| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - Петак: 9:00 - 17:00 часоова
Конзуларно оделење(рад са странкама):10:00 - 13:00 часова

Празници

Адреса
Стр.Ремус 4
30194 Темишвар, О.П.5
Румунијаa
Телефон:   + 40256 / 490-268, 490-334 Локација/Мапа                       
                  + 40256 / 493-467 Конзуларна надлежност
Факс:         + 40256 / 490-425 Почасни конзули

Е-mail:  gktemisvar@gmail.com

 
Веб сајт: http://www.timisoara.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
Полагање венцa нa спомен-костурницу српским интернирцима у Араду

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, на спомен-костурницу српским интернирцима страдалим у току Првог светског рата у Арадској тврђави, положен је венац на гробљу "Помениреа" у Араду
Венац са исписаним текстом „Славом овенчаним прецима – Генерални конзулат Р. Србије Темишвар“, 11. новембра у 11.00 часова положио је генерални конзул Владан Тадић у пратњи представника месне организације Савеза Срба из Арада.


1. Посета министра културе Савезу Срба у Румунији

Након отварања научног скупа „100 година крупних догађаја за Србе у Румунији“, министар културе и информисања Владан Вукосављевић је са делегацијом МКИ посетио Српски културни центар и седиште Савеза Срба у Румунији где је разговарао са председник ССР Огњаном Крстићем, послаником српске мањине у румунском парламенту Славољубом Аднађем, бившим послаником и почасним председником ССР Славомиром Гвозденовићем, професорком српског језика на Студијском програму за српски језик на Западном универзитету у Темишвару доц. др Милијаном Ускату и директором Српске теоретске гимназије „Доситеј Обрадовић“ у Темишвару Јадраном Кланицом. Министар је упознат са организацијом и активностима ССР, начинима финансирања и даљим плановима развоја али и о проблемима образовања на српском језику у Румунији.
Своју посету Темишвару министар је завршио обиласком Музеја српске православне епархије Темишварске, Српске саборне православне цркве у самом центру Темишвара, као и родне куће Доситеја Обрадовића у месту Чаково.

 


1. Научни скуп „100 година крупних догађаја за Србе у Румунији“

У оквиру „Дана српске културе у Темишвару“, 02. и 03. новембра одржан је историјско научни скуп под називом „Сто година крупних догађања за Србе у Румунији“, на коме учествовало више од двадесет историчара из Србије, Румуније и Немачке. Скуп је уводним излагањем отворио МКИ В. Вукосављевић, а на отварању су говорили и амбасадор РС у Букурешту Бранко Бранковић и председник ССР Огњан Крстић.
У дводневном раду скупа презентовани су научни радови чија се тематика углавном односила на збивања у Банату у последњој години рата (проф. др Василе Дудаш, Темишвар - Сусрети између Таке Јонескуа и Николе Пашића у јесен 1918. у вези са румунско-српском границом; ма Јована Касаш, Нови Сад - Улазак војске Краљевине Србије у Темишвар; др Слободан Бјелица, Нови Сад - Питање Баната на Париској мировној конференцији 1919-1920. године……), али и теме којима су обрађиване последице Првог светског рата пре свега по српско становништво Баната, (проф. др Валтер Коншицки, Немачка - Споменици ратним жртвама широм Баната; Пуковник Ремус Маковеј, Констанца - Како се данас чествује сећање на српске ратнике погинуле за одбрану Добруџе; др Милан Мицић, Нови Сад - Оптација Срба из Румуније у Краљевину СХС (1918-1941); Дејан Попов, Темишвар - Одузимање звона из српских цркава за ратне потребе; услови и последице …..).
На завршетку научног скупа, учесници су, заједно са председником ССР О. Крстићем и генералним конзулом Владаном Тадићем, посетили Арадску тврђаву и положили венац на спомен обележје страдалим српским интернирцима у Првом светском рату.

 

 

 

 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова