| |     latinica | english  
Насловна
Међународни научни скуп на Западном универзитету у Темишвару посвећен материјалној и културној баштини Срба

На  Западном  универзитету у Темишвару дана 14.10.2016.године почео је научни скуп под називом „Материјална и духовна култура Срба у мултиетничким срединама или периферним областима“.Организатори конференције су Студијски програм за српски језик и књижевност при Филолошком, историјском и теолошком факултету Западног универзитета у Темишвару, Филозофски факултет Универзитета у Нишу и Центар за научна истраживања и културу Срба (ЦЕНИКС) при Савезу Срба у Румунији. Скуп је отворила проректор Западног универзитета Отилиа Хедешан, а поздравне речи упутили су проф. др. Наталија Јовановић декан Филозофског факултета у Нишу, протонамесник Српске православне темишварске епархије, Саша Јашин, председник Савеза Срба у Румунији, Огњан Крстић, декан Филолошког, историјског и теолошког факултета на ЗУ, Дана Перћек, као и ГК.

У обраћањима домаћина и званица посебно је подвучено да скуп има за циљ да истакне вредности, валоризује материјалну и духовну културу и свекупну баштину Срба из румунског Баната, матице, као и сународника са периферије српског етничког и лингвистичког простора. Генерални конзул је у поздравном говору, поред осталог, нагласио значај истинског разумевања које две суседне државе показују за континуирани, успешан рад катедри за српски и румунски језик у Букурешту, Београду, Темишвару и Новом Саду, што на најбољи начин доприноси учвршћивању добрих односа које обе мањинске заједнице остварују са институцијама земаља у којима живе, али и својим респективним матицама.

Међународна конференција је окупила седамдесетак научних истраживача из Румуније, Србије, Бугарске, Русије, а њихова излагања покривају различите истраживачке домене. Истичемо само нека од бројних запаженијих студија попут: „Средњовековни утицај Срба у историји Баната“, „Лексикографски трагови језичких и културолошких  контаката Срба са другим народима током 19. века“, „Резултати сарадње ЦЕНИКС-а са факултетима у Србији и институтима САНУ током ове године“, „Радови на тему говора, фонолошких описа и терминологије у румунском Банату“, „Идентитет Срба у Букурешту“, „Акцентски говори, као и нова етнолошка истраживања Срба у Румунији“, „Статус српског језика на универзитетима у Румунији“, „Сусрети, дијалози и прожимања култура на Балкану као фактору културе мира и глобализације разумевања међу народима“.

На скупу који ће радити у више секција биће представљен велики број радова, истраживачких анализа из најразличитијих области: лингвистике, књижевности, етнологије, историје и религије. Подвлачимо чињеницу да посебне заслуге за добру организацију научног скупа има проф.др. Михај Радан, шеф Студијског програма за српски језик и књижевност Филолошког, историјског и теолошког факултета ЗУ.

 


Верзија за штампу
Дијаспора
О ДИЈАСПОРИ И СРБИМА У РЕГИОНУ
Брзи одговори дијаспори и Србима из региона
О дијаспори
Клубови и удружења
Медији
Допунска настава
Српска православна црква
Пројекти за дијаспору
Војни меморијали