| |     ћирилица | english  
Naslovna
Poseta predstavnika Udruženja turističkih vodiča Srbije Temišvaru

Na inicijativu GK i posredstvom ličnih kontakata službenika u konzulatu D.Vukadinovića 01. aprila 2017. godine organizovana je poseta predstavnika Udruženja turističkih vodiča Srbije Temišvaru. Kako je praćenjem i učestvovanjem u turističkoj promociji Srbije na ovim prostorima u proteklim periodima uočen porast organizovanih turističkih poseta iz Srbije Temišvaru, GK je kontaktirao pomenuto udruženje sa idejom da se organizuje turistička poseta licenciranih turističkih vodiča iz Srbije i približi im se turistička ponuda Temišvara, sa akcentom na obilazak srpskih zdanja, a u cilju približavanja i upoznavanja istorije Srba sa ovih prostora. Iz tog razloga je kontaktiran dr Saša Jašin, sveštenik i doktor istorijskih nauka, jerej u Srpskoj pravoslavnoj eparhiji Temišvarskoj, koji je volonterski govorio o istoriji Temišvara i njegovim znamenitostima, sa posebnim osvrtom na život Srba sa ovih prostora kroz istoriju.
Predstavnike udruženja i njenu predsednicu prof. dr Snežanu Štetić, koja je predvodila grupu, u GK je primila konzul-žeran sa zaposlenima. U neformalnom razgovoru sa predstavnicima udruženja konzul žeran je dala informacije o opštim uslovima putovanja u Rumuniju, ukazala na procedure izdavanja PL u slučaju gubitka ličnih dokumenata prilikom poseta srpskih turista i druge korisne informacije koje su iz ranijih perioda uočene kao problem prilikom realizovanja ovakvih poseta Temišvaru. U svom obraćanju posebnu pažnju je posvetila informisanju o srpskoj zajednici na ovim prostorima, brojnosti, položaju u Rumuniji i ulozi GK u podršci njihovom opstanku i promociji srpske kulture i očuvanju svog identiteta.
Nakon toga, grupa je organizovano u pratnji dr Saše Jašina posetila grad sa akcentom na obilasku kulturno-istorijske znamenitosti, kojom prilikom su pored ostalog obišli Srpsku pravoslavnu eparhiju Temišvarsku, njen nedavno renovirani muzeju, spomenik Dositeju Obradoviću u centru grada, biblioteku srpske crkve, Srpsku sabornu crkvu, kao i manje poznata zdanja koja su svojevremeno podignuta zaslugom srpskih dobrotvora (Makrin dom, današnja zgrada suda i dr.). Na kraju posete, grupa je organizovano (bez plaćanja ulaznica) posetila tzv „Vinfest“ minisajam vina, na kome su bili prisutni vinari - izlagači i Srbije, koji kao i ranijih godina tu izlažu uz podršku Turističke organizacije Vršca.


Verzija za štampu
Dijaspora
O DIJASPORI I SRBIMA U REGIONU
Brzi odgovori dijаspori i Srbimа iz regionа
O dijaspori
Klubovi
Mediji
Dopunska nastava
SPC
Projekti za dijasporu
Vojni memorijali