| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 9:00 – 17:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 10:00 - 13:00 časova

Praznici


Аdresa
Str.Remus No 4
300194 Temišvar, O.P.5
Rumunija
 
 
 
Telefon: + 40256 / 490-268, 490-334 Lokacija/Mapa                            
             + 40256 / 493-467 Konzularna nadležnost
Faks:     + 40256 / 490-425 Počasni konzuli

Е-mail:  srb.cons.timisoara@mfa.rs

 
Veb sajt: http://www.timisoara.mfa.gov.rs  

INFORMACIJE O PUTOVANJIMA U USLOVIMA PANDEMIJE COVID - 19

 

Režim ulaska u Republiku Srbiju u uslovima pandemije COVID -19 možete pronaći ovde

Režim ulaska u Rumuniju u uslovima pandemije COVID - 19 možete pronaći ovde

Prelazak državne granice R. Srbije maloletnih lica

OBAVEŠTAVAMO da, u skladu sa odredbama člana 54. stav 2. Zakona o graničnoj kontroli, za prelazak državne granice R. Srbije maloletnih lica, stranih državljana, nije potrebna saglasnost roditelja.

Kada je reč o državljanima R. Srbije, ukazuje se da je navedenim zakonom utvrđeno da, za prelazak državne granice maloletno lice, državljanin Republike Srbije do navršene 16. godine života, kada putuje samo ili u pratnji drugog lica koje mu nije roditelj ili zakonski zastupnik, mora posedovati overenu saglasnost oba roditelja (ako zajednički vrše roditeljsko pravo), ili zakonskog zastupnika.

U tom smislu, ukoliko dete putuje sa jednim od roditelja, nije potrebna pisana saglasnost drugog roditelja, dok je saglasnost neophodna ukoliko dete putuje samo, ili u pratnji lica koje mu nije roditelj, odnosno zakonski zastupnik (babe, dede, prijatelji i sl.).


 
 
 
Selaković: Važna poseta za planiranje daljih aktivnosti saradnje Srbije i Rumunije

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković istakao je da su današnji razgovori sa najvišim rumunskim zvaničnicima protekli u veoma srdačnoj i otvorenoj atmosferi. Ministar je kazao da je ovo bila veoma važna poseta, jer zvanične posete ministra spoljnih poslova Srbije Rumuniji nije bilo devet godina, kao i da je na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Bogdanom Aureskuom dogovoren čitav niz aktivnosti do kraja godine.

Opširnije...
Selaković: Iz Bukurešta upućena snažna politička poruka o opredeljenosti Srbije i Rumunije za produbljivanje saradnje

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se u Bukureštu sa ministrom inostranih poslova Rumunije Bogdanom Lućijanom Aureskuom i naglasio da su Srbija i Rumunija opredeljenje za produbljivanje saradnje i za proširenje dijaloga u svim oblastima koje su od značaja za naše dve zemlje.

Ministar Selaković je zahvalio Rumuniji na podršci evropskim integracijama Srbije i za podršku koju pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, po pitanju Kosova i Metohije.

Opširnije...
Potpisan Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Rumunije o utvrđivanju detalja za povezivanje auto-puta Beograd-Vatin (Republika Srbija) i auto-puta Temišvar-Moravica (Rumunija), Temišvar 23. jun 2022. godine

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Tomislav Momirović i potpredsednik Vlade i ministar saobraćaja i infrastrukture Rumunije Sorin Mihaj Grindeanu potpisali su 23. juna 2022. godine u Temišvaru „Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Rumunije o utvrđivanju detalja za povezivanje auto-puta Beograd-Vatin (Republika Srbija) i auto-puta Temišvar-Moravica (Rumunija)“.

Autoput Beograd – Temišvar je od strateške važnosti za obe strane, s obzirom da će dodatno infrastrukturno povezati dve susedne zemlje, omogućiti neometan i brži protok međunarodnog drumskog saobraćaja u zajedničkom području državne granice i biti još jedan od elemenata za privlačenje investicija u region. Beograd će ojačati ulogu važnog saobraćajnog čvorišta na Zapadnom Balkanu, dok će Rumunija ostvariti bržu konekciju sa Hrvatskom, Crnom Gorom, Slovenijom, Italijom i Austrijom.

Na konferenciji za medije koja je usledila nakon ceremonije potpisivanja sporazuma, ministri Momirović i Grindeanu su potvrdili spremnost za dalje unapređenje bilateralne saradnje u svim oblastima, sa posebnim naglaskom na saradnju u oblasti infrastrukture i saobraćaja.

Pored predstavnika nadležnih resora sa obe strane, državne sekretarke u Ministarstvu spoljnih poslova Rumunije D.Gitman te najviših predstavnika županijske i gradske vlasti, ovom vrlo zapaženom događaju prisustvovali su i ambasador Republike Srbije u Rumuniji Stefan Tomašević i zamenica ambasadora Rumunije u Srbiji Anka Popa. Događaj su propratili i brojni mediji.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova