| |     ћирилица | english  
Naslovna
SANACIJA RODNE KUĆE DOSITEJA OBRADOVIĆA U ČAKOVU

U Čakovu je 13. marta 2019. godine održan prvi sastanak predstavnika više institucija radi dogovora o građevinskoj sanaciji objekta i izradi odgovarajuće muzejske postavke u rodnoj kući Dositeja Obradovića.
Obilazak kuće i okolnog prostora radi sticanja objektivne slike postojećeg stanja i davanja predloga i projekata za njeno uređenje i kasnije korišćenje u svrhu promocije srpskog kulturnog nasleđa ali i uključivanje u aktivnu turističku ponudu opštine Čakovo, obavili su predstavnici Ministarstva kulture i informisanja na čelu sa pomoćnikom ministra Danijelom Vanušić, Mirjana Dragaš, direktor Zadužbine Dositej Obradović; prof. dr Mileta Prodanović, rektor Univerziteta umetnosti; prof. Daniela Fulgosi, dekan Fakulteta primenjenih umetnosti; Zoran Vapa, direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture; Branko Borić iz Uprave za Saradnju sa Crkvama i Verskim zajednicama; Ognjan Krstić, predsednik Saveza Srba u Rumuniji; Saša Jašin iz Eparhije Temišvarske i generalni konzul Republike Srbije u Temišvaru Vladan Tadić.
Zaključeno je da, u odnosu na trenutno stanje kuće, prvo treba preduzeti korake za izradu projekta sanacije objekta za koji je zadužen Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture, a istovremeno sa izradom projekta sanacije, Univerzitet i fakulteti umetnosti bi trebalo da daju predloge projekata za izradu i uređenje muzejske postavke.


Verzija za štampu
Dijaspora
O DIJASPORI I SRBIMA U REGIONU
Brzi odgovori dijаspori i Srbimа iz regionа
O dijaspori
Klubovi
Mediji
Dopunska nastava
SPC
Projekti za dijasporu
Vojni memorijali