| |     latinica | english  
Насловна
Позив за подношење понуде

http://www.timisoara.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Poziv_za_podnosenje__ponude.docВелики рат

Дана 28. јула 2014. године , пре једног века започео је Први светски рат, месец дана након атентата у Сарајеву, у којем су убијени престолонаследник надвојвода Франц Фердинанд и његова супруга. Аустро-Угарска је тог 28. јула 2014. године објавила рат Србији, а тиме је, како ће се испоставити, почео и Први светски рат. Објава рата упућена је Београду у преподневним сатима, обичном телеграфском поштом.

Монитор Бодрог

Телеграм је садржао три реченице.
У првој је стајало да влада Србије није „на задовољавајући начин одговорила на ноту“ из Беча, достављену 23. јула, односно на ултиматум. Потом је следио став да је отуда Аустро-Угарска „принуђена да се ослони на силу оружја“.  А трећа, последња реченица гласила је:
„Аустроугарска сматра да се од овог тренутка налази у рату са Србијом“.
Сутрадан је Франц Јозеф, цар Аустрије и краљ Угарске, објавио ратни проглас „народима“ његове земље, у којем је стајало да је приморан „да се лати мача у циљу одбране части“, те да је „царско-краљевска влада настојала да на миран начин реши спор“, али без успеха и то туђом кривицом. Власти у Бечу су атентат у Сарајеву искористиле као изговор да крену у обрачун са Србијом, уверене да ће Србија бити брзо поражена, те да ће то бити „мали рат“ који ће врло брзо бити окончан успехом. Отуда је текст ноте односно ултиматума који је барон Гизл предао влади Србије 23. јула био срочен тако да се подразумевалао да је готово немогуће да иједна суверена земља оно што је у њему тражено прихвати.
Циљ је, сасвим извесно, био да он буде одбијен, о чему сведочи и чињеница да је барон Гизл, када му је 25. јула Никола Пашић предао изузетно помирљив одговор српске владе, одмах одговорио да он „није задовољавајући“. Уследило је и званично писмо аустријског посланика српском министарству иностраних дела истоветне садржине, а особље посланства и сам барон Гизл су убрзо потом исте вечери напустили територију Краљевине Србије.
Како се тим чином догодио прекид дипломатских односа, влада Краљевине Србије објавила је, такође у изузетно помирљивом тону, манифест у којем је стајало:
„Уздајући се у помоћ Божију, у своју правицу, као и у пријатељство великих држава, које, уверени смо желе исто тако да се мир одржи, надамо се да ће се овај сукоб свршити мирно; али, како је аустроугарски посланик вечерас изјавио у име своје владе да није задовољан нашим одговором и да коначно прекида дипломатске односе, влада је српска принуђена да, за сваки случај, одмах предузме најпотребније војничке мере за одбрану земље. Сматрамо за дужност позвати народ на одбрану отаџбине, верујући да ће се нашем патриотском позиву сваки радо одазвати. Ако будемо нападнути, војска ће вршити своју дужност…“.
Већ сутрадан, 26. јула, уследила је мобилизација, а истог дана мобилизацију је објавила и Аустро-Угарска. Заправо указ о мобилизацији целокупне војске издат је 25. јула у 22 сата, а за први дан мобилизације одређен је 26. јул. Одмах потом формирана је Врховна команда српске војске на чијем се челу нашао генерал Степа Степановић, као заступник тренутно одсутног војводе Радомира Путника. Врховна команда је одмах пресељена у унутрашњост земље, у Крагујевац, пошто се Београд тада налазио на самој граничној линији. Истовремено уследило је наређење да се Двор, Влада, државна надлештва, Народна банка с трезорима, државна архива и Пресбиро, упуте у унутрашњост земље.
Одлуци владе у Бечу да ступи у рат претходила је подршка Немачке, тако што је 7. јула на министарском заседању у Бечу одлучено да се Србији упути нота чија ће садржина бити неприхватљива, а што је разрађено потом на састанку у Бад Ишлу. Процена Берлина и Беча је била да ће њима успети да муњевито изврше мобилизацију и концентрацију снага, пре Француза, а поготово Руса. Намера је била да се муњевитим продором преко Белгије, сломи Француска. Немци су веровали да ће се поновити сценарио из француско-пруског рата 1870/71. када је Француска страховито поражена. Тек потом намеравали су да се све снаге усмере према Русији.
Дан након објаве рата, 29. јула, регент Александар Карађорђевић објавио је проглас народу:
„На нашу Србију насрнуло је велико зло. Аустроугарска нам је објавила рат (… ) Ја сам принуђен позвати све моје драге и храбре Србе под српску тробојку…“
Тог 29. јула, руски цар Николај Други објавио је делимичну мобилизацију, стављајући до знања да Србију неће препустити на милост и немилост. Сутрадан, 30. јула, Немачка је увела општу мобилизацију, а 1. августа објавила је рат Русији. Већ 2. августа Немачка је напала Луксембург, а 3. августа објавила је рат и Француској. Пошто је Белгија одбила немачки захтев за прелазак преко њене територије, Немачка је 4. августа објавила рат и Белгији, а одмах потом Британија је, због немачког непоштовања неутралности Белгије, 4. августа 1914. објавила рат Немачкој.
Започео је Велики рат, касније назван Први светски рат.

 СРБИЈИ ЈЕ ПОТРЕБНА ВАША ПОМОЋ
У складу са инструкцијама Министарства спољних послова Републике Србије, излазећи у сусрет изузетној спремности бројних грађана и организација да пруже помоћ Републици Србији у отклањању изузетно тешких последица поплава које су погодиле Србију,  Генерални конзулат отворио је наменске банковне рачуне код BRD банке   за уплату помоћи у ЕУР и РОН

 


Oпширније...
ИНФОРМАЦИЈЕ О ПОПЛАВАМААпел за помоћ за пострадалима у поплавама широм Србије
Поводом незапамћених поплава у Србији, Генерални конзулат обавештава да је Влада Републике Србије отворила девизни  рачун на који се могу уплатити новчана средства за помоћ угроженим деловима Србије. У питању је наменски девизни рачун чија ће се средства користити за отклањање последица поплава.

 


Oпширније...
Обавештење о предстојећим парламентарним изборима-гласање у иностранству
Молимо грађане Републике Србије који желе да гласају у Румунији, а бораве на јурисдикционом подручју Генералног конзулата РС у Темишвару,  да своје податке лично доставе до 16. фебруара 2014.године  Генералном конзулату  Републике Србије у Темишвару.

 


Oпширније...
Конкурс за финансирање или суфинансирање проjеката у области међународне сарадње за 2014. годину

Предмет конкурса је: финансирање или суфинансирање пројеката у области међународне сарадње којима се подржавају преводи репрезентативних дела српске књижевности на стране језике, односно културне делатности Срба у иностранству. Остале детаље конкурса можете погледати овде.

 


Oпширније...
Усавршавање студената и постдипломаца Републике Србије- обављање стручне праксе у земљи и иностранству
У складу са нашим настојањима да унапредимо стручно усавршавање студената и постдипломаца Републике Србије, усвојен је нови Правилник, којим се уређују услови и оквир за обављање стручне праксе у земљи и иностранству под окриљем Министарства спољних послова.

 


Oпширније...
Архива вести
Позив за подношење понуде
Велики рат
СРБИЈИ ЈЕ ПОТРЕБНА ВАША ПОМОЋ
ИНФОРМАЦИЈЕ О ПОПЛАВАМА
Апел за помоћ за пострадалима у поплавама широм Србије
Обавештење о предстојећим парламентарним изборима-гласање у иностранству
Конкурс за финансирање или суфинансирање проjеката у области међународне сарадње за 2014. годину
Усавршавање студената и постдипломаца Републике Србије- обављање стручне праксе у земљи и иностранству