| |     ћирилица | english  
Naslovna
OBELEŽENA GODIŠNjICA STRADANjA SRPSKIH INTERNIRACA U LOGORU U ARADU

У складу са Државним програмом обележавања годишњице историјских догађаја ослободилачких ратова Србије, 16. октобра 2019. године, на спомен обележјима страдалим интернирцима у Арадској тврђави и градском гробљу Помениреа, полагањем венаца уз војне почасти обележена је годишњица страдања Срба интернираних у логор у Арадској тврђави у периоду 1914 - 1918. године.
Централна церемонија одавања почасти страдалим интернирцима у Првом светском рату одржана је на улазу у Арадску тврђаву уз учешће почасне гарде и војног оркестра Арадског гарнизона. Након интонирања српске и румунске химне, верског обреда и говора Светозара Алексова државног секретара Министрства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Флавијуса Мораруа саветника префекта жупаније Арад и Јонела Булбуке заменика градоначелника града Арада, у име Владе Р. Србије венац је положио државни секретар Светозар Алексов у пратњи генералног конзула Владана Тадића, а у име: Префектуре жупаније Арад Ф. Морар; Жупанијског савета Арада – Георге Стојан; градоначелника Арада – Јонел Булбук; Савеза Срба у Румунији потпредседници Борко Јоргован и Дарко Воштинар; Представици удружења потомака ратника и друштава за неговање традиција ослободилачких ратова Србије из Пожаревца, Жабара, Смедерева и Ниша. Церемонија полагања венаца одржана је у присуству представника Министарства одбране Републике Србије, студената Полицијске и Војне академије из Београда и великог броја представника више удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.
Након одржане церемоније на улазу у Арадску тврђаву, у складу са дозволом коју је дало Румунско министарство одбране, сви присутни (око 160 особа) на челу са државном делегацијом Србије, прошли су кроз тврђаву и први пут уз верски обред одали почаст и положили венце на новопостављено спомен обележје страдалим српским интернирцима који су сахрањени на обали реке Мориш. Истога дана венци су положени и на споменик страдалим српским интернирцима који се налази на арадском градском гробљу Помениреа, као и на споменик страдалим југословенским пилотима у априлском рату 1941. године на гробљу хероја у Темишвару.

 


Verzija za štampu
Dijaspora
O DIJASPORI I SRBIMA U REGIONU
Brzi odgovori dijаspori i Srbimа iz regionа
O dijaspori
Klubovi
Mediji
Dopunska nastava
SPC
Projekti za dijasporu
Vojni memorijali