| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 9:00 – 17:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 10:00 - 13:00 časova

Praznici


Аdresa
Str.Remus No 4
300194 Temišvar, O.P.5
Rumunija
 
 
 
Telefon: + 40256 / 490-268, 490-334 Lokacija/Mapa                            
             + 40256 / 493-467 Konzularna nadležnost
Faks:     + 40256 / 490-425 Počasni konzuli

Е-mail:  srb.cons.timisoara@mfa.rs

 

web: http://www.timisoara.mfa.gov.rs

Twitter: @SRBinTimisoara

 

INFORMACIJE O PUTOVANJIMA U USLOVIMA PANDEMIJE COVID - 19

 

Režim ulaska u Republiku Srbiju u uslovima pandemije COVID -19 možete pronaći ovde

Režim ulaska u Rumuniju u uslovima pandemije COVID - 19 možete pronaći ovde

Prelazak državne granice R. Srbije maloletnih lica

OBAVEŠTAVAMO da, u skladu sa odredbama člana 54. stav 2. Zakona o graničnoj kontroli, za prelazak državne granice R. Srbije maloletnih lica, stranih državljana, nije potrebna saglasnost roditelja.

Kada je reč o državljanima R. Srbije, ukazuje se da je navedenim zakonom utvrđeno da, za prelazak državne granice maloletno lice, državljanin Republike Srbije do navršene 16. godine života, kada putuje samo ili u pratnji drugog lica koje mu nije roditelj ili zakonski zastupnik, mora posedovati overenu saglasnost oba roditelja (ako zajednički vrše roditeljsko pravo), ili zakonskog zastupnika.

U tom smislu, ukoliko dete putuje sa jednim od roditelja, nije potrebna pisana saglasnost drugog roditelja, dok je saglasnost neophodna ukoliko dete putuje samo, ili u pratnji lica koje mu nije roditelj, odnosno zakonski zastupnik (babe, dede, prijatelji i sl.).

IZDAVANjE PARAMETARA I QR KODA ZA INSTALIRANjE MOBILNE APLIKACIJE ConsentID

Počev od 01. februara 2023. godine u Generalnom konzulatu će biti omogućeno pružanje još jedne konzularne usluge - izdavanje parametara i QR koda za instaliranje mobilne aplikacije ConsentID radi sigurnog i pouzdanog načina pristupanja portalu eUprave i korišćenja svih elektronskih usluga koje nudi navedeni portal.

Ova usluga je besplatna i pruža se državljanima Republike Srbije i stranim državljanima koji imaju privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji, odnosno poseduju evidencijski broj stranca (EBS) koji izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova R.Srbije.

Usluga je namenjena građanima koji su navršili 16 godina života, koji poseduju važeća biometrijska dokumenta (lična karta ili pasoš), imejl adresu, kao i telefone sa operativnim sistemom Android ili iOS ili tablet uređaje. Za ovu uslugu potrebno je lično prisustvo u Generalnom konzulatu.


 
 
 
Dan državnosti Republike Srbije - obaveštenje

Povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije Generalni konzulat Republike Srbije u Temišvaru neće raditi u sredu 15. februara i u četvrtak 16. februara 2023. godine.


01.02.2023 - Odluke o raspisivanju konkursa za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore

Obaveštavamo da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić doneo odluku br. 17/30-2023/01 o raspisivanju konkursa za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu, a koji imaju za cilj: upotrebu, učenje, čuvanje i negovanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma, čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog, jezičkog i verskog identiteta i unapređenje ekonomske saradnje Republike Srbije i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu. i odluku br. 18/30-2023/01 od 16.01.2023. godine o raspisivanju konkursa za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu a koji imaju za cilj upotrebu, učenje, čuvanje, negovanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma, čuvanje i negovanje srpskog kulturnog,etničkog i verskog identiteta.

Uvid u raspisane konkurse za sufinansiranje projekata možete izvršiti na sledećim linkovima:

https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi.html i

https://www.mfa.gov.rs


30.12.2022 - Obaveštenje

Obaveštavamo da  Generalni konzulat Republike Srbije u Temišvaru neće raditi sa strankama u ponedeljak 02.01. i u utorak 03.01.2023. godine u skladu sa Zakonom o državnim i drugim praznicima Republike Srbije.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova