| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - Петак: 9:00 - 17:00 часоова
Конзуларно оделење(рад са странкама):10:00 - 13:00 часова

Празници

Адреса
Стр.Ремус 4
30194 Темишвар, О.П.5
Румунијаa
Телефон:   + 40256 / 490-268, 490-334 Локација/Мапа                       
                  + 40256 / 493-467 Конзуларна надлежност
Факс:         + 40256 / 490-425 Почасни конзули

Е-mail:  gktemisvar@gmail.com

 
Веб сајт: http://www.timisoara.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
Регионална сарадња ДКМТ, потписисвање Културног конзорцијума „Активаријум“

1. У оквиру регионалне сарадње, а на иницијативу жупанијског савета Арад,  18. маја 2018. године у Араду, представници Еврорегиона Дунав–Криш–Мориш–Тиса (ДКМТ)  поптписали су меморандум о оснивању Културног конзорцијума „Активаријум“. Потписивањем меморандума потписници (председник жупанијског савета Арад Јустин Ћонка, председник Покрајинске Владе АП Војводине Игор Мировић, председник жупаније Чонград Какаш Бела и председник жупаније Бач Кишкун Рауши Шандор) су Регионалној сарадњи ДКМТ дали нови изазов у области повезивања еврорегиона ДКМТ у области културе са стратегијом укључивања у ову идеју и Новог Сада и Темишвара као европских престоница кулутре 2021. године. 
Председавајући Скупштине ДКМТП и председник Покрајинске Владе АП Војводине Игор Мировић је указао да потписивањем меморандума Активаријум, Регионална сарадња ДКМТ показује да има своје нове пројекте, да се развија и живи. Посебно је подвукао важност да кроз повезивање културних институција еврорегиона ДКМТ, грађани виде његову примену,  практични значај и перспективу за развој нових талената који би у будућности могли бити део европске и светске културе. .
Председник жупанијског савета Арад Јустин Ћонка је у свом говору као домаћин поздравио учеснике и истакао да је жупанија Арад приликом уобличавања идеје „Активаријума“ имала за циљ да се принципи Културног конзорцијума Активаријум на еврорегионалном нивоу а пре свега у домену културе реализују и добију конкретне резултате у пракси, а на добробит свих грађана ДКМТ.
Председник жупаније Чонград Какаш Бела се осврнуо на прошлост говорећи да је жупанија Чонград од оснивања ДКМТ пре 20 година била активан и коструктиван партнер. Истакао је спремност да и у наставку, а конкретно кроз примену меморандума „Активаријум“  ова жупанија допринесе културном повезивању и сарадњи у овом домену.
Председник жупанисјког савета Тимиш Калин Добра је Регионалну сарадњу ДКМТ, али и прекограничне пројекте које Румунија на билатералном нивоу има са Мађарском и Србијом оценио је као показатељ добре и искрене сарадње на добробит грађана ове три земље. Жупанија Тимиш је у том контексту посебно заинтересована и изражава захвалност што идеја „Активаријум“ укључује два града Темишвар и Нови Сад, као Европске престонице културе 2021. године. О озбиљности и спремности за операцоанлизацију ових идеја, говори и то да је жупанија Тимиш у свом буџету већ определила средства за ову намену.
Председник жупаније Бач Кишкун Рауши Шандор је похвалио иницијативу жупаније Арад да се кроз нов пројекат „Активаријум“ створе темељи и отовре нове перспективе за сарадњу културних институција земаља ДКМТ. Пројекат је оценио као добар са мноштво интересантних идеја, али је као и други учесници пре свега истакао значај практичне видљивости користи оваквих пројеката за грађане ДКМТ Еврорегије.
Потписивању Културног конзорцијума „Активаријум“  у Араду са српске стране такође су били присутни покрајински секретар за региоанлну сарадњу, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бијелић, Душко Радишић, помоћник градоначелника Зрењанина за област локалног друштвено-економског и гк.
Како је Арад истовремено и домаћин привредног сајма и економског форума, након потписивања Активаријума, домаћин је организовао обилазак сајма и економског форума који је за ту прилику окупио најзначајније економске партнере града Арада, са којима су гости разменили контакте и идеје о могућој економској сарадњи. Домаћини су посебну пажњу посветили обиласку павиљона у коме је своје производе изложило неколико компанија из кинеске покрајине Хајнан са којом Војводина већ има успостављену институционалну сарадњу.
2. Након седнице Скупштине ДКМТ, председник Покрајинске Владе Игор Мировић је са делегацијом у пратњи домаћина обишао Арадску тврђаву, место заточеништва и страдања неколико хиљада Срба интернираних са простора Србије и Аустро–Угарске током Првог светског рата. Представник Арадског гарнизона је у кратким цртама говорио о историјату Арадске тврђаве и делегацији представио спомен собу јединице румунске војске, где се председник Покрајинске владе уписао у књигу утисака. У разговору са генералним конзулом господин Игор Мировић је обавештен да су румунски органи издали све потребне дозволе за постављање спомен обележја страдалим интернирцима у Првом светском рату у простору арадске тврђаве (раније било отворено питање), као и да су утоку активности на избору и ангажовању овлашћене фирме из Румуније која ће у наше име вршити надзор над извођењем радова.
На крају посете, српска делегација је у пратњи домађина и председника арадске МО  Савеза Срба у Румунији Дарка Воштинара, обишла и споменик страдалим српским интернирцима у Првом светском рату које се налази на градском гробље Помениреа. Након опела, председник Покрајинске владе Игор Мировић је у пратњи Огњена Бијелића и генералног конзула одао почаст и  положио венац. Венац су положили и представници жупанијског савета Арад.
Током посете председник Покраијнске Владе Игор Мировић је искористио прилику да у краћем разговору са председником МО ССР у Араду Дарком Воштинаром размотри могуће облике помоћи Покрајинске Владе српској заједници у организацији културних догађаја, а које би се пре свега огледала кроз учешће и наступе покрајинских културних институција на данима српске културе и другим српским манифестацијама у Румунији


Полагање венаца поводом обележавања Дана хероја у Темишвару

Поводом Дана хероја 17.05.2016. године у центру Темишвара испред Споменика распећа, у присуству највиших верских и локалних званичника које су предводили заменик префекта жупаније Тимиш, председник жупанијског савета и градоначелник Темишвара обележен je државни празник Дан хероја. Свечаност је, обележена церемонијом уз дефиле гарде и служење парастоса страдалим херојима.
Након церемоније у центру града, помен страдалим херојима одржан је и на Гробљу хероја у Темишвару, где су венце положили највиши локални званичници. Венци су положени и на споменике румунским, совјетским, немачким, француским и српским војницима страдалим у Првом и Другом светском рату.
На Споменику погинулим југословенским пилотима страдалим 1941. године у Темишвару уз пригодне војне почасти венце су положили генерални конзул са представницима СПЦ у Румунији и председником ССР Огњаном Крстићем, као и заменик префекта жупаније Тимиш, и председник жупанијског савета.
Дан хероја се у Темишвару традиционално обележава  пригодним церемонијама уз присуство највиших војних, полицијских званичника као и ветеранима револуције, али и чланова њихових породица и многобројним грађанима.

 


Промоција Бачког Петровца и аква парка Петроланд , промоција туристичких потенцијала

У склопу промоције туристичких потенцијала Србије, на тргу Викторија у центру Темишвара и у ресторану Лојд 16.05.2018. године одржана је промоција туристичких потенцијала општине Бачки Петровац и аква парка Петроланд
Имајући у виду позитивне ефекте прошлогодишње промоције Петроланда у оквиру штанда ГК на Дану Европе у Темишвару и промоције ТОС на пораст броја туриста из Румуније, општина Бачки Петровац и аква парк Петроланд ове године су имали самосталну промоцију (попут Великог Градишта, Беле Цркве, Вршца, Златибора, Кикинде, Бање Кањижа, Врњачке Бање и др.). 
Уз подршку ГК прибављене су потребне дозволе за туристичку промоцију у центру Темишвара и организована је конференција за штампу на којој су говорили председник општине Бачки Петровац Срђан Симић, директорка Аква парка Петроланд Зузана Михаликова и генерални конзул. Генерални конзул је у свом обраћању навео да ГК придаје посебну пажњу промоцијама туристичких потенцијала Србије и ефекте које оне имају на пораст румунских туриста. Истакао је да се посебно радује када овакве промоције имају конкретан ефекат као што је то пример Бачког Петровца, који прошле године бележи посету од 6000 туриста из Румуније (протеклих година број био занемарљиво мали). Председник општине Бачки Петровац Срђан Симић је говорио о туристичким потенцијалима Бачког Петровца, који уназад неколико година бележи пораст страних туриста пре свега из Хрватске, али од прошле године бележи се долазак туриста и из Румуније. Имајући у виду наведено, Бачки Петровац, иако по величини мало место, настоји да својим садржајем привуче туристе да се овде враћају. У том контексту директорка аква парка Петроланд Зузана Михаликова је изразила задовољство доласком туриста из Румуније и искористила прилику да се захвали на подршци ГК, који је у многоме допринео да се за „Бачки Петровац чује и у Темишвару“. Говорила је о забавним садржајима аква парка и навела да политика ширења понуде подразумева да ће у наредној години бити отворен и затворени део Петроланда, чиме ће се туристичка сезона продужити и трајаће целе године.
Истовремено са одвијањем конференције за штампу на тргу су се грађанима делили промотивни флајери, за које је владало велико интересовање.
Пратећи извештавање локаних медија поводом одржане промоције, евидентирали смо позитивно извештавање о туристичким потенцијалима Бачког Петровца са акцентом на аква парк Петроланд. Такође, информације су дељене и путем друштвених мрежа, које овде представљају веома важан сегмент информисања јавности. На наведено указујемо из разлога што, попут глобалних трендова и Румуни највећим делом информације о различитим туристичким дестинацијама углавном проналазе путем друштвених мрежа, а он лајн резервације су већ одавно један од главних разлога због којих је улога туристичких агенција у Румунији превазићена. 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова