| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - Петак: 9:00 - 17:00 часоова
Конзуларно оделење(рад са странкама):10:00 - 13:00 часова

Празници

Адреса
Ул.Ремус 4
300194 Темишвар, О.П.5
Румунија
 
 
Телефон:   + 40256 / 490-268, 490-334 Локација/Мапа                       
                  + 40256 / 493-467 Конзуларна надлежност
Факс:         + 40256 / 490-425 Почасни конзули

Е-mail: srb.cons.timisoara@mfa.rs 

 
Веб сајт: http://www.timisoara.mfa.gov.rs  

ИНФОРМАЦИЈЕ О ПУТОВАЊИМА У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID - 19

Режим уласка у Републику Србију у условима пандемије COVID -19 можете пронаћи овде

Режим уласка у Румунију у условима пандемије COVID - 19 можете пронаћи овде

Прелазак државне границе Р. Србије малолетних лица

ОБАВЕШТАВАМО да, у складу са одредбама члана 54. став 2. Закона о граничној контроли, за прелазак државне границе Р. Србије малолетних лица, страних држављана, није потребна сагласност родитеља.

Када је реч о држављанима Р. Србије, указује се да је наведеним законом утврђено да, за прелазак државне границе малолетно лице, држављанин Републике Србије до навршене 16. године живота, када путује само или у пратњи другог лица које му није родитељ или законски заступник, мора поседовати оверену сагласност оба родитеља (ако заједнички врше родитељско право), или законског заступника.

У том смислу, уколико дете путује са једним од родитеља, није потребна писана сагласност другог родитеља, док је сагласност неопходна уколико дете путује само, или у пратњи лица које му није родитељ, односно законски заступник (бабе, деде, пријатељи и сл.).


 
 
 
Селаковић: Важна посета за планирање даљих активности сарадње Србије и Румуније

Министар спољних послова Никола Селаковић истакао је да су данашњи разговори са највишим румунским званичницима протекли у веома срдачној и отвореној атмосфери. Министар је казао да је ово била веома важна посета, јер званичне посете министра спољних послова Србије Румунији није било девет година, као и да је на састанку са министром спољних послова Богданом Аурескуом договорен читав низ активности до краја године.

Oпширније...
Селаковић: Из Букурешта упућена снажна политичка порука o опредељености Србије и Румуније за продубљивање сарадње

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се у Букурешту са министром иностраних послова Румуније Богданом Лућијаном Аурескуом и нагласио да су Србија и Румунија опредељење за продубљивање сарадње и за проширење дијалога у свим областима које су од значаја за наше две земље.

Министар Селаковић је захвалио Румунији на подршци европским интеграцијама Србије и за подршку коју пружа територијалном интегритету и суверенитету Србије, по питању Косова и Метохије.

Oпширније...
Потписан Споразум између Владе Републике Србије и Владе Румуније о утврђивању детаља за повезивање ауто-пута Београд-Ватин (Република Србијa) и ауто-пута Темишвар-Моравица (Румунија), Темишвар 23. јун 2022. године

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије Томислав Момировић и потпредседник Владе и министар саобраћаја и инфраструктуре Румуније Сорин Михај Гриндеану потписали су 23. јуна 2022. године у Темишвару „Споразум између Владе Републике Србије и Владе Румуније о утврђивању детаља за повезивање ауто-пута Београд-Ватин (Република Србијa) и ауто-пута Темишвар-Моравица (Румунија)“.

Аутопут Београд – Темишвар је од стратешке важности за обе стране, с обзиром да ће додатно инфраструктурно повезати две суседне земље, омогућити неометан и бржи проток међународног друмског саобраћаја у заједничком подручју државне границе и бити још један од елемената за привлачење инвестиција у регион. Београд ће ојачати улогу важног саобраћајног чворишта на Западном Балкану, док ће Румунија остварити бржу конекцију са Хрватском, Црном Гором, Словенијом, Италијом и Аустријом.

На конференцији за медије која је уследила након церемоније потписивања споразума, министри Момировић и Гриндеану су потврдили спремност за даље унапређење билатералне сарадње у свим областима, са посебним нагласком на сарадњу у области инфраструктуре и саобраћаја.

Поред представника надлежних ресора са обе стране, државне секретарке у Министарству спољних послова Румуније Д.Гитман те највиших представника жупанијске и градске власти, овом врло запаженом догађају присуствовали су и амбасадор Републике Србије у Румунији Стефан Томашевић и заменица амбасадора Румуније у Србији Анка Попа. Догађај су пропратили и бројни медији.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова