| |     ћирилица | english  
Naslovna
U GENERALNOM KONZULATU SVEČANO OTVORENI 26. „DANI PREOBRAŽENjA SRBA U RUMUNIJI“

U Generalnom konzulatu Republike Srbije u Temišvaru 17. avgusta svečano je otvorena jubilarna 26. po redu književno-duhovna manifestacija „Dani preobraženja Srba u Rumuniji“. Tom prilikom je prisutne goste, učesnike manifestacije i predstavnike medija prvo pozdravio generalni konzul, a potom su se prisutnima obratili: njegovo preosveštenstvo Episkop budimski i administrator temišvarski vladika Lukijan, počasni predsednik Saveza Srba u Rumuniji Slavomir Gvozdenović, potpredsednik Temišvarske podružnice Udruženja književnika Rumunije Robert Šerban, predsednik Matice srpske Dragan Stanić, pomoćnik direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Nikolina Milatović Popović i ovogodišnji laureat „Velike bazjaške povelje“ srpski pesnik Stevan Tontić.
Pored pisaca iz Srbije i Rumunije, na ovogodišnjoj manifestaciji učestvuju i pisci iz BiH, Slovenije, Francuske, Mađarske i Nemačke.
Manifestacija je po svom značaju jedinstvena u dijaspori i regionu čiji prevashodni cilj je negovanje srpskog jezik i očuvanje savremenog srpskog književnog izraza u rasejanju. Iz tog razloga, po tradiciji manifestacija okuplja mnogobrojne književne stvaraoce na srpskom jeziku, a trodnevnim programom su predviđene književne večeri, međunarodni simpozijum posvećen kapitalnim knjigama srpske dijaspore, kao i nekoliko kulturnih priredbi. Programom je i ove godine obuhvaćeno nekoliko mesta u Županijama Timiš i Karaš-Severin, Dunavskoj klisuri i Poljadiji, u kojima živi srpsko stanovništvo, od Temišvara, Belobreške, Stare Moldave, Bazjaša, Zlatice, Kusića i Sokolovca, a centralno mesto je manastir Bazjaš, jedan od izvora srpske duhovnosti, koji je pre osam vekova, prema narodnom predanju osnovao Sveti Sava, gde je predviđeno uručenje nagrade ovogodišnjem slavodobitniku.
„Dani preobraženja Srba u Rumuniji“ je najznačajnija književna manifestacija celokupnog srpskog rasejanja koju Savez Srba u Rumuniji tradicionalno organizuje u saradnji sa Generalnim konzulatom i Departmanom za međuetničke odnose Vlade Rumunije i uz podršku Grada Vršca koji obezbeđuje novčani deo nagrade.


Verzija za štampu
Dijaspora
O DIJASPORI I SRBIMA U REGIONU
Brzi odgovori dijаspori i Srbimа iz regionа
O dijaspori
Klubovi
Mediji
Dopunska nastava
SPC
Projekti za dijasporu
Vojni memorijali