| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - Петак: 9:00 - 17:00 часоова
Конзуларно оделење(рад са странкама):10:00 - 13:00 часова

Празници

Адреса
Стр.Ремус 4
30194 Темишвар, О.П.5
Румунијаa
Телефон:   + 40256 / 490-268, 490-334 Локација/Мапа                       
                  + 40256 / 493-467 Конзуларна надлежност
Факс:         + 40256 / 490-425 Почасни конзули

Е-mail:  gktemisvar@gmail.com

 
Веб сајт: http://www.timisoara.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
ОБАВЕШТЕЊЕ О мерама које предузимају гранични органи Републике Србије ради спречавања ширења заразне болести Афричке куге свиња

Подсећамо све грађане заинтересоване за путовање у Републику Србију да су, у складу са Наредбом министра пољопривреде, шумарства и водопривреде о предузимању мера за спречавање уношења заразне болести Афричке куге свиња, од 01. августа 2017. године, на свим граничним прелазима између Републике Србије и Румуније, на снази мере којима се спроводи забрана увоза и провоза пошиљака:
1. Живих домаћих и дивљих свиња;
2. Семена, ембриона и оплођених јајних ћелија пореклом од домаћих и дивљих свиња;
3. Меса пореклом од домаћих и дивљих свиња;
4. Производа од меса домаћих и дивљих свиња осим, термички третираног у херметички затвореној посуди (конзерви);
5. Коже пореклом од домаћих и дивљих свиња;
6. Споредних производа животињског порекла сем термички обрађених на минималној температури од +80 степени целзијуса.
На граничним прелазима приликом уласка у Републику Србију спроводи се појачана контрола путничког промета у којем није дозвољено уношење било каквих производа који су на бази свињског меса, осим конзервиране хране која је термички обрађена на температури од преко 80о С. Стриктна контрола подразумева да се не дозвољава уношење чак ни сендвича које путници носе са собом.
Молимо све грађане да приликом путовања у Републику Србију имају у виду наведене мере и са собом на пут не носе месо и производе од меса свиња.

 


ПОЗИВ ЗА БЕСПЛАТНИ ТРОМЕСЕЧНИ КУРС СРПСКОГ ЈЕЗИКА ПРЕКО СКАЈПА (SKYPE)

У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „ONLINE УЧЕЊЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА КАО ЗАВИЧАЈНОГ“, удружење Академска Српска Асоцијација позива припаднике дијаспоре старости од 7 до 30 година да се пријаве на бесплатни индивидуални тромесечни курс српског језика преко Скајпа (Skype).
Под покровитељством  Министарства културе и информисања РС, наставља се са популаризацијом и даљом реализацијом он-лајн наставе. Циљ пројекта је популаризација српског језика код дијаспоре преко вршњачког образовања, односно држање индивидуалних часова српског језика преко Скајпа (Skype) омладини из дијаспоре, од стране студената са Департмана за српски језик.
Конкурс за заинтересовану децу и омладину из дијаспоре траје од  23.07.2018. до 09. 09. 2018. Године,предност ће имати они који до сада нису учествовали у пројекту. Почетак наставе планиран је за 17.09.2018, а завршетак за 9.12.2018. године.  Након завршетка курса полазници ће добити потврду о похађању курса коју издаје Филозофски факултет у Нишу .
Часови ће се одржавати два пута недељно у трајању од 45 минута, у терминима у којима се договоре наставник и ученик. Филозофски факултет у Нишу и удружења Академска Српска Асоцијација Града Ниша ће водити рачуна да се часови изводе квалитетно и предвиђеном динамиком.
Сви заинтересовани могу да попуне пријаву директно на сајту  http://asasocijacija.com/  или скину са сајта удружењу Академска Српска Асоцијација Града Ниша на и пошаљу на е-маил: asasocijacija@gmail.com са насловом Скајп (Skype) часови. На основу пријава, Академскa Српскa Асоцијацијa Града Ниша ће одабрати парове наставник - ученик.
Неопходно је да потенцијални ученик има солидан рачунар са звучницима и камером и добру интернет везу, да има основно знање српског и енглеског језика и жељу за учењем.
За више информација можете се обратити удружењу Академскa Српскa Асоцијацијa Града Ниша на   asasocijacija@gmail.com 
Радујемо се будућој сарадњи.

Пријавни формулар можете преузети овде.


Међународна књижевна манифестација „25. Дани преображења Срба у Румунији“

У Генералном конзулату Републике Србије у Темишвару 17. августа свечано је отворена јубиларна 25. књижевно-духовна манифестација „Дани преображења Срба у Румунији“ са циљем неговања српског језик и очувања савременог српског књижевног израза у расејању.
На скупу су говорили Његово Преосвештенство Епископ будимски и администратор Епархије темишварске господин Лукијан, председник Савеза Срба Румуније господин Огњан Крстић, председник Темишварске подружнице Удружења књижевника Румуније господин Корнел Унгуреану, председник Удружења књижевника Србије господин Радомир Андрић, почасни председник Савеза Срба Румуније господин Славомир Гвозденовић који је уједно и главни организатор манифестације и конзул госпођа Ирена Радојичић.
Поред осталих писаца и песника из дијаспоре и региона, на манифестацији су учествовали господин Матија Бећковић, господин Гојко Ђого, господин Александар Чотрић, као и свештенство, представници ССР и угледни Срби из Румуније.
Програмом је и ове године 18. и 19. августа обухваћена посета неколико места у Жупанији Тимиш, Дунавској клисури и Пољадији у којима живи српско становништво, а централно место је манастир Базјаш, један од извора српске духовности, који је пре осам векова, према народном предању, основао Свети Сава. Овогодишња јубиларна награда „Велика базјашка повеља“ припала је Његовом Преосвештенству Епископу будимском и администратору Епархије темишварске господину Лукијану.

 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова