет“ коју Туристичка организација Србије додељује за најбољу манифестацију, а с обзиром да је посети преко 10.000 грађана Румуније значајна је и за развој и јачање међусобних веза између становника пограничних делова Србије и Румуније. Представници града и туристичке организације детаљно су представили програм четвородневне манифестације и позвали грађане Темишвара да од 19. до 22.09. посете Кикинду и Р. Србију.
Након одржане конференције за медије, на централном градском тргу заинтересованим грађанима је, уз дегустацију специјалитета од бундеве и музику тамбурашког оркестра, дељен рекламни материјал, а највећу пажњу је привукао дефиле костимираних малишана из кикиндских предшколских установа.Конференција за медије поводом манифестације „Дани бербе грожђа“

У Темишвару је 11. септембра на цетралном тргу и ресторану Лојд одржана конференција за медије поводом манифестације „Дани бербе грожђа“ која се 62. пут, од 19. до 22. септембра о.г, одржава у Вршцу. На промоцији су се окупљеним гостима и представницима румунских и српских средства јавног информисања обратили директор Туристичке организације Вршац Татјана Палковач, председник Банатског винског реда „Свети Теодор“ Никола Цуцуљ, председник Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић и конзул Марија Шошић. И овогодишњу манифестацију прате бројни културно-уметнички садржаји попут изложбе вина и грожђа, поворке витезова, карневала, концерата и спортских такмичења. По завршетку званичног дела промоције организована је дегустација српских јела и наступ фолклорног ансабла. Зинтересованим грађанима који из године у годину у све већем броју посећују овај туристичко-привредни скуп, подељен је рекламни материјал.Стипендија Владе Републике Србије у оквиру Пројекта ,,Србија за Србе из региона" за школску 2019/2020. годину

Обавештавамо да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије расписало конкурс за доделу стипендија у оквиру Пројекта ,,Србија за Србе у региону" за школску 2019/2020. годину.
Крајњи рок за доставу документације свих пријављених кандидата је 6. септембар 2019. Године.


Текст конкурса са пријавним формуларом можете погледати овде.

Пријавни формулар можете преузети овде.ПРОМОЦИЈА ТУРИСТИЧКЕ ПОНУДЕ ГРАДА ЗРЕЊАНИНА У ТЕМИШВАРУ

У Темишвару је 19. августа, у оквиру активности Генералног конзулата на промоцији туристичке понуде Србије, у ресторану „Лојд“ и на тргу Победе у центру Темишвара 19.08.2019. године, у сарадњи са туристичком организацијом и управом града Зрењанина, одржана промоција туристичке понуде овог града са посебним нагласком на предстојећој манифестацији „Дани пива“, која сваке године привуче велики број посетилаца из Румуније.
Присутним представницима медија из Румуније и Србије, туристичких агенција и заинтересованим грађанима о туристичкој размени две земље, понуди града Зрењанина и програму предстојећих „Дана пива“ говорили су: генерални конзул Владан Тадић, државни секретар Министарства за државну управу и локалну самоуправу и некадашњи градоначелник Зрењанина Иван Бошњак, помоћник градоначелника Зрењанина Симо Салапура, директор ТО Зрењанин Зоран Љуботина и секретар скупштине града Зрењанина Милан Мркшић.
Након конференције за медије посетиоци су имали прилику да дегустирају ново Зрењанинско пиво и оригиналне гастрономске специјалитете. Истовремено на тргу Победе одвијао се пригодан културно-уметничко-забавни програм за који су били задужени КУД „Пионир“ из Зрењанина и интернационално магично позориште „Магнус“ са својим сценско-мађионичарским перформансом „Магични Зрењанин“ у оквиру којег је окупљеним грађанима дељен промотивни материјал на румунском језику са програмом предстојећег фестивала.


 У ГЕНЕРАЛНОМ КОНЗУЛАТУ СВЕЧАНО ОТВОРЕНИ 26. „ДАНИ ПРЕОБРАЖЕЊА СРБА У РУМУНИЈИ“

У Генералном конзулату Републике Србије у Темишвару 17. августа свечано је отворена јубиларна 26. по реду књижевно-духовна манифестација „Дани преображења Срба у Румунији“. Том приликом је присутне госте, учеснике манифестације и представнике медија прво поздравио генерални конзул, а потом су се присутнима обратили: његово преосвештенство Епископ будимски и администратор темишварски владика Лукијан, почасни председник Савеза Срба у Румунији Славомир Гвозденовић, потпредседник Темишварске подружнице Удружења књижевника Румуније Роберт Шербан, председник Матице српске Драган Станић, помоћник директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Николина Милатовић Поповић и овогодишњи лауреат „Велике базјашке повеље“ српски песник Стеван Тонтић.
Поред писаца из Србије и Румуније, на овогодишњој манифестацији учествују и писци из БиХ, Словеније, Француске, Мађарске и Немачке.
Манифестација је по свом значају јединствена у дијаспори и региону чији превасходни циљ је неговање српског језик и очување савременог српског књижевног израза у расејању. Из тог разлога, по традицији манифестација окупља многобројне књижевне ствараоце на српском језику, а тродневним програмом су предвиђене књижевне вечери, међународни симпозијум посвећен капиталним књигама српске дијаспоре, као и неколико културних приредби. Програмом је и ове године обухваћено неколико места у Жупанијама Тимиш и Караш-Северин, Дунавској клисури и Пољадији, у којима живи српско становништво, од Темишвара, Белобрешке, Старе Молдаве, Базјаша, Златице, Кусића и Соколовца, а централно место је манастир Базјаш, један од извора српске духовности, који је пре осам векова, према народном предању основао Свети Сава, где је предвиђено уручење награде овогодишњем славодобитнику.
„Дани преображења Срба у Румунији“ је најзначајнија књижевна манифестација целокупног српског расејања коју Савез Срба у Румунији традиционално организује у сарадњи са Генералним конзулатом и Департманом за међуетничке односе Владе Румуније и уз подршку Града Вршца који обезбеђује новчани део награде.

 ПОСЕТА ГЕНЕРАЛНОГ КОНЗУЛА ГРАДУ ЛУГОЖ

05. августа 2019. године, генерални конзул посетио град Лугож у жупанији Тимиш где је био примљен од стране градоначелника др Франциска Болде. Поред градоначелника, на састанку је присуствовао шеф бироа за међународну сарадњу и управљање пројектима из програма ЕУ Ливиу Савеску са сарадницима.
На уводном делу састанка коме су присуствовали и представници локалних и регионалних медија, градоначелник Франциск Болдеа је пожелео добродошлицу генералном конзулу и захвалио се на његовој иницијативи за посету граду Лугож. Изнео је основне податке о самом граду са посебним нагласком на његовом мултинационалном карактеру. Напоменуо дугогодишњу добру сарадњу града Лугож са Вршцем, Панчевом и Великим Градиштем, посебно у области заједничке реализације пројеката финансираних средствима ЕУ.
Захваљујући се на добродошлици и топлом пријему генерални конзул је навео дугогодишње добре односе између Републике Србије и Румуније који представљају одличну полазну основу и добар потенцијал за развој и продубљивање сарадње на свим нивоима. Навео да Генерални конзулат интензивно ради на развоју и унапређењу сарадње на нивоу жупанија, градова и општина ради повезивања и реализације разних пројеката из области, привреде, туризма, културе, младих и друго. Изразио задовољство постојећим добрим везама са појединим градовима и општинама у Србији и исказао спремност за посредовање и помоћ у успостављања веза са општинама и градовима и у другим деловима Србије, будући да је садашња сарадња фокусирана на градове у Републици Србији који су пограничном подручју са Румунијом.ПОТПИСИВАЊЕ НОВОГ УГОВОРА ИЗ ПРОГРАМА ПРЕКОГРАНИЛНЕ САРАДЊЕ РУМУНИЈА – СРБИЈА

