| |     ћирилица | english  
Naslovna
Obeležavanje stradanje interniraca-polaganje spomenika

U skladu sa Državnim programom obeležavanja godišnjice istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije, 16. oktobra 2017. godine, na spomen obeležjima stradalim internircima u Aradskoj tvrđavi i gradskom groblju Pomenirea, kao i na Spomeniku stradalim jugoslovenskim pilotima iz 1941. godine u Temišvaru, u ime Vlade R. Srbije vence je položio državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković sa delegacijom ministarstva, a u prisustvu kadeta Vojne akademije i studenata Policijske Akademije iz Beograda i Banja Luke, predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnika udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, predstavnika Prefekture Arad, Županijskog saveta Arad, Grada Arad, predstavnika Saveza Srba u Rumuniji i Generalnog konzulata.
Centralna ceremonija odavanja počasti stradalim internircima u Prvom svetskom ratu održana je na ulazu u Aradsku tvrđavu uz učešće počasne garde i vojnog orkestra Aradskog garnizona. Nakon intoniranja srpske i rumunske himne i verskog obreda, prisutnima su se obratili zamenik prefekta Županije Arad Vasilika Dan i državni sekretar N. Stanković. Na kraju ceremonije nakon minuta ćutanja, na postojeću spomen ploču na ulazu u Aradsku tvrđavu, pored N.Stankovića i V. Dana, vence su položili i: U ime Županijskog saveta Arada – Klaudija Bigićević, zamenik predsednika; U ime gradonačelnika Arada – Doru Sava savetnik gradonačelnika i Bogdan Boka poslanik u gradskom parlamentu; i u ime Saveza Srba u Rumuniji – Ognjan Krstić, predsednik SSR i Darko Voštinar predsednik mesnog odbora SSR za Arad.
Na spomeniku stradalim srpskim internircima koji se nalazi na aradskom gradskom groblju Pomenirea, nakon verskog obreda i polaganja venaca, govor i podsećanje na stradale, održao je Božidar Panić, član SSR iz Arada.


 


Verzija za štampu
Dijaspora
O DIJASPORI I SRBIMA U REGIONU
Brzi odgovori dijаspori i Srbimа iz regionа
O dijaspori
Klubovi
Mediji
Dopunska nastava
SPC
Projekti za dijasporu
Vojni memorijali