У Жупанијском савету Тимиш, 30.07. потписан уговор о реализацији пројекта под називом „Коришћење потенцијала археолошких налазишта Парц и Мајдан за подстицање туризма у прекограничном подручју Баната“, који ће у року од 24 месеца бити реализован у оквиру ИНТЕРРЕГ ИПА програма прекограничне сарадње Румунија-Србија 2014-2020 у сарадњи Жупанијског савета Тимиш, Музеја Баната из Темишвара и општине Нови Кнежевац.
Уговором, који су потписали председник Жупанијског савета Тимиш Калин Добра и заменик председника општине Нови Кнежевац Орош Урбан Чила, у Новом Кнежевцу је предвиђена обнова археолошког налазишта Мајдан, обнова и изградња темеља цркве Светог Герхарда (XIII век) и изградња додатних објеката којим би се омогућила посета туриста наведеним археолошким локалитетима. У жупанији Тимиш, у месту Парц би био изграђен музеј у коме би били изложени експонати са оближњег археолошког локалитета из доба неолита.
Укупна вредност пројекта је 665.303,61 евра, од чега Жупанијском савету Тимиш припада 15.200, Музеју Баната 402.660,61, а општини Нови Кнежевац 247.443 евра.ПОСЕТА ПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ АП ВОЈВОДИНЕ ИГОРА МИРОВИЋА ЖУПАНИЈИ ТИМИШ

Поводом обележавања 100-годишњице од оснивања жупаније Тимиш, на позив председника Жупанијског савета Тимиш Калина Добре, делегација Покрајинске владе на челу са председником владе Игором Мировићем, боравила је у Темишвару 27. и 28. јула 2019. године.
У оквиру дводневног програма, првог дана боравка, одржан је састанак делегација Покрајинске владе и Жупанијског савета Тимиш на коме је анализирана досадашња сарадња и разматране могућности за њено проширење и унапређење у оквирима надлежности једне и друге стране. Заједнички су констатовани изузетно добри односи и потврђен висок ниво сарадње две стране. Договорено је да се у другој половини септембра у Новом Саду одржи састанак на коме би се конкретније размотриле могућности за реализацију више питања која су покренута у међусобним разговорима током ове посете (Унапређење економске сарадње; Заједнички пројекти и коришћење фондова ЕУ; Успостављање чвршће и конкретније сарадње између организација задужених за реализације пројеката европских престоница културе „Нови Сад 2021“ и „Темишвар 2021“; Подршка мањинским заједницама, посебно изналажење могућности за ревитализацију објекта у којем функционише српска теоретска гимназија „Доситеј Обрадовић“ у Темишвару и др.)
Након састанка у поподневним сатима за све званице организована је посета месту Марђина, у коме је средствима ЕУ реализован пројекат развоја туризма у руралним и аутентичним подручјима, заснован на традицији и производњи органске хране, као и посета музеју грнчарије и музеју ваздухопловства, такође изграђених пројектима које је финансирала ЕУ.
Другог дана посете у оквиру свечане седнице Жупанијског савета Тимиш потписана је Декларација о намерама о успостављању сарадње и развоја пријатељских односа између жупаније Тимиш и Аутономне покрајине Војводине.Република Србија - кандидат за Извршни савет УНЕСКА 2019- 2023

REPUBLIC-OF-SERBIA-CANDIDATE-FOR-THE-UNESCO-EXECUTIVE-BOARD-2019-2023КОНФЕРЕНЦИЈА О ПРЕКОГРАНИЧНОЈ САРАДЊИ У ДРОБЕТА ТУРН СРВЕРИНУ

У граду Дробета Турн Северин, седишту жупаније Мехединци, 16. јула је одржана конференција на којој су представљена четири нова пројекта из Програма прекограничне сарадње Румунија-Србија 2014-2020, од којих ће три у наредном периоду бити реализована у партнерству са општином Кладово и један са ТО Кладово.
Конференцији су присуствовали: префект жупаније Мехединци Николае Драгиеа, председник Савета жупаније Мехединци Аладин Георгиеску, градоначелник Дробете Турну Северин Мариус Скрећиу, директорка Регионалне канцеларије за прекограничну сарадњу Анка Лолеску, председник општине Кладово Саша Николић, генерални конзул Румуније у Зајечару Мариус Дилоф и генерални конзул.
Укупна вредност представљених пројеката је око 2,5 милиона евра и биће реализовани у наредна 24 месеца.

 ПРЕОБРАЖЕЊСКА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА У ТЕМИШВАРУ

У Темишвару је 07. јула, у Српском културном центру Савеза Срба у Румунији отворена 11. ликовна колонија која окупља ликовне уметнике из више земаља.
На пригодној свечаности поводом отварања колоније, присутне уметнике, представнике медија и љубитеље уметности, поздравили су генерални конзул, председник ССР Огњан Крстић и председник Матице исељеника и Срба у региону Миодраг Јакшић,  песник, сликар и један од сталних селектора и учесника ове колоније.
Под покровитељством ССР сваке године у ово време у Темишвару ствара двадесетак ликовних уметника из више земаља, чија дела се потом представљају на ликовној изложби у оквиру Дана српске културе у Темишвару средином новембра. Према избору Дане Петков, познате сликарке српског порекла из Темишвара и Миодрага Јакшића, ове године су у Темишвар допутовали уметници из Израела, Словеније, Хрватске, БиХ, Бугарске и Србије. Уз домаће уметнике из Румуније, гости из наведених земаља ће до 10. јула о/г. имати прилику да свој уметнички израз оставе у трајно власништво ССР. И ове године ће сва уметничка дела, као и претходних 10 година, након представљања на новембарској изложби, украшавати просторије Српског културног центра у Темишвару али и седишта ССР и осталих српских институција у другим градовима у Румунији.ПОСЕТА ЛЕТЊЕМ КАМПУ СРПСКОГ ЈЕЗИКА У МАНАСТИРУ СВ. ЂОРЂА

Генерални конзул на позив архијерејског заменика Епархије темишварске протојереја ставрофора др Маринка Маркова 05. јула посетио летњи камп српског језика у манастиру Св. Ђорђе, који се налази 60-так километара од Темишвара.
Камп који је и ове године организован у три једнонедељне смене, окупиће око стотину деце из Темишвара, Дунавске клисуре и Арада. Намењен је млађој школској деци из мешовитих бракова, који не похађају редовну наставу у српским школама и недовољно добро или уопште не говоре српски језик. Циљ оваквих кампова је да се деца што више интегришу у српску заједницу, науче основе српског језика и ћириличног писма.
Тренутно у кампу борави 20 деце из Дунавске клисуре, различитог узраста, којима наставу држи професорка српског језика у пензији, а наставу из веронауке свршени богослови из Епархије темишварске. Поред њих бригу о деци у кампу воде и игуман и монахиња који живе у манастиру. Камп је и ове године помогао Савез Срба у Румунији средствима неопходним за превоз и исхрану деце, а приликом обиласка деци су од стране генералног конзула уручени пакети са слатким производима из Србије.

 МАНИФЕСТАЦИЈА „ДАНИ ВОЈВОДИНЕ У ТЕМИШВАРУ“

У Темишвару је 02. и 03. јула одржана манифестација „Дани Војводине у Темишвару“ са циљем промоције туристичке понуде АП Војводине, намењена потенцијалним посетиоцима из овог града, али и ширег пограничног дела Румуније са Србијом.
Првог дана манифестације одржана је конференција за медије и презентација туристичке понуде у ресторану „Лојд“ уз могућност дегустације вина из вршачког и фрушкогорског виногорја и оригиналних гастрономских специјалитета.
Присутним представницима медија, туристичких агенција и заинтересованим грађанима о значају повећања обима туристичке размене и организовању оваквих манифестација за унапређење односа говорио је генерални конзул Владан Тадић, а о туристичкој понуди Војводине говорили су директорка ТО Војводине Наташа Павловић и директорка ТО Вршац Тања Палковач. Своје ТО и оштине представили су и Бачки Петровац, Зрењанин, Пландиште. На крају конференције Наташа Павловић је представила књигу „Салаши за Вас“ аутора Миодрага Божина, која је туристички и гастрономски водич за један од најважнијих сегмената војвођанског туризма са детаљно описаном позицијом и понудом 65 салаша и записаних више од 100 оригиналних салашарских јела.
Другог дана манифестације на тргу Победе од 16 до 20 сати на више инфо-пултова своју понуду са типичним војвођанским производима, сувенирима, народном радиношћу, брошурама и другим промотивним материјалима представило је десетак локалних ТО. Истовремено на самом тргу одвијао се пригодан културно-уметнички програм за који су били задужени КУД „Лаза Нанчић“ из Вршца, тамбурашки оркестар из Жабља и мажореткиње из Беле Цркве.ВИДОВДАНСКА АКАДЕМИЈА

У Сали Културног центра Савеза Срба у Темишвару, 27. јуна, одржана је свечана Видовданска академија на којој су, уз пригодан културно-уметнички програм, додељене видовданске повеље и захвалнице заслужним појединцима и организацијама.
Савез Срба у Румунији од 1993. године, за изузетан дугогодишњи допринос и резултате у области промовисања српске заједнице, развијању културних, просветних, духовних и привредних делатности, као и за сарадњу и јачање веза матичне државе са Србима из Румуније, додељује Видовданске повеље и захвалнице, заслужним појединцима или институцијама. Овогодишњи добитници највиших признања ССР, су заслужни дугогодишњи радници из Темишвара и околине из области образовања, културе, новинарства и духовности. Присутнима су се пригодним речима о обележавању Видовдана и симболике коју овај празник има у српском народу, обратили председник ССР О. Крстић и генерални конзул.ПРОМОЦИЈА ТУРИСТИЧКЕ ПОНУДЕ ОПШТИНЕ ЖАБАЉ

У оквиру активности Генералног конзулата на промоцији туристичких потенцијала Србије, у сарадњи са Савезом Срба у Румунији, градом Темишвар, рестораном „Лојд“, општином и туристичком организацијом Жабаљ, 27. јуна 2019. године, на тргу Победе и у ресторану „Лојд“,  одржана је промоција туристичке понуде ове општине и околине.
На конференцији за штампу пред већим бројем медија, детаљно су представљене могућности за одмор, боравак и рекреацију у овој општини са нагласком на спортском туризму и теренима за голф које ова општина има као једина у Војводини. Представницима медија и заинтересованим грађанима о туристичкој размени две земље и понуди општине Жабаљ говорили су: генерални конзул Владан Тадић, председник Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић, председник општине Жабаљ Чедомир Божић, директор ТО Жабаљ Марија Чупић и председник голф клуба Жабаљ Милица Ошап.
Истовремено на тргу је био постављен импровизовани голф терен са информативним пултом на коме су заинтересовани грађани могли да се информишу о туристичкој понуди општине и голф клубу Жабаљ.Одлука о суфинасирању пројеката

Одлуке можете преузети на следећим линковима:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs./wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019-1.pdfОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ХЕРОЈА У ТЕМИШВАРУ

Поводом Дана хероја, који се у складу са румунским законом о државним празницима сваке године обележава на православни верски празник Вазнесења господњег, 06. јуна 2019. године у центру Темишвара испред Споменика распећа, у присуству највиших верских, војних, полицијских, регионалних и локалних званичника обележен je државни празник Дан хероја. Свечаност је обележена церемонијом полагања венаца уз дефиле гарде и служење парастоса страдалим херојима. Венце су у име својих институција положили: заменик префекта жупаније Тимиш, председник жупанијског савета жупаније Тимиш, градоначелник Темишвара и командант гарнизона Темишвар. У име Конзуларног кора венац је положио генерални конзул Владан Тадић у својству председавајућег у пратњи конзула Немачке и почасног конзула Северне Македоније.
Пре централног догађаја обележавања празника у центру града, од стране префектуре и темишварског гарнизона уприличена је традиционална церемонија на Гробљу хероја где су уз војне почасти положени венци на Споменик румунским херојима револуције из 1989., као и на споменике румунским, српским, совјетским, немачким и француским војницима из Првог и Другог светског рата. Венце на спомен-обележје погинулим југословенским пилотима у априлском рату 1941., положили су: заменик префекта жупаније Тимиш, потпредседник Жупанијског савета жупаније Тимиш, саветник градоначелника Темишвара, командант темишварског гарнизона и генерални конзул Владан Тадић.МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ „КАПИЈЕ ПОЕЗИЈЕ“

У Решици је од 23. до 26. маја, у организацији Министарства културе и националног идентитета – Жупанијске дирекције за културу Караш-Северин, одржано девето издање међународног фестивала „Капије поезије“, на коме је учествовало 40 песника и писаца из Аустралије, Јапана, Француске, Италије, Русије, Мађарске, Бугарске, Хрватске, Црне Горе, Северне Македоније, Србије и Румуније.
На свечаном отварању фестивала присутне су поздравили Матеу Лупу, префект жупаније Караш-Северин, Силвиу Хурдузеу председник Жупанијског савета Караш-Северин, представник Министарства културе Ј. Ковач, председник Удружења писаца Румуније Корнел Унгуреану и генерални конзул.
Србију је представљало девет писаца од којих су неки са вишеструким учешћем на наведеном фестивалу и дугогодишњим радом у култури посебно у дијаспори, као што су Миодраг Јакшић, Александар Чотрић и др.ПРИВРЕМЕНО ОТВАРАЊЕ ГРАНИЧНОГ ПРЕЛАЗА НА ТРОМЕЂИ СРБИЈЕ, МАЂАРСКЕ И РУМУНИЈЕ

У оквиру регионалне сарадње Дунав-Криш-Мориш-Тиса (ДКМТ), 18.05. свечано је отворена граница на тромеђи Србије, Мађарске и Румуније, код насељених места Рабе (Србија), Кибекхаза (Мађарска) и Беба Веке (Румунија). Свечаности, која је и ове године тим поводом уприличена, присуствовали су председавајући Регионалне сарадње ДКМТ председник Жупанијског савета Тимиш Калин Добра, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самопуправу Огњен Бјелић, председник жупаније Бач-Кишкун Ласло Ридег, председник жупаније Чонград Бела Какаш, генерални конзул Румуније у Сегедину Даниел Бану, конзул Румуније у Вршцу Николае Константин, генерални конзул Владан Тадић, српски посланик у румунском парламенту Славољуб Аднађ и други локални званичници три земље, медији и грађани.
На Генералној скупштини ДКМТ која је потом одржана у месту Беба Веке, Имре. Керн државни секретар Министарства гражевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије представио је споразум у вези са развојем железнице који је усвојен на заједничкој седници влада Р. Србије и Мађарске. Уручене су и награде „Истакнути у ДКМТ-у“, којима се, од 2012. године, награђују најбољи пројекти ове еврорегије, а председавајући ДКМТ Калин Добра, по принципу једногодишње ротације предао је председавање у наредних годину дана потпредседнику Генералне Скупштине Бач-Кишкун Шандору Раушу.ПОСЕТА МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ МЛАДЕНА ШАРЧЕВИЋА ТЕМИШВАРУ

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић са државним секретарима, проф. др Аном Ланговић Милићевић и проф.др Владимиром Поповићем, учествовао је на Седмом састанку дијалога о образовној политици Кине и земаља централне и источне Европе у Темишвару 17. маја. У организацији Генералног конзулата боравак министра у Темишвару је искоришћен за посету образовним институцијама на српском језику, Српској теоретској гимназији „Доситеј Обрадовић“, Студијском програму за српски језик на Филолошком, историјском и теолошком факултету Западног универзитета у Темишвару и Савезу Срба у Румунији.
У Српској теоретској гимназији „Доситеј Обрадовић“ у Темишвару, јединој образовној институцији у којој се образовни процес од предшколског, основно-школског и гимназијског узраста у потпуности одвија на српском језику, министра М. Шарчевића и сараднике дочекао је директор гимназије Јадран Кланица и већи део колектива. Разговарало се о условима у којима данас ради гимназија и начинима за помоћ матице у решавању постојећих проблема. Министар је најавио билатералне разговоре са румунским министарством образовања ради закључивања новог међудржавног споразума, којим би били створени услови за решавање значајног броја проблема у овој области.
Током посете Студијском програму за српски језик на Филолошком, историјском и теолошком факултету Западног универзитета у Темишвару, министар је имао сусрете и разговорее сусрео са деканом факултета проф. др Даном Перчек, замеником шефа Одсека проф. др Мацом Царан Андрејић, лектором за српски језик Димитријем Савићем и студентима све три године основних студија. У обраћању професорима и студентима министар је изразио задовољство због постојања и успешног рада овог одсека и истог одсека на универзитету у Букурешту, и позивајући се на вишедеценијске добре односе две државе изразио наду за његовом сигурном будућношћу, као и одсека за румунски језик на универзитетима у Београду и Новом Саду. Упознао је присутне са стварањем бољих услова образовања у Србији и предочио могућности њиховог коришћења путем размене, студијских посета и организованог боравка, пре свега у новоотвореном образовном центру у Тршићу, који је наставна база за филолошке факултете.
У седишту Савеза Срба у Румунији министра и делегацију дочекао је председник ССР О. Крстић са сарадницима и упознао министра са стањем и положајем Срба у Румунији, статусом и активностима ССР као кровне организације српске мањине.

 

 Протокол између Владе Републике Србије и Владе Уједињених Арапских Емирата о укидању виза

Протокол између Владе Републике Србије и Владе Уједињених Арапских Емирата о изменама и допунама Споразума између Владе Републике Србије и Владе Уједињених Арапских Емирата о укидању виза за носиоце дипломатских, службених и специјалних пасоша, који је сачињен у Њујорку 26.септембра 2018. године, ступио је на снагу 12.маја 2019.године.
Протоколом је проширен безвизни режим између Србије и УАЕ и на носиоце обичних пасоша. У складу са чланом 1.став 2(б) Протокола, држављани обе државе имају право на улазак, излазак, транзит и боравак на територији друге стране уговорнице дио деведесет (90) дана.ОДРЖАНА ГОДИШЊА СКУПШТИНА САВЕЗА СРБА У РУМУНИЈИ

У седишту Савеза Срба у Румунији (ССР), 11.05.2019. године одржана је Годишња скупштина ССР, на којој су поред руководства и представника месних организација ССР, као гости на свечаном делу Скупштине присуствовали протојереј др Саша Јашин испред Српске православне епархије Темишварске и генерални конзул.
У раду Скупштине учествовало је 125 делегата из 35 месних организација ССР од укупно 179 делегата из 49 МО ССР.
На радном делу Генералне скупштине, на коме је учествовало 125 делегата из 35 месних организација, у оквиру извештаја о реализацији буџетских прихода и расхода за 2018. годину, разматрани су и усвојени Годишњи финансијски извештај и Извештаја Надзорне комисије. Извештај о реализованим активностима у 2018. години обухватио је Извештај о посланичкој активности, активности Савеза и културним активностима. Такође, размотрени су и усвојени предлози буџета за 2019. годину, програма и плана активности и инвестиционог плана.ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

У част Дана победе над фашизмом, генерални конзул је на гробљу Липовеи положио венац са натписом „Славом овенчаним прецима – Генерални конзулат Р. Србије у Темишвару“ на спомен обележје страдалим југословенским пилотима у Другом светском рату.

 ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ЕВРОПЕ

У организацији Префектуре Жупаније Тимиш и Града Темишвара, на централном тргу Слободе у Темишвару, традиционално су обележени Дан Европе, Дан независности Румуније и Дан победе над фашизмом.
Свечаности су присуствовали највиши званичници жупаније Тимиш и града Темишвара, као и представници конзуларног кора. Након интонирања химни Румуније и ЕУ, пригодним говорима присутнима су се обратили заменик префекта К. Францеску, председник жупанијског савета К. Добра, градоначелник Н. Робу, посланица у Европском парламенту М. Грапини, посланица у парламенту Румуније Б. М. Гаврилица и генерални конзул Р. Србије В. Тадић у својству председника конзуларног кора. Од стане свих присутних конзула потписан је обновљени Статут асоцијације „Конзуларни кор – Темишвар. На тргу су били постављени штандови конзуларног кора, на челу са штандом Генералног конзулата Републике Србије, а потом са штандовима конзулата Немачке и почасних конзулата Шведске, Молдавије, Перуа, Бугарске, Шпаније, Јужне Кореје, Мађарске, Француске, Италије, Македоније, као и друштва Арапско-румунског пријатељства и Европске дирекције за информисање. „Српски штанд“ је традиционално промовисао туристичке потенцијале Србије уз дегустацију пригодних специјалитета, које је за ову прилику припремила супруга генералног конзула.СРПСКА ВИНА НА САЈМУ У ТЕМИШВАРУ

У Темишвару је 19.04. свечано отворен 16. међународни сајам вина под називом „Винвест 2019“ који jе одржа од 19. до 21. априла. У изложбеној хали Привредне коморе Тимиш своје производе изложио је велики број винара из Рмуније, Србије, Молдавије, Грчке, Француске, Италије и Шпаније.
На свечаном отварању су присутне поздравили потпредседник Жупанијског савета Николае Опреа, директорка привредне коморе Тимиш Флорика Кирица, саветник градоначелника Ћипријан Трокан и генерални конзул.
На овогодишњем темишварском сајму вина у организацији ТО Вршац уз подршку Генералног конзулата румунским љубитељима вина и бројним медијима који прате сајам у тродневном програму представило се десет винарија из Вршца, Александровца и Сомбора. Наступ винара из Србије на овом сајму је наставак добре сарадње између „Винвест“-а и „Винофест“-а из Вршца и успостављене праксе сталних наступа румунских винара на сајму вина у Вршцу у последњој недељи марта.ПРОМОЦИЈА ТУРИСТИЧКЕ ПОНУДЕ ОПШТИНЕ ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ

У оквиру активности Генералног конзулата на промоцији туристичких потенцијала Србије, у ресторану „Лојд“ на тргу Викторија у центру Темишвара 17.04.2019. године, у сарадњи са општином и туристичком организацијом Велико Градиште одржана је промоција туристичке понуде ове општине и околине.
На конференцији за штампу пред већим бројем медија, на којој су детаљно представљене могућности за одмор, боравак и рекреацију у овој општини на обали Дунава и граници са Румунијом, говорили су заменик градоначелника Темишвара Дан Диакону, председник Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић, председник општине Велико Градиште Драган Милић, директор ТО Велико Градиште Данијела Стојановић и генерални конзул.
Представници Великог Градишта су детаљно представили могућности за одмор, рекреацију и упознавање са историјским наслеђем које пружају, Сребрно језеро, Виминацијум, Рамска и Голубачка тврђава и друга места у овој општини и ближој околини.ПОТПИСАН УГОВОР ЗА ПРОЈЕКТОВАЊЕ И ИЗВОЂЕЊЕ РАДОВА НА РУМУНСКОМ ДЕЛУ ПРОЈЕКТА „РЕВИТАЛИЗАЦИЈА НАВИГАЦИОНЕ ИНФРАСТРУКТУРЕ НА БЕГЕЈУ“

У Темишвару је 27. марта 2019. потписан уговор за пројектовање и извођење радова на румунском делу пројекта „Ревитализација навигационе инфраструктуре на Бегеју“, који се финансира средствима из ИНТЕРРЕГ ИПА програма прекограничне сарадње Румунија – Србија.
Уговоре за извођење радова (5,65 милиона евра) и надзор (87 хиљада евра), са компанијама које су победиле на јавном надметању потписао је директор предузећа „Воде Баната“ Титу Божин у присуству министра водопривреде и шумарства Иоана Денеша, генералног директора националног предузећа „Воде Румуније“ Виктора Сандуа, председника жупанијског савета жупаније Тимиш Калина Добре, помоћника директора ЈВП „Воде Војводине“ Стевана Илинчића, шефа Одсека за пројекте у Покрајинском секретаријату за регионални развој Роланда Кокаиа и генералног конзула.
Пловни канал Бегеј, укупне дужине од Темишвара до Зрењанина 114,50 km (44,5 km на територији Румуније и 70 km на територији Србије), биће обновљен реализацијом пројекта укупне вредности од 13,9 милиона евра (85% неповратна средства ЕУ), у партнерству „Вода Баната“ и Жупанијског савета Тимиш са румунске, и „Вода Војводине“ и Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу са српске стране.

 САНАЦИЈА РОДНЕ КУЋЕ ДОСИТЕЈА ОБРАДОВИЋА У ЧАКОВУ

У Чакову је 13. марта 2019. године одржан први састанак представника више институција ради договора о грађевинској санацији објекта и изради одговарајуће музејске поставке у родној кући Доситеја Обрадовића.
Обилазак куће и околног простора ради стицања објективне слике постојећег стања и давања предлога и пројеката за њено уређење и касније коришћење у сврху промоције српског културног наслеђа али и укључивање у активну туристичку понуду општине Чаково, обавили су представници Министарства културе и информисања на челу са помоћником министра Данијелом Ванушић, Мирјана Драгаш, директор Задужбине Доситеј Обрадовић; проф. др Милета Продановић, ректор Универзитета уметности; проф. Даниела Фулгоси, декан Факултета примењених уметности; Зоран Вапа, директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе; Бранко Борић из Управе за Сарадњу са Црквама и Верским заједницама; Огњан Крстић, председник Савеза Срба у Румунији; Саша Јашин из Епархије Темишварске и генерални конзул Републике Србије у Темишвару Владан Тадић.
Закључено је да, у односу на тренутно стање куће, прво треба предузети кораке за израду пројекта санације објекта за који је задужен Покрајински завод за заштиту споменика културе, а истовремено са израдом пројекта санације, Универзитет и факултети уметности би требало да дају предлоге пројеката за израду и уређење музејске поставке.

 Протокол између Владе Републике Србије и Владе Уједињених Арапских Емирата о укидању виза

Протокол између Владе Републике Србије и Владе Уједињених Арапских Емирата о изменама и допунама Споразума између Владе Републике Србије и Владе Уједињених Арапских Емирата о укидању виза за носиоце дипломатских, службених и специјалних пасоша, који је сачињен у Њујорку 26.септембра 2018. године, ступио је на снагу 12.маја 2019.године.

Протоколом је проширен безвизни режим између Србије и УАЕ и на носиоце обичних пасоша. У складу са чланом 1.став 2(б) Протокола, држављани обе државе имају право на улазак, излазак, транзит и боравак на територији друге стране уговорнице дио деведесет (90) дана.Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

МСП УСДСР је расписала конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијспоре. Конкурси су отворени од 13. марта о.г. до 01.априла о.г.

Све информације о конкурсу и процедури пријављивања могу се пронаћи на линку.Други дигитални самит западног Балкана у Београду

4. и 5. априла у Београду ће се одржати највећи дигитални догађај у региону. Други дигитални самит Западног Балкана окупиће више од 3.000 учесника како би регионалну дигиталну сарадњу довели на виши ниво. Виши представници влада, међународних институција, предузећа, друштвених организација, академских кругова и појединаца ће имати прилику да дискутују и предложе иновативне приступе политици, покажу најновије технологије, размијене идеје и открију најновије дигиталне трендове.

Овогодишњи Дигитал Суммит одржаће се у Палати Србије у Београду.

Више информација можете наћи на следећем линку.Посета општини Свињице, поводом обележавања Дана државности

Поводом Дана државности Републике Србије 15. фебруара о/г, на иницијативу председника општине Свињица Николе Курића, уз сагласност и присуство префекта и председника Жупанијског савета жупаније Мехединци Николае Драгее и Аладина Георгескуа и директора Националне агенције за управљање путном инфраструктуром – Регионалне дирекције Тимиш Кристиана Исправника, у Ђердапској клисури са румунске стране, непосредно поред манастира Мракоња и испод велике статуе Децебала, у 17.00 часова одржана је пригодна свечаност у оквиру које су на мосту дужине око 150 метара упаљена светла у бојама српске заставе. Свечаности су присуствовале делегације општина Кладово и Мајданпек на челу са председницима општина Сашом Николићем и Драганом Поповићем, делегација Савеза срба у румунији на челу са председником Огњаном Крстићем и генерални конзул Владан Тадић.
У обраћањима окупљеним грађанима Н. Драгеа и А. Георгеску су, поред честитки Србији и српском народу поводом Дана државности, истакли чврсту повезаност и добре „братске и пријатељске односе“ румунског и српског народа који се из године у годину и даље учвршћују. Генерални конзул је изразио захвалност иницијаторима и румунским званичницима на уприличеној свечаности у част Србије и њеног празника, као још један знак пријатељске и добросуседске сарадње и симбол заједничких активности којима се негују добри односи.Прослава Дана државности

У присуству већег броја најистакнутијих званица политичког, привредног и културног живота, највиших српских и румунских верских представника и представника Савеза Срба у Румунији, у свечаној сали и музеју Епархије темишварске у Темишвару, 14.02.2019. године, у организацији ГК, одржан је пригодан програм и свечани пријем поводом обележавања Дана државности Републике Србије.
Дан Државности је протекао на свечан и достојанствен начин, уз велике импресије гостију о амбијенту Епископске резиденције и епархијског музеја и благу који се у њему чува и похрањује. Генерални конзулат још једном захваљује свима који су својим присуством увеличали прославу државног празника Србије.

Више фотографија  са прославе можете пронаћи овдеДесета конференција српске медицинске дијаспоре, Београд 20-22 јуни 2019.године

У Београду ће се под покровитељством Њ.К.В. Принца Александра и Катарине Карађорђевић од 20 до 22.јуна 2019.године  одржати Десета конференција медицинске дијаспоре. Циљ Конференције је да се српски лекари из иностранства и међународни стручњаци окупе у мисији подршке српском  здравственом систему, промовишући солидарност, пријатељство и размену знања.Одлука о укидању виза за улазак у Р.Србију за држављане Федерације Св.Китс и Републике Палау

Влада Р.Србије, је на седници одржаној 18.јануара 2019.године, донела одлуку о укидању виза за држављане Федерације Св.Китс и Невис и Републике Палау, носиоце свих врста пасоша, према којој ови држављани могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р.Србије до 90 дана од датума уласка у Р.Србију, у периоду од 180 дана.Конкурс Министарства културе и информисања

Конкурс Министарства културе и информисања Републике Србије за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2019.години, који је отворен до 01.марта 2019. године.

Више о оовоме можете наћи на следећем линку.Конкурс Министарства културе и информисања

Министарство културе и информисања Републике Србије објавило је конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2019.години, који је отворен до 01.марта 2019.године.


Више о овоме можете наћи на следећем линку.Обавештење о ТВ каналу РТС СВЕТ

Обавештавамо да је, након писма генералног конзула извршном директору компаније RCS&RDS - DIGI (господин Valentin Popoviciu) и разговора са овлашћеним представником исте компаније за Генерални конзулат Републике Србије у Темишвару, као и више интервенција руководства Савеза Срба у Румунији, програм Радио-телевизије Србије поново доступан свим заинтересованим корисницима на мрежи овог кабловског оператера од 31. децембра 2018. године.
С обзиром да, од 13. децембра 2018. године, Радио-телевизија Србије свој програм емитује искључиво у HD формату, канал РТС СВЕТ је код кабловског оператера DIGI премештен из групе аналогних канала у групу канала са HD резолуцијом. Због наведене техничке промене, од 31. децембра, сви корисници који поседују нове ТВ пријемнике у HD резолуцији, као и они који имају старије моделе телевизора, али сигнал кабловске телевизије примају преко HD декодера компаније DIGI (decoder DIGI TV CATV HD), канал РТС СВЕТ HD могу наставити да прате без икакве промене, уз евентуално поновно скенирање канала. Међутим, корисници који поседују старе ТВ пријемнике и кабловски сигнал примају преко аналогног декодера, неопходно је да код кабловског оператера DIGI исти замене за HD декодер, чије се изнајмљивање додатно плаћа око 5 леја месечно.Седница Скупштине Еврорегионалне сарадње Дунав-Криш-Мориш-Тиса, Темишвар, 28. новембар 2018. године

У свечаној сали Жупанијског савета у Темишвару, 28. новембра 2018. одржана је седница Скупштине Еврорегионалне сарадње Дунав-Криш-Мориш-Тиса (ДКМТ), којом је председавао председник Савета Жупаније Тимиш Калин Добра. Седници је у име Покрајинске владе присуствовао помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Дракулић, који је и национални координатора ДКМТ-а за Србију.
На седници су представљени концепти пројеката „Темишвар 2021-Европска престоница културе“ и „Нови Сад 2021 - Европска престоница културе“ коју су изложили представници фондација из Темишвара и Новог Сада.
У оквиру извештаја у вези са пројектним активностима Еврорегионалне развојне агенције ДКМТ, презентован је пројекат „Разнобојна сарадња“, чији је циљ унапређење културног туризма у прекограничном подручју. Пројекат обухвата погранично подручје Мађарске и Србије, а подразумева отварање српског културног центра у Морахалому, чији су радови у завршној фази и мађарског културног центра на Палићу, где је недавно постављен камен темељац, као и креирање веб-странице ради објављивања информација и вести на мађарском и српском језику,
На седници је разматран и пројекат израде планске документације за железничку пругу Сегедин–Суботица–Бачаламаш–Баја, започет пре више година захваљујући финансијским средствима прекограничног програма сарадње IPA Мађарска–Србија. Циљ пројекта је израда неопходне пројектне документације за развој железничке пруге за деоницу Суботица–Чикерија–Бачалмаш–Баја и измена локалних урбанистичких планова појединих насеља на њеној траси.Посета представника Покрајинске владе српској гимназији у Темишвару

Током боравка у Темишвару поводом седнице Скуштине Еврорегије Дунав-Криш-Мориш-Тиса 28. новембра 2018.г, помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Дракулић, заједно са генералним конзулом Владаном Тадићем, посетио је Српску теоретску гимназију „Доситеј Обрадовић“.
У разговору са домаћинима, директором Јадраном Кланицом и професором српског језика Вером Жупански истакнуто је да српска заједница у Румунији изузетно цени подршку Покрајинске владе овој школској установи, која је током прошле године издвојила средства у вредности од око 17,5 хиљада евра за комплетно опремање кабинета информатике (26 рачунара, сервер, интерактивна табла, пројектор, штампачи, клима уређаји). Наглашено је да је сваки вид помоћи из матице Србије добро дошао и изражена нада да ће пример Покрајинске владе следити и друге установе које за то имају могућности.
Н. Дракулић се лично уверио у начин коришћења дониране опреме и изразио задовољство чињеницом да је Покрајинска влада дала свој допринос побољшању услова и подизању квалитета рада у српској гимназији. Нагласио је да су мултикултуралност и толеранција принципи које Покрајинска влада негује, због чега ће и убудуће помагати, како румунску мањину у Војводини тако и српску мањину у Румунији. Истакао је да српској деци у дијаспори, када је Покрајинска влада у питању, подршка никада неће изостати.
Н. Дракулић је подржао предлог домаћина за успостављање сарадње гимназије Доситеј Обрадовић са неком од гимназија из Новог Сада кроз реализацију заједничког пројекта у контексту европских престоница културе Темишвара и Новог Сада 2021. године.

 Програм прекограничне сарадње, конференција о отварању пројекта „Ревитализација навигационе инфраструктуре канала Бегеј“

У свечаној сали Жупанијског савета у Темишвару, 22. новембра 2018. године одржана је конференција на којој представљен стратешки пројекат из Програма прекограничне сарадње Румунија-Србија, под називом „Ревитализација навигационе инфраструктуре канала Бегеј“. Пројекат укупне вредности око 14 милиона евра, од чега је око 12 милиона бесповратних средстава из ИПА фондова ЕУ, реализује се у сарадњи Жупанијског савета Тимиш и Управе водног басена Банат са румунске стране, и Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу и ЈВПП „Воде Војводине“ са српске стране.
Представницима медија и другим присутнима обратили су се председник жупанијског савета Тимиш Калин Добра, заменик префекта жупаније Тимиш Кристијан Францеску, директор Управе водног басена Банат Титу Божин, в.д. помоћника покрајинског секретара Небојша Дракулић, помоћник директора ЈВПП „Воде Војводине“ Стеван Илинчић и генерални конзул Владан Тадић.
Радови на територији Србије подразумевају ревитализацију Канала Бегеј од границе са Румунијом до хидротехничког објекта у Клеку у дужини од 32,26 километара, санацију хидротехничких објеката у Клеку и Српском Итебеју, изградњу бициклистичке стазе од границе са Румунијом до преводнице у Клеку, изградњу плутајућег дока за привез пловних објеката, као и набавку пловног багера и пловне косачице.
Време за реализацију пројекта је 48 месеци и очекује се да до јесени 2021. године буде окончан.

 Обележавање дана српског језика у Румунији

У Културном центру Савеза Срба у Темишвару, у оквиру 13. дана српске културе које организују Савез Срба у Румунији и Генерални конзулат Републике Србије, 21. новембра 2018. године одржана је свечана академија Дана српског језика у Румунији. Дан српског језика у Румунији (21. новембар) установљен је доношењем закона у Парламенту Румуније 6. септембра 2016. године, симболизујући дан на који је 1826. године, Димитрије Пантић Тирол, темишварски писац и публициста, обавестио Вука Караџића да је новим писмом штампао први број „Банатског алманаха“, једне од првих публикација на српском језику.
Свечаној академији су, поред бројне публике, присуствовали потпредседник Матице српске и председник Скупштине „Вукове задужбине“ др Миодраг Матицки, директор „Вукове задужбине“ др Славко Вејиновић, председник управног одбора задужбине „Доситеј Обрадовић“ проф. др Душан Иванић, председник Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић, почасни председник Савеза Срба у Румунији Славомир Гвозденовић и генерални конзул Владан Тадић.
Беседу о Српском језику одржао је проф. др Душан Иванић, а након наступа хора Српске теоретске гимназије „Доситеј Обрадовић“ из Темишвара, концерт је одржао Симфонијски оркестар „Гвардија“ из Пожаревца са солисткињом Мартом Благојевић.
Истом приликом посетиоци су могли да виде изложбу буквара штампаних у Румунији, међу којима најстаријe издање датира из 1723. године.Дани српске културе у Темишвару: концерт уметничког ансамбла Министарства одбране Републике Србије „Станислав Бинички“

У дворани Банатске филхармоније „Капитол“ у Темишвару, у оквиру 13. Дана српске културе које организују Савез Срба у Румунији и Генерални конзулат у Темишвару, 19. новембра .2018. године, одржан концерт Уметничког ансамбла Министарства одбране Републике Србије „Станислав Бинички“.
На почетку двочасовног програма посвећеног 100-годишњици од завршетка Првог светског рата, публика је поздравила присуство делегације Министарства одбране Републике Србије на челу са начелником Управе за односе са јавношћу Министарства одбране капетаном бојног брода Петром Бошковићем, представнике Радио телевизије Војводине, представнике румунских институција, руководство Савеза Срба и генералног конзула.
Ансамбл је под уметничким руководством мајора Игора Митровића, заједно са сопраном Зорицом Белић, извео бројне нумере изабране у складу са темом овогодишњих Дана српске културе, које су наишле на опште одушевљење присутне публике, највећим делом састављене од припадника српске мањине у Румунији.

 Програм прекограничне сарадње Румунија-Србија, пројекат „ХерА“, Темишвар, 13. новембар 2018. године

На Западном универзитету у Темишвару, 13. новембра 2018. године одржана је завршна конференција на којој су сумирани резултати реализације пројекта под називом „Локално наслеђе за активни туризам у Банату“, који је реализован у оквиру ИНТЕРРЕГ-ИПА програма прекограничне сарадње Румунија–Србија. На почетку конференције о значају успешне реализације целокупног Програма прекограничне сарадње као и свих појединачних пројеката говорили су: директорка Регионалне канцеларије за прекограничну сарадњу Анка Лолеску, проректор Западног универзитета проф. др Отилиа Хедешан, декан Економског факултета проф.др Петру Штефеа, конзул Румуније у Вршцу Николае Дан Константин, члан Градског већа за локални економски развој града Кикинда Саша Танацков и генерални конзул Владан Тадић.
Пројекат у вредности од око 400.000 евра реализован је у сарадњи Западног универзитета из Темишвара, града Кикинда и Народног музеја из Кикинде са циљем да се заједничко културно наслеђе преточи у туристичку понуду како би се додатно поспешио развој туризма с обе стране границе. Као резултат наведеног пројекта представљена су и два штампана издања: „Банат на 10 начина“, тематски туристички водич са 10 засебних тема и „Годишњи календар етно манифестација Баната“. Пројектом је установљен заштитни знак „Храна из Баната“, који ће понети 50 српских и румунских ресторана као гаранцију квалитета гастрономске понуде аутентичне хране и пића.
Завршна промоција илустроване брошуре „Банат на 10 начина“ на српском, румунском и енглеском језику биће одржана у оквиру промоције издаваштва Западног универзитета на сајму књига у Букурешту 17. новембра 2018. године.Полагање венцa нa спомен-костурницу српским интернирцима у Араду

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, на спомен-костурницу српским интернирцима страдалим у току Првог светског рата у Арадској тврђави, положен је венац на гробљу "Помениреа" у Араду
Венац са исписаним текстом „Славом овенчаним прецима – Генерални конзулат Р. Србије Темишвар“, 11. новембра у 11.00 часова положио је генерални конзул Владан Тадић у пратњи представника месне организације Савеза Срба из Арада.1. Посета министра културе Савезу Срба у Румунији

Након отварања научног скупа „100 година крупних догађаја за Србе у Румунији“, министар културе и информисања Владан Вукосављевић је са делегацијом МКИ посетио Српски културни центар и седиште Савеза Срба у Румунији где је разговарао са председник ССР Огњаном Крстићем, послаником српске мањине у румунском парламенту Славољубом Аднађем, бившим послаником и почасним председником ССР Славомиром Гвозденовићем, професорком српског језика на Студијском програму за српски језик на Западном универзитету у Темишвару доц. др Милијаном Ускату и директором Српске теоретске гимназије „Доситеј Обрадовић“ у Темишвару Јадраном Кланицом. Министар је упознат са организацијом и активностима ССР, начинима финансирања и даљим плановима развоја али и о проблемима образовања на српском језику у Румунији.
Своју посету Темишвару министар је завршио обиласком Музеја српске православне епархије Темишварске, Српске саборне православне цркве у самом центру Темишвара, као и родне куће Доситеја Обрадовића у месту Чаково.

 1. Научни скуп „100 година крупних догађаја за Србе у Румунији“

У оквиру „Дана српске културе у Темишвару“, 02. и 03. новембра одржан је историјско научни скуп под називом „Сто година крупних догађања за Србе у Румунији“, на коме учествовало више од двадесет историчара из Србије, Румуније и Немачке. Скуп је уводним излагањем отворио МКИ В. Вукосављевић, а на отварању су говорили и амбасадор РС у Букурешту Бранко Бранковић и председник ССР Огњан Крстић.
У дводневном раду скупа презентовани су научни радови чија се тематика углавном односила на збивања у Банату у последњој години рата (проф. др Василе Дудаш, Темишвар - Сусрети између Таке Јонескуа и Николе Пашића у јесен 1918. у вези са румунско-српском границом; ма Јована Касаш, Нови Сад - Улазак војске Краљевине Србије у Темишвар; др Слободан Бјелица, Нови Сад - Питање Баната на Париској мировној конференцији 1919-1920. године……), али и теме којима су обрађиване последице Првог светског рата пре свега по српско становништво Баната, (проф. др Валтер Коншицки, Немачка - Споменици ратним жртвама широм Баната; Пуковник Ремус Маковеј, Констанца - Како се данас чествује сећање на српске ратнике погинуле за одбрану Добруџе; др Милан Мицић, Нови Сад - Оптација Срба из Румуније у Краљевину СХС (1918-1941); Дејан Попов, Темишвар - Одузимање звона из српских цркава за ратне потребе; услови и последице …..).
На завршетку научног скупа, учесници су, заједно са председником ССР О. Крстићем и генералним конзулом Владаном Тадићем, посетили Арадску тврђаву и положили венац на спомен обележје страдалим српским интернирцима у Првом светском рату.

 

 

 

 Отварање Дана српске културе у Темишвару

Пројекцијом филма „Заспанка за војнике“ у сали филхармоније у Темишвару, 01.11.2018. године отпочели су тринаести „Дани српске културе у Темишвару“, који ће трајати до 29. новембра о/г. Манифестацију je отвориo министар културе и информисања Владан Вукосављевић, a бројној присутној публици обратили су се: амбасадор РС у Букурешту Бранко Бранковић, заменик префекта жупаније Тимиш Данијел Францеску, саветник за културу председника жупанијског савета жупаније Тимиш Адријан Негоица, заменик градоначелника Темишвара Дан Диакону, српски посланик у Парламенту Румуније Славољуб Аднађ и председник ССР Огњан Крстић.
Након поздравних речи званичника приказан је филм „Заспанка за војнике“ редитеља Предрага Антонијевића, који је наишао на добре реакције публике, у којој су, поред званица и представника конзуларног кора, највећим делом били припадници српске заједнице, ђаци, студенти из Србије који студирају у Румунији, али и други заинтересовани грађани.

 

 

 Одлука о укидању виза за улазак у Р.Србију за држављане Антигва и Барбуда, Гренада, Комонвелт Доминика и Тринидад и Тобаго

Влада Р. Србије је, на  седници одржаној 25. октобра 2018. године, донела Одлуку којом се укидају визе за држављане Антигва и Барбуда, Гренада, Комонвелт Доминика и Тринидад и Тобаго, носиоци свих пасоша, према којој они од 03. новембра 2018. могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије  до 90 дана у периоду од стоосамдесет (180) дана, уколико не постоје сметње из чл.15 Закона о странцима.Одлука Владе ИР Иран о стављању ван снаге безвизног режима за држављане Р.Србије, носиоце обичних пасоша

Амбасада ИР Иран у Београду, нотом од 17.октобра 2018.године,информисала је, да је Влада ИР Иран, на основу реципроцитета, донела Одлуку о стављању ван снаге Одлуку о безвизном режиму за држављане Р.Србије, носиоце обичних пасоша. Одлука ступа на снагу 25.10.2018.године7.међународни Сајам спорта, 23-25.новембар 2018.године

Међународни Сајам спорта одржаће се у периоду од 23. до 25. новембра 2018. године, у Београду, у организацији Спортског савеза Србије, а под покровитељством Министарства омладине и спорта Републике Србије.

Програмом Сајма предвиђено је одржавање бесплатних семинара, предавања и радионица са најважнијим темама из области спорта. Поред тога, доступни су и бесплатни здравствени прегледи на штанду Завода за спорт и медицину, а посетиоцима су на располагању терени за активацију, полигон за атлетику и крос фит, трамбулина, ски скакаоница, татами за борилачке спортове. На Сајму ће се представити и излагачи спортске опреме, суплемената, исхране, опоравка и рехабилитације спортиста.

 Одлука о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Р.Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша

Влада Р. Србије је, на седници одржаној 08. октобра 2018. године, донела Одлуку о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Р.Србију за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша. Одлука ступа на снагу 17.10.2018.године.Посета МСП В.Дачића Епископском двору у Темишвару

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић је данас, у оквиру радне посете Темишвару, посетио Епископски двор Епархије темишварске у најстрожем центру старог Темишвара, где се састао са епископом будимским и администратором темишварским владиком Лукијаном и свештенством СПЦ. Владика Лукијан је упознао министра са добрим односима које Епархија темишварска има са државом Румунијом и Румунском Патријаршијом. Министар је изразио задовољство због добрих међусобних односа два народа који деле исти животни простор и повезани су истом православном вером. Министар је затим у пратњи владике Лукијана обишао Епархијски музеј, који је саставни део Епискпског двора и уједно богата ризница, духовног, културног и уметничког наслеђа, старих рукописних и штампаних књига и других вредних експоната из вековне резиденције српских епископа у овом делу Баната. На крају посете министар је обишао и Српку саборну цркву, најстарију у овом граду.Разговори МСП И.Дачића са представницима Савеза Срба у Румунији

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић је данас, у оквиру радне посете Темишвару где је учествовао на међународној конференцији „Безбедносни изазови на Балкану“ и имао одвојени састанак са министром иностраних послова Румуније Теодором Мелешкануом, на радном ручку разговарао са председником Савеза Срба у Румунији Огњаном Крстићем и српским послаником у Парламенту Румуније Славољубом Аднађом. Представници српске мањине у Румунији су упознали министра са стањем и положај Срба у Румунији. Министар је истакао узорну сарадњу са једном од најорганизованијих и најактивнијих заједница Срба у региону и нагласио бригу матице за очување националног, културног, језичког и духовног идентитета српског народа у Румунији, при чему изнео захвалност према румунским властима на бризи према овдашњим Србима.Билатерални разговори МСП И.Дачића и МСП Румуније Т.Мелешкану

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић је данас, у оквиру радне посете Темишвару где је учествовао на међународној конференцији „Безбедносни изазови на Балкану“ имао одвојени састанак са министром иностраних послова Румуније Теодором Мелешкануом, Састанак са МИП Румуније био је веома важан јер су размотрене све теме од значаја за билатералну сарадњу. Констатовано је да су односи између две земље традиционално добри и пријатељски и да представљају модел добросуседства у региону. Румунија спада међу пет чланица ЕУ, односно четири чланице НАТО које нису признале ЈПН Косова, што представља чињеницу од посебног значаја за Р. Србију. Билатерална економска сарадња између Р. Србије и Румуније je у успону, a робна размена, као најзначајнији сегмент економских односа, у континуираном je порасту.
Сусрет двојице министара био је веома добра прилика за дијалог о бројним питањима чија реализација предстоји у непосредној будућности и сасвим сигурно је дао веома значајан импулс добрим односима двеју земаља, непосредно утичући на његов успешан ток и реализацију као и конкретне договоре и потенцијалне заједничке пројекте који ће у наредном периоду произићи.Безбедносни изазови на Балкану 2018

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић је данас, као специјални гост, заједно са Министром иностраних послова Румуније Теодором Мелешкануом, отворио међународну конференцију „Безбедносни изазови на Балкану“ коју по други пут организују Нови стратегијски центар из Букурешта и Западни универзитет из Темишвара.
Министар Дачић је у свом обраћању подвукао интерес и опредељеност Србије за европски пут, јер такву одлуку Србија види као добру за њену будућност, а не као резултат нечега што јој се намеће. С наше стране чини се много, али на динамику у приближавању утичу и изазови са којима се данас суочава сама ЕУ попут питања Брегзита, миграната и тероризма. У том контексту у потпуности је одбацио могућност да Србија прихвати да се њено приступање ЕУ условљава признањем независности тзв. Косова и указао на проблем двоструких међународних стандарда ЕУ по питању независности Каталоније и тзв. Косова. Прилику је искористио да понови захвалност Румунији што није признала самопрокламовану независност Косова. У контексту условљавања Србије чланством у НАТО, министар Дачић је навео да војна неутралност Србије произилази из одговарајућих одлука Народне Скупштине и подсетио на људска страдања и материјалну штету коју је Србија претрпела током НАТО бомбардовања, као негативну перцепцију који српски народ има према НАТО.
Подвукао је да се Србија залаже за